woensdag 27 september 2017

Salade van gepofte biet met bleekselderij, appel, walnoot en tofu



Ik had een bestelling om een lunch te bezorgen. Mijn bedrijf Engelwortel is kleinschalig, dus zoek ik altijd naar oplossingen voor verpakkingen en ik wil graag plastic vermijden.
Je kunt als bedrijf natuurlijk eco-friendly disposables bestellen, maar dat moet meestal in giga-hoeveelheden, dus niet haalbaar.
Ik weet niet precies wat milieuvriendelijker is, papier of plastic, maar ik denk dat papier sowieso diervriendelijker is, als ze dat eten gaan ze er niet dood van vermoed ik.
Hoe vreselijk is toch dat zoveel dieren en vogels sterven door ons plastic.

Terug naar mijn order: Als extraatje wilde ik bij de broodjes een rode bietsalade doen.
Maar waar doe je dat in om het kliedervrij op de fiets te bezorgen?

Opeens had ik een lumineus idee. Ik doe het gewoon in een potje.
Ik bewaar bijna alle glas wat ik gebruik, toch vond ik niet echt een geschikt maatje.
Terwijl ik in mijn keuken rondkeek, wist ik het: die kleine kruidenvoorraadpotjes, die worden het! Is dat leuk of is dat leuk. 😃

Zo maakte ik de salade:

3 kleine rode bietjes
1 sjalotje
2 stengels bleekselderij
1 appel

1 tl notenolie
50 g walnoten
gefermenteerde tofu (FeTo van Taifun
2 el vegan pesto
wat takjes selderij

Verwarm de oven voor op 175°C. Verpak de bietjes afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze in en klein uurtje gaar in de oven. Laat ze tot handwarm afkoelen, en pel daarna de schil er af. Snij de bieten in kleine blokjes en doe in een schaal.

Snipper het sjalotje ultrafijn
Snij de bleekselderij in kleine blokjes
Schil de appel en snij ook in kleine blokjes
Meng biet met sjalot, bleekselderij en appel en voeg de olie toe.
Schep het bietenmengsel voorzichtig in de potjes

Hak de walnoten in stukjes en strooi ongeveer een eetlepel per potje over de biet
Snij de tofu in kleine blokes, meng er de pesto door en schep in ieder potje een eetlepel bovenop de walnoten
Garneer met wat takjes selderij. Sluit de potjes.

Ik had voldoende voor 4 kleine potjes voor de klant en er was ook nog wat over voor onszelf.