zondag 13 maart 2016

Ik vind zóóóó veel leuk ...


Alle cursussen, workshops e.d. die ik gedaan heb op het gebied van voeding, koken en natuur
  1. Kwelderwandeling, eetbare kwelderplanten, Noordpolderzijl, Janet Frieling, 16-06-2020

  2. Workshop Permacultuur, Rotterdam DakAkker, Moestuinman Max de Corte, 12-04-18
  3. Opleiding Natuurlijke Levensstijl, Zutphen, 07/04; 19/05; 09/06; 15/09; 20/10/18
  4. Korte cursus excursieleider IVN, Gouda, Heempad, 20 en 24/03, 10 en 14-4-2018
  5. Wildplukwandeling Stadspark, Greendreamster, Groningen 27-05-2017
  6. Ayurvedisch-veganistisch koken, Rada’s Kookstudio, Groningen 18-09-2016
  7. Zomerintensive koksopleiding van VIP Health & Nutrition, Haarlem 11 t/m 17-7-2016
  8. Allergenentraining, HSN, 24-05-2016
  9. Workshop Wilde Kruiden, Hierland, Kranenburg Duitsland, 2016.04.17
  10. Wierewaaien, Wildwier, Neeltje Jans, 2016.03.13
  11. Hygiënecode HACCP, HSN 16-02-2016
  12. Plantaardig koken basistechnieken - met seitan, Grass &Twiggs, Utrecht, 31-01-2016
  13. Sociale Hygiëne, SVH, 19-01-2016
  14. Plantaardig Koken, Librije’s Atelier, Zwolle, 31-10-2015
  15. Weed op your life (zeewier) Lisette Kreischer, Amsterdam, 11-10-2015
  16. Wildplukwandeling & kookworkshop, Het Lachende Varken, Rotterdam, 24-05-2015
  17. Kiemen kweken, Juglen Zwaan en Suzanne Poot, Soest, 07-12-2014
  18. Foodwalk Goudse Hout, Mens&Groen, Gouda, 28-09-2014
  19. Notenkaas, Viva Las Vegas Food Festival, Martine van Haperen, A'dam, 28-06-2014
  20. Kweepeeratelier, Frutti Confetti en Vlam in de Pan, Haarlem,19-10-2013
  21. Eetbare planten, Inari-survival, De Bilt, 02-06-2013
  22. Wilde kruiden, De Mengelmoestuin, Bergambacht, 08-05-2013
  23. Broodbakken, croissants en zuurdesembrood, Uit de keuken van Levine, Voorburg, 15-09-2012
  24. Plukken op de kwelders, Leens en Moddergat, Ria Loohuizen, 26-06-2011
  25. Broodbakken, Italiaans brood - ciabatta en focaccia, Uit de keuken van Levine,12-04-2012
  26. Broodbakken, stokbrood en brioche, Uit de keuken van Levine, sept. 2011
  27. Broodbakken, feestelijk (zoet) brood, Uit de keuken van Levine, maart 2011
  28. Broodbakken, vloerbrood en cranberry-pecanswirl, Uit de keuken van Levine, sept. 2010
  29. Broodbakken, Oldenhof, Hilversum, juni 2010
  30. Eten uit het wild, Edwin Flores van Casa Foresta, Den Bosch, 17-04-2010

Wierewaaien


Vroeg op deze zondag. Ik ga met vriendin Mirte naar Zeeland, voor een excursie Wilde Wieren op Neeltje Jans, georganiseerd door Wildwier. Het word een prachtige zonnige dag, maar er staat wel een snijdend koude wind.
De gidsen Ellen en Guido verwelkomen ons en leggen uit wat we gaan doen.




We krijgen een bakje en een schaar mee en gaan 'oogsten'. We leren hoe je moet knippen, zodat het wier weer gewoon kan aangroeien. 
Mijn verbazing groeit tijdens deze workshop ... wat kun je hier veel soorten vinden. Je loopt letterlijk over je eten heen.
Ik wist wel al iets over zeewier na de workshop van Lisette Kreischer en haar boek Groente uit zee, maar dat gaat veelal over buitenlands zeewier. Dat er hier, gewoon bij de Oosterschelde, zoveel keus is had ik niet kunnen dromen.



Het is gewoon kunst!

Mirte zag op een gegeven moment onze excursieleider aan voor Poseidon, hoe hij uit de zee kwam met grote stukken wakame.





Een paar namen heb ik onthouden en kan ik terug herkennen: Gezaagde zee-eik, wakame, knotswier, blaaswier en Iers mos. En, mijn favoriet, Japans bessenwier, met heerlijk smakende minuscule besjes die knappen in je mond.
Ik heb nog veel meer soorten in m'n bakje, maar helemaal weet ik niet meer wat wat is. Een draadwier zit er bij, en darmwier ... maar verder ben ik niet zeker meer.
Helaas is het te koud om aantekeningen te maken, zelfs m'n phone herkent m'n koude vinger amper als ik een foto wil nemen.



Na het plukken gaan we ook nog even combinaties met zeewier proeven. Een rolletje van courgette, gevuld met zontomaatje, wakame en wat feta (voor mij zonder). Heel bijzonder was een stukje pure chocolade samen met gedroogde, geroosterde wakame in je mond stoppen ... geweldig!



Na afloop eten Mirte en ik in de auto ons meegenomen proviand, warmen weer wat op, gaan nog voor een kop koffie naar Westenschouwen en daarna weer huiswaarts. Een heerlijke ochtend!
Thuisgekomen sorteer ik de oogst en bedenk wat ik er mee ga doen, want heel lang blijft het niet goed natuurlijk.


Van de gids Ellen kreeg ik nog een email met de namen van de soorten:
Links boven in het bakje Iers mos en onder blaaswier.
Op het bovenste blad links wakame en in de schaal dundraad
daaronder links gezaagde zee eik, midden darmwier en rechts Japans bessenwier.
Het onderste blad links knotswier, rechtsboven kernwier en rechtsonder weer Iers mos.
In de schaal rechtsboven, rood wier of rood darmwier, maar dat was al aan het ontbinden. Kan als compost gebruikt worden.
Het bakje aan de rechterkant bevat bovenin gezaagde zee eik en onderin blaaswier.

In ieder geval slapen Mijn Architect en ik vannacht in een frisse, zilte zeegeur ... want de wakame hangt in de slaapkamer te drogen.