zondag 16 april 2023

Appelchutney

Ik had nog veel appels liggen, sommige werden al wat rimpelig, dus gauw verwerken. Het werd chutney.

Ik vond een recept op internet en paste het aan naar wat ik aan kruiden in huis had. 

In het recept werden kruidnagels en bruine basterdsuiker gebruikt, maar die had ik niet.

Ik had verschillende soorten en groottes biologische appels.


7 appels, geschild en in stukjes gesneden

200 g rode ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

olijfolie

200 g kokosbloesemsuiker 

300 ml appelazijn

1 kaneelstokje

2 kardemompeulen, gekneusd

flinke theelepel pimentpoeder

2 stuks steranijs

1 tl mosterzaadjes

snufje chilipoeder

stukje verse gember, geraspt

sap van een halve citroen

zout en peper naar smaak


Ik heb de steranijs en de kardemom volgens advies in een thee-ei gedaan, makkelijk verwijderen op het eind.

Fruit ui en knoflook even aan in de olie, voeg appel toe en laat kort meebakken. Dan alle andere ingrediënten toevoegen en al roerende langzaam aan de kook brengen. Zet het vuur heel laag en laat het tweeëneenhalf uur zachtjes koken, tot een dikke saus. Verwijder thee-ei en kaneelstokje en schep de chutney in schone potjes.

Echt een heerlijke, kruidige chutney!