dinsdag 15 maart 2016

Linguine met zeewierpesto


Nog een gerechtje met de oogst van de zeewierexcursie. Dit is blaaswier, weet ik nu en daarmee ga ik een lekker pastasausje maken.

sap van een halve citroen
40 g geroosterde zonnebloempitten
40 g cashewnoten, paar uur geweekt
3 eetl edelgist
1 tl knoflookpoeder
handje basilicum incl. steeltjes
150 g dievries spinazieblokjes, ontdooid en uitgelekt
50 g blaaswier, kleingesneden
peper en zout
olijfolie, per eetl toevoegen, ik gebruikte 5 eetl

Pureer alle ingrediënten tot een smeuïge massa, voeg zo nodig een scheutje water toe.

Kook ondertussen
200 g linguini gaar, bewaar wat van het kookwater, en rooster een handje
piijnboompitten

Meng de gare pasta met wat lepels pesto en een scheutje kookwater, schep op een bord en strooi er de pijnboompitten over.

Heerlijk! Je zou verwachten dat het vrij zout zou uitvallen door het zeewier, maar dat was dus niet het geval, ik heb zelfs nog wat zout toe moeten voegen ... 
Blaaswier heeft de naam wat winderigheid te veroorzaken, ah, vandaar die naam, haha. Nog niks van gemerkt.


De hoeveelheid pesto was genoeg om er deze week nog eens van te eten, deze keer met ‘courgetti’:




Quiche met gezaagde zee-eik wier


De zeewierexcursie van afgelopen zondag geeft veel inspiratie. De eerste gedroogde wakame is klaar, knisperend droog. Dat blijft wel een tijdje goed in een potje.
Er hangen al weer nieuwe stukken. Als u zich afvraagt waarom in de slaapkamer? Die wordt niet verwarmd en goed geventileerd. De appelschillen voor de thee doe ik daar ook altijd.



Voor nu heb ik de gezaagde zee-eik uitgezocht. Als experimentje, met wat ik verder in huis heb, ga ik een quiche maken:



Voor de bodem:
5 plakjes bladerdeeg (Tante Fanny)

30 g macademianoten, fijngemalen
30 g panko paneermeel
30 g edelgist

Voor de vulling:
1 pakje tofu naturel (250 g)
1/2 tl kurkuma
1 tl knoflookpoeder
50 g edelgist
snufje peper en zout
1 tl worcester sauce (biona)
sap van een halve citroen
papje van 50 g maizena en 50 ml sojamelk

2 sjalotjes, fijngehakt 
olijfolie
40 g gezaagde zee-eik, kleingesneden

Bekleed een taartvorm met de plakjes bladerdeeg, laat wat van het deeg over de rand hangen en prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet in de koelkast.
Smoor de sjalotjes in de olie tot ze zacht en lichtgekleurd zijn. Zet apart.



Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve sjalot en zeewier, in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
Spatel er dan de sjalot en het zeewier door.



Neem de taartvorm met bladerdeeg uit de koelkast en verdeel een laagje macademiamengsel op de bodem. Schep daar de vulling op. Sla de randjes bladerdeeg terug over de vulling heen.



Bak ong. 50 min. in een voorverwarmde oven van 190 °C tot hij gaar is.
Laat een klein kwartiertje afkoelen en snij in punten. Strooi er wat Salade du Pêcheur over.



Wij vonden hem goed!