maandag 23 november 2015

Moestuin in november (12)


Vandaag wordt het een mooie, zonnige dag. Dus gauw naar de tuin. Eind deze maand moet alles opgeruimd zijn, zodat de nieuwe cursisten volgend jaar weer met een schone lei kunnen beginnen.
Beetje weemoedig ben ik wel. Ik zal het wel missen, ondanks dat het niet praktisch was, een moestuin op zo'n afstand. De reis met trein en tram vond ik altijd wel wat hebben, zeker terug met m'n tassen vol groente en bloemen.
Zoals gezegd, handig was het niet en eigenlijk ook boven m'n begroting. De reiskosten, een tientje per keer, kwamen er elke keer nog bij. Het is mooi geweest. Het waren leerzame maanden en ik heb leuke mensen leren kennen.
Nu maar weer dromen over een eigen tuin en tot die tijd weer dakmoestuinieren, wat ook heel leuk is.
Deze laatste keer is wel heerlijk ... ik ben helemaal alleen, er is verder niemand. Ik moet ook wel opschieten want vanmiddag moet ik werken.

Ik begin met het koolvak. Er staan wat kleine savooiekolen die maar niet echt wilden groeien, een boerenkool, een spitskooldrieling en de palmkool. Een restant rucola. Ik snij alles af om mee te nemen, desnoods gaat het in de smoothie. De raapsteeltjes schenk ik aan de arme kipjes. De slangenradijs heeft een grote knol gevormd, maar verder geen enkele bloem, dus ook geen vruchtjes. Deze gaat de composthoop op, samen met de resten van de stok- en sperziebonen. Het uienvak is al leeg, op wat preien na. De goeie snij ik af, de doorgeschoten prei gaat ook naar de composthoop. De tijmplantjes had ik vorige keer al mee naar huis genomen,net als de aardbeienplanten. De basilicum is dood. Het heeft afgelopen nacht trouwens gevroren, ik zag op de plassen een dun laagje ijs.

Er zijn nog babybietjes, aardig wat wortel en piepkleine pastinaken, mogen ook mee.
De veldsla die ik een paar weken geleden heb geplant zijn nog niet veel groter. Ik pluk ze toch maar, net als die paar spinazieblaadjes, lekker voor in de smoothie.

De verdorde zonnebloemen en goudsbloemen op de grenzen ruim ik ook op, althans voor een groot deel.

Ik krijg het warm, jas gaat uit, ik ben lekker bezig, helemaal in m'n element. Het gaat sneller dan ik dacht. Ik kan het geheel nog schoffelen en netjes aanharken. Tuintje 3 is weer net zo maagdelijk als toen ik in maart begon.Dan ben ik klaar, nog een laatste foto, ik pak mijn tassen en vertrek. Thuisgekomen met toch nog een rijke, laatste oogst.