woensdag 12 februari 2020

Risotto met kurkuma en jackfruit en spicy wortels


Ik had geen zin om in die wind op de fiets te stappen voor boodschappen, dus keek ik wat er nog in huis was om vanavond te eten.


Ik had nog een blikje gekonfijte Jackfruit staan en ik vond op internet een recept met risotto. Mooi, er was nog een rest Arboriorijst. En een zak wortels. En een stukje geelwortel (kurkuma).

Dit werd het: 
Risotto met kurkuma en jackfruit en spicy wortels.

Risotto met kurkuma
2 blokjes paddestoelenbouillon met 3/4 liter gekookt water
200 g arborio rijst
1 rood uitje, gesnipperd
2 bosuitjes in ringetjes, groen en wit apart houden, het groen is voor garnering
100 ml droge witte wijn
1 klontje kokosolie
1 geraspte verse kurkuma


Verhit de kokosolie en laat de kurkuma 2 min. smoren. Voeg ui en witte deel bosui toe en fruit 3 min. Roer de rijst er bij tot alle korrels glazig zien. Schenk de wijn er bij en roer tot deze is opgenomen.
Voeg nu een scheut bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is.

Spicy wortels met knoflooksaus
2 el vadouvan
2 teentjes knoflook, geperst
100 ml soja yoghurt (ongezoet)
3 el olijfolie
400 g wortel
1 el limoensap
1 el mayolijn
1 el sesamzaadjes, geroosterd


Verwarm de oven voor op 200° C.
Meng de vadouvan met een teentje knoflook, 2 eetlepels yoghurt en 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Schrap de wortels en snij ze door de helft en dan in de lengte in vier parten.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier, meng de wortel met het yoghurtmengsel door elkaar en spreid goed uit. 
Rooster ongeveer een half uur in het midden van de oven.
Bestrooi bij serveren met groene bosui en sesamzaadjes.

Knoflooksaus
Meng limoensap, 1 knoflookteentje, mayolijn met de rest van de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
Lekker over de wortels!

Ik heb een beetje olie uit het blik gebruikt om de jackfruit even aan te bakken en deze verdeeld over de risotto.



Ik had het blikje ooit gekocht bij Veggiedeli voor €1,79; hoewel erg lekker zat er nogal weinig in en kun je het ook makkelijk in de supermarkt vinden, een groter blik van Fairtrade (€2,45) en dan zelf met een marinade en kruiden op smaak brengen.


Jackfruit is hip als vleesvervanger omdat de structuur op ‘draadjesvlees’ lijkt. Het is geen volwaardige vleesvervanger, maar is wel een goede bron van provitamine A en is rijk aan vitamine B6, vitamine C, kalium, calcium en ijzer.
Meer over jackfruit op Wikipedia.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten