dinsdag 14 oktober 2014

Budget plantaardig koken - Flans

Ik kook meestal prima maaltijden voor heel weinig geld. Ik krijg weleens de vraag: Is dat niet duur, dat vegan koken? Niet dus, want vlees is volgens mij nog steeds het duurste van de maaltijd en dat gebruik ik niet. Kaas en boter zijn ook niet goedkoop, maar dat gebruik ik ook niet. Vleesvervangers zijn ook duur, dus die gebruik ik weinig.
Tegenwoordig is biologische groente niet altijd meer duurder, zeker de aanbiedingen zijn soms zelfs goedkoper dan gangbaar groente en fruit. Maar ik koop niet alles biologisch hoor.
Een paar ingrediënten die ik gebruik zijn wel even een uitgave maar daar gebruik je weer zo weinig van, dat je er lang meedoet, zoals bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker of tahin e.d.
Verder maak ik veel zelf, dat bespaart ook.

Het scheelt dus veel geld dat ik nooit iets weggooi en alle restjes gebruik. Soms ligt er nog een, al wat rimpelig stuk paprika. Dat hoef je niet weg te gooien, dat gaat in de hakmolen van de staafmixer, samen met wat ui, olijven of noten, zontomaat, knoflook, kruiden en voilà, je hebt weer een lekker smeerseltje voor op brood of toastjes, daar kan Tartex niet aan tippen.

Samengestelde maaltijden van restjes en van wat-er-nog-is noemde ik vroeger prutjes, maar dat klinkt niet echt aantrekkelijk. Nu noem ik ze Flans.
Vanavond gebruik ik groenten die op moesten en ik vond nog een restje quinoa, ongeveer 100 gram.

Flans voor twee personen:

een halve knolselderij
1 wortel
1 ui
1 groene paprika
1 theelepel Miso
een rest quinoa, goed afgespoeld

Knolselderij wordt heerlijk als je het bakt i.p.v. kookt. In kleine blokjes laten smoren in wat olie en specerijen zoals gemberpoeder, korianderzaad, cayennepeper, kurkuma e.d. Ook de wortel gaat erbij, in kleine blokjes.
Als het droog dreigt te worden voeg ik steeds een klein scheutje heet water toe. Gesneden paprika en ui erbij, de miso er doerheen roeren. Ondertussen kook ik in een andere pan de quinoa gaar.
Van het dinertje van afgelopen zondag zijn nog drie courgettefritters over.

Belangrijk bij Flans is de presentatie. Je kunt het natuurlijk zo op een bord plempen:


Of je pakt je mooie kringloopbordjes, schept er de quinoa met een ijsbolletjestang op, de groente daar omheen, de fritters erbij en versier de boel met een tomaatje en de laatste sprietjes bieslook, peterselie en Oost-Indische kersbloemen van het dakterras. Finishing touch: wat Nigellazaadjes erover strooien ... tada! Schilderijtje:Ik weet niet precies hoeveel deze maaltijd kost, hooguit 2,00 - 2,50 per persoon, waarschijnlijk minder.

Trouwens, die blokjes gebakken knolselderij samen met ingrediënten zoals hierboven beschreven (of wat je hebt), even pureren, geweldig lekker broodbeleg voor op een desemboterham: