woensdag 11 oktober 2017

Buddha bowl


Dit jaar schijnt het jaar van de Buddha bowl te zijn. Ik zag het al regelmatig voorbij komen, maar had er nog geen zelf gemaakt. Hoewel het natuurlijk niet iets nieuws is.
Buddha bowls zijn kommen vol kleurige groenten, granen en plantaardige proteïnes.
De site van Vegan Monkey geeft een mooie uitleg.

Er zitten zo’n 8 tot 9 ingrediënten in, uit de volgende ingrediëntgroepen:
  • Groenten
  • Volkorengranen
  • Peulvruchten
  • Plantaardige eiwitten
  • Noten en zaden
  • Dip of dressing
Maar er zijn geen echte regels, het is vooral ook handig om restjes op te maken.
Ook maakt het niet zoveel uit of je nu oosters, mediterraans of Hollands combineert, als het maar passend is en goed smaakt. Verder is het weer eens iets anders, uit zo’n kommetje eten.
Om het helemaal gezond te doen, eten we met stokjes. We zijn daar niet zo bedreven in, dus zijn vooral heel erg lang bezig met eten.
Dat is dan weer mooi, omdat het beter voor je spijsvertering schijnt te zijn dan alles even snel naar binnen te schuiven. Het is vooral gezellig, samen lekker lang tafelen.

Ik maakte de bowl voor ons tweetjes met de volgende ingrediënten:

150 g mix van zilvervlies-, rode en zwarte rijst, gekookt
olie
1 prei en 2 lenteui, in ringetjes (de groene uiteinden voor garnering bewaren), geroerbakt met wat sojasaus
¼ chinese kool, fijngesneden en gesmoord in olie/water
½ groene paprika, kort geroerbakt
200 g shiitake, in vieren gesneden en kort geroerbakt
1 bakje blokjes tempeh ketjap (180 g), gebakken

1 grote tomaat, in blokjes gesneden
2 el geroosterde zonnebloempitten
handje bladselderij, fijngesneden
snufje komijn, gemberpoeder, chilipoeder, peper en zout
zwart sesamzaad
saus (ik had een zakje Indian wok Bengali Coconut van Patak’s), kort opgewarmd.

Ik bakte de groentes apart in de wok, en hield alles tot serveren warm in de oven.

Serveren:
Start met twee lepels rijst midden in de kom en dan rondom de verschillende groenten, paddestoelen, tempehblokjes en tomaat.
Schep de saus erop en garneer met zonnebloempitjes, sesamzaad en bladselderij.

Ik heb nog wat bloeiende Oostindische Kers op het dakterras, zo’n lekker pittig bloempje maakt het helemaal af.

We hebben gesmuld.