maandag 7 oktober 2019

Pasta met bosuitjessaus



Van een vriendin kreeg ik een doos vol groente die over was van een workshop.
Het meeste was nog prima bruikbaar, alleen de kroppen sla waren niets meer, die gaan de composthoop op.
Maar verder: Eten weggooien? NOOIT!


Omdat er nogal veel bosui en bieslook was, bedacht ik een pastasaus. Meestal gebruik je in een gerecht 1 of 2 bosuitjes, maar in dit recept gebruik ik 3 hele bosjes.
Van iemand anders kreeg ik de allerfijnste Oberkulmer Rotkorn Oerspelt van de Groninger Waddenkust pasta (over de datum, maar who cares?) van Landgoud, onze biologische buurboer.


De bosuitjessaus was waanzinnig goed gelukt (al zeg ik het zelf) en paste prima bij de speltpasta.
Verder had ik nog een half pakje Vivera shoarma, dus die bakte ik erbij als Ersatz-spekjes.
Lekkere vegan parmezaan erover en voilà een fantastische maaltijd en alle restjes weggewerkt!

Zo maakte ik het voor 2 personen:



200 g pasta
half pakje Vivera shoarma

50 gram cashewnoten (een paar uur geweekt in water)
3 bosjes bosui, schoongemaakt en in stukjes gesneden (bewaar wat groene ringetjes voor garnering)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
30 g kokosolie
40 g bloem
halve liter water
10 g Herbamare bouillonpoeder (of 1 blokje)
handje bieslook, kleingesneden
peper en zout


Verhit de kokosolie en fruit hierin de bosui en de knoflook.
Voeg de bloem toe en bak al roerende ongeveer 5 min.
Schenk het water erbij en het bouillonpoeder en laat 15 min. zachtjes koken.
Voeg de bieslook en de uitgelekte cashewnoten erbij en pureer met de staafmixer.
Voeg peper en zonodig zout naar smaak toe. 

Kook de pasta
Bak de shoarma in wat olijfolie

Schep de pasta op twee borden
Schenk er de saus over en verdeel de shoarma erop
Garneer met de bosuiringetjes.