zondag 2 oktober 2022

Cider cursus

Toen we onze cider een paar dagen hadden staan, hoorde mijn buurvrouw over een tweedaagse cursus cider maken, vlakbij in Wongema. Georganiseerd door Vakland het Hogeland, voor inwoners van het Hogeland kosteloos. Die pakken we gelijk mee.

De cursus wordt gegeven door Ciderman Raúl. Hij importeert cider overal vandaan. De eerste cursusdag begint, na de kennismaking, met natuurlijk appels verzamelen.


We mogen bij de boomgaard van Verhildersum plukken, uit hygiënische redenen niet rapen, want er lopen schapen in de boomgaard, dus de gevallen appels zijn voor hun. In deze boomgaard staan meer dan 100 soorten appelbomen




Als we terug zijn, worden de appels eerst gewassen.

Polly, de vrouw van Raúl, maakt een heerlijke lunch voor ons, overal komt de cider in terug, en we proeven ook verschillende soorten cider, Franse, Ierse, Tjechische enz. Het leuke van cider is dat er maar weinig alcohol in zit, dus kun je best wat extra glaasjes drinken.


Na de lunch hakken we de appels in stukken. Gelukkig zijn we met een man of twintig, dus gaat alles best snel. De stukken gaan in een verpulper.


De pulp gaat in een pers.


En uiteindelijk gaat het sap in de flessen. Er wordt helemaal niets toegevoegd, geen gist, enzymen of andere chemicaliën. Raúl wil het puur natuurlijk houden.


Tot mijn verrassing zit er ook nog een diner aan vast. Gemeente Het Hogeland heeft blijkbaar geld zat. Een heerlijk stamppotje met appels en linzen, voor de veganisten met paddestoel. En een warm appelnagerecht.
Ook weer allerlei verschillende ciders proeven. Je hebt hele droge, iets zoetere en met bubbels. Ik ben helemaal fan. Ik denk dat ik ga overstappen op cider in plaats van wijn.




We vragen ook nog advies over onze flessen die thuis staan te gisten. Vooralsnog gaat het goed. 30 oktober is de tweede cursusdag. Dan gaan we hevelen, blenden, proeven.
Erg leuk dit!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten