zondag 12 juli 2015

Spicy courgettesoep


Kom ik na anderhalve week vakantie op de moestuin, vind ik deze jongens … oeps het zijn natuurlijk meisjes, geleerd in de cursus … en wat doe je daar mee? Samen ruim een kilo, echt lekker zijn ze in deze maat niet meer, maar voedsel weggooien is tegen m'n principes.


Er kan nog prima soep van gemaakt worden!
Heb je ook zulke joekels, snij dan wel de zaden eruit, bewaar deze voor volgend jaar of spaar ze voor Zaden voor voedsel.


1 kilo courgette, in blokjes gesneden
1 preitje, in stukken gesneden
2 uien, gesneden
1 bosui, gesneden (groen bewaren voor garnering)
2 teentjes knoflook, kleingesneden
1 flinke eetl Vadouvan specerijen 
1 eetl kokosolie
1 pot kikkererwten
1,5 l groentebouillon (ik gebruikte vegan gistvrije bouillonpoeder, maar van blokje kan ook)
50 cashewnoten (ongezouten, ongebrand), een uurtje geweekt in water

Giet de kikkererwten door een zeef in een kan of schaal (gooi het vocht niet weg, dit is toverspul, binnenkort meer hierover, vries het tot zolang in!)

Verhit de kokosolie, voeg de Vadouvan toe, roerbak kort en voeg dan de uien, prei en knoflook toe, laat het al roerende zachtjes fruiten. Voeg de courgette toe en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat een half uurtje zachtjes koken. Doe de laatste 10 minuten de kikkererwten erbij.

Spoel de cashewnoten en pureer in de blender tot gladde room.

Pureer de soep met de staafmixer en giet het geheel voor de zekerheid door een zeef (de grote courgettes kunnen vezelachtig zijn). Warm zo nodig weer op en roer er de cashewroom door. Schep de soep in kommen en garneer met het in ringetjes gesneden groen van de lentui en/of peterselie.