vrijdag 14 februari 2020

Hibiscus


Om ook een alcoholvrije variant van de welkomstcocktail bij ‘Het Siepeltje’ aan te bieden, nam ik een tisane (plantenaftreksel) mee.
Omdat het een Valentijn-diner was koos ik voor Hibiscus, dat een prachtige dieprode kleur geeft.

Van de bloemblaadjes van de Hibiscus sabdariffa (niet de tuinvariant Hibiscus syriacus) kun je lekkere kruidenthee zetten. Je kunt deze gedroogd kopen.


Hibiscus heeft helende eigenschappen, waarvan een groot aandeel antioxidanten die helpen in de strijd tegen vrije radicalen. Verder eigenschappen als bloeddrukverlagend, cholesterolverlagend; bevordert nierwerking en ontsmet de blaas.
Als ik mijn Groot handboek geneeskrachtige planten raadpleeg, kom ik nog meer positieve eigenschappen tegen: verlaging bloedsuikerspiegel, vermindert vorming vetweefsel, koortsverlagend, ontstekingswerend en bevordert eetlust en spijsvertering.

Mooi meegenomen al die gezondheidsvoordelen, maar ik drink het vooral omdat ik het lekker vind en niet van supermarktfrisdranken hou.
Een paar glaasjes per dag kan prima, maar daar zou ik het bij houden als je medicijnen slikt, omdat het met bepaalde medicijnen interacties kan hebben.

De smaak is enigzins zuur en wat bitter, ik voeg daarom wel wat suiker toe. 
Om de goede eigenschappen te bewaren voeg je de hibiscus pas toe als het water afgekoeld is.J e kunt allerlei toevoegingen doen, zoals kaneelstokjes, kruidnagels of citroengras, maar ik maak het zo:

5 g verse Gember, in kleine stukjes gesneden
50 g suiker
1 liter heet water

goed roeren zodat de suiker oplost en af laten koelen
dan
12 g gedroogde Hibiscusbloemen toevoegen en afgedekt een nacht in de koelkast laten trekken.

De volgende dag: Het aftreksel zeven en in schone fles gieten.
In koelkast bewaren, ongeveer drie dagen houdbaar.


Serveer in een champagneglas met een half schijfje bio sinaasappel en een ijsklontje en je hebt een apart alcoholvrij aperitief.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten