Het stoofperenboompje doet het weer prima, veel mooie peertjes, alleen houd ik niet zo van stoofperen. Na een keer vind ik het wel weer genoeg.
Ik maak er gewoon jam van deze keer!
De vlierbessen zijn matig dit jaar. In het voorjaar was de bloesem veelbelovend, maar de bessen zijn klein, nog niet rijp of al verschrompeld en veel door de vogels opgegeten (maar dat mag).
Ik heb een onsje bessen en besluit deze bij de stoofperen te doen.
Herfstjam van Stoofperen en Vlierbessen:
100 g vlierbessen
water
1200 g stoofperen
200 ml. water
1 el geraspte gember
1 el 5-spices
sap van 1 citroen
500 g geleisuiker
10 g citroenzuur
Maak de vlierbessen schoon, gebruik alleen de zwarte bessen.
Zet ze op met een laagje water en breng aan de kook.
Laat een kwartiertje zachtjes pruttelen en draai dan door een roerzeef.
Zet apart.
Schil de stoofperen, verwijder klokhuis en snij ze in kleine blokjes.
Zet op met het water en de gember en breng aan de kook en laat langzaam gaarkoken.
Voeg de vlierbessenpuree en de kruiden toe.
Pureer met de staafmixer, niet alles, laat een deel met blokjes.
Voeg citroensap toe en de geleisuiker. Goed roeren.
Roer tot slot het citroenzuur met wat water los en voeg bij de jam.
Laat 1 minuut flink koken en schep dan de jam in schone potjes.
Zet op kop en laat afkoelen.