zondag 28 juli 2019

Frambozen-tiramisu


De klassieke, bekende Italiaanse Tiramisu is met mascarpone en koffie.
Van Wikipedia: De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.


Ik maak vandaag een geheel plantaardige en met bessen i.p.v. koffie. Ik gebruik hierbij een pak diepvriesframbozen, ik heb niet meer genoeg bessen uit eigen tuin, dus die bewaar ik voor de garnering.
Ik vind hem zo geslaagd dat dit het toetje van de maand wordt bij de Maandaghappen.



Afhankelijk van de grote van de glazen voor 6 tot 8 pers.
150 gram cashewnoten (een paar uur in water weken)
250 gram sojavanillevla
evt. 1 eetlepel rum
80 gram poedersuiker
250 ml opklopbare sojaroom
500 gram diepvriesframbozen of andere rode vruchten, ontdooid
1 pakje speculoos

Voor garnering verse bessen, blaadje munt of viooltje.


Klop de slagroom op.
Giet de geweekte cashewnoten af en pureer ze met de staafmixer samen met de sojavla en poedersuiker (plus evt. de rum) tot gladde massa. Schep er voorzichtig de geklopte slagroom door tot een egale massa.
Stamp ongeveer 20 koekjes fijn tot kruimels.


Roer de frambozen door een roerzeef, de pitjes zijn niet lekker in je toetje, en meng er 1 eetlepel poedersuiker door.
Neem glaasjes en schep een lepel koekkruimels op de bodem.
Dan voorzichtig een lepel cashewroom, gevolgd door een lepel frambozenpuree.
Herhaal, dus koekkruimels, cashewroom, frambozenpuree en eindig met koekkruimels.
Bedek met plasticfolie en laat een paar uur opstijven in de koelkast.
Garneer bij het serveren met verse besjes en eventueel een muntblaadje.