zondag 6 januari 2013

Fris en Fruitig dag 5

Wat een mooie dag vandaag, het zou een grijze dag worden, maar de zon begint te schijnen en ik besluit op de fiets naar de potluck te gaan.
Het is wel 20 km fietsen en het was niet zo slim om dat op een sapje en een mandarijn te doen. Ik was bijna niet vooruit te branden.
Maar daar aangekomen maakten de heerlijke gerechten alles weer goed.
Wat worden we toch creatief als je maar met een beperkt aantal voedingsmiddelen mag koken.
Lekkere pompoensoep, hummusfondue, no-tuna schuitjes, kikkererwtenbrood, auberginetorentjes, lekkere thee en sap.
Ik had de snoeperijtjes die ik gisteren gemaakt heb, meegenomen. Het was zeer inspirerend om de gerechten te proeven en bijzonder leuk was het om mededeelnemers te ontmoeten.

Tenslotte weer terugfietsen, nu ging het inderdaad een stuk beter. Onderweg kwamen we nog stoere koeien tegen, ook lekker aan het eten.


's Avonds had ik trek in een stevig maal, na al dat gefiets.
Dit werd het, helemaal vegan en fruitarisch:

Volkoren rijst met erwten-paprika en
Braadstukjes van de vegetarische slager 
(voor 2 personen)



De (naturel) braadstukjes had ik een paar uur gemarineerd in het volgende mengsel:
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl cayennepeper
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl rijststroop
zout
1 el sojasaus
2 el olijfolie
1 tl sesamolie

Voor de groente
een rode paprika, in stukjes gesneden
3 gedroogde tomaten, fijngesneden
een handje gedroogde paddestoelen, een uur geweekt in warm water
half rood pepertje, fijngesneden
1/2 tl karwijzaad
130 g erwten (diepvries), beetgaar gekookt
10 g gemalen witte amandelen
olijfolie
130 g gemengde volkoren rijst (hierin zit zilvervlies- rode en zwarte rijst, vandaar die aparte kleur)

Kook de rijst gaar. 
Verhit de olie, voeg karwijzaad, paprika en gedroogde tomaten toe en bak ze zacht.
Voeg de uitgelekte paddestoelen toe (weekwater bewaren) en smoor het geheel zo nu en dan roerende.
Voeg de erwten toe en het amandelmeel, giet scheutje voor scheutje van het paddestoelenweekwater erbij, tot een lichtgebonden saus.

Bak de braadstukjes in olijfolie in 5 minuten bruin.
Schep alles op een bord en serveer.

De inspiratie voor dit gerecht vond ik in het Kookboek van de vegetarische slager, maar dan aangepast aan de regels van Fris&Fruitig.


Fris en Fruitig dag 5

Wat een mooie dag vandaag, het zou een grijze dag worden, maar de zon begint te schijnen en ik besluit op de fiets naar de potluck te gaan.
Het is wel 20 km fietsen en het was niet zo slim om dat op een sapje en een mandarijn te doen. Ik was bijna niet vooruit te branden.
Maar daar aangekomen maakten de heerlijke gerechten alles weer goed.
Wat worden we toch creatief als je maar met een beperkt aantal voedingsmiddelen mag koken.
Lekkere pompoensoep, hummusfondue, no-tuna schuitjes, kikkererwtenbrood, auberginetorentjes, lekkere thee en sap.
Ik had de snoeperijtjes die ik gisteren gemaakt heb, meegenomen. Het was zeer inspirerend om de gerechten te proeven en bijzonder leuk was het om mededeelnemers te ontmoeten.

Tenslotte weer terugfietsen, nu ging het inderdaad een stuk beter. Onderweg kwamen we nog stoere koeien tegen, ook lekker aan het eten.


's Avonds had ik trek in een stevig maal, na al dat gefiets.
Dit werd het, helemaal vegan en fruitarisch:

Volkoren rijst met erwten-paprika en
Braadstukjes van de vegetarische slager 
(voor 2 personen)



De (naturel) braadstukjes had ik een paar uur gemarineerd in het volgende mengsel:
1/2 tl gemalen zwarte peper
1/2 tl cayennepeper
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl rijststroop
zout
1 el sojasaus
2 el olijfolie
1 tl sesamolie

Voor de groente
een rode paprika, in stukjes gesneden
3 gedroogde tomaten, fijngesneden
een handje gedroogde paddestoelen, een uur geweekt in warm water
half rood pepertje, fijngesneden
1/2 tl karwijzaad
130 g erwten (diepvries), beetgaar gekookt
10 g gemalen witte amandelen
olijfolie
130 g gemengde volkoren rijst (hierin zit zilvervlies- rode en zwarte rijst, vandaar die aparte kleur)

Kook de rijst gaar. 
Verhit de olie, voeg karwijzaad, paprika en gedroogde tomaten toe en bak ze zacht.
Voeg de uitgelekte paddestoelen toe (weekwater bewaren) en smoor het geheel zo nu en dan roerende.
Voeg de erwten toe en het amandelmeel, giet scheutje voor scheutje van het paddestoelenweekwater erbij, tot een lichtgebonden saus.

Bak de braadstukjes in olijfolie in 5 minuten bruin.
Schep alles op een bord en serveer.

De inspiratie voor dit gerecht vond ik in het Kookboek van de vegetarische slager, maar dan aangepast aan de regels van Fris&Fruitig.