dinsdag 31 mei 2022

Brood van pinda's

Via de webshop Koro had ik ooit 2 kilo cashewnoten besteld. Nu ik aan de tweede zak wilde beginnen zag ik dat dit pinda's waren. Verkeerd geleverd, te lang geleden om nog te klagen. Wat moet je met een kilo pinda's?

Je kunt zelf pindakaas maken, maar zo'n sterke blender heb ik niet.

Ik vond op de blog van Monique van der Vloed een soort brood dat voor een groot deel uit gemalen pinda's bestond. Een informatieve en interessante blog over brood.

Ik heb niet alle ingrediënten gebruikt, maar het recept in grote lijnen aangehouden en wel alles biologisch, behalve de gist. Daarom wordt het een nogal prijzig brood, als ik stroom meereken komt het bijna op zeven euro, het brood dat ik dagelijks bak komt op net iets meer dan een euro.

Daarentegen is dit pindabrood ruim 1200 gram, terwijl mijn brood rond de 700 gram zit.
En goede reden om dit brood toch zo nu en dan te maken is dat het ongelooflijk lekker is en natuurlijk supergezond met zulke ingrediënten. 
Ik heb wel wat zout toegevoegd, want zoutloos brood vind ik niet te eten. Het is, denk ik, glutenvrij (hoeft niet perse voor mij) omdat het zonder (tarwe) meel is.

Zo maakte ik het:

350 g ongezouten pinda's, tot meel gemalen (deed ik in gedeeltes in het hakmolentje van de staafmixer)

250 g havervlokken, gemalen (idem)

150 g pompoenpitten, gemalen (idem)

5 el psyllium

8 g zout

1 banaan, gepureerd met 450 ml water

1 zakje instant gist (7g)

50 g zonnebloempitten

50 g lijnzaad

10 g chiazaad (meer was niet in huis)

zonodig scheutje warm water

Meng alles goed door elkaar in een kom, indien te droog een scheutje water toevoegen. Dek de kom af en laat twee uur staan.

Doe het deeg in een passende vorm, ik had een siliconen broodvorm die net te klein was, dus gebruikte ik ook nog een klein ovenschaaltje.

Druk het deeg goed aan en breng het met de hand in vorm. Bak het brood in het midden van de oven in 1 uur gaar. (Het kleine broodje deed ik 45 min.)

Laat helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

Echt heerlijk! Het kleine broodje hebben we direct opgegeten.

2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk experiment!
  En die webwinkel heb ik genoteerd. Ik bestel zelf vaak bij Pit en Pit, maar Koro lijkt een stuk goedkoper. Maar ze moeten natuurlijk niet de toch prijziger cashews met pinda's verwisselen ; - )
  Hartelijke groeten, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Zem, ze maakten wel meer fouten, dus direct goed controleren is wel nodig. Verder een fijne webshop!

   Verwijderen