Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Je spreekt het uit als ‘njokki’.
Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent ‘klont’. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord ‘dumpling’ aangeduid.
Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate.
Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas (Wikipedia).
In het blad Elle Eten vond ik dit recept en ik had nog een zakje met gedroogde morieljes liggen. Ik heb het recept geveganiseerd, d.w.z. boter, crème fraîche en parmezaan plantaardig vervangen.
Ingrediënten voor 2 personen:
450 g kruimige aardappels, geschild
450 g kruimige aardappels, geschild
125 g bloem
10 g gedroogde morieljes
olijfolie
sjalotje, gesnipperd
zout en peper
knoflook, 2 teentjes geperst
250 g kastanjechampignons, gesneden
gehakte bladpeterselie
1 tl appelciderazijn en een snufje zout)
kleingesneden peterselie
twee flinke handen verse spinazie
cashewroom (van 50 gr cashewnoten)
noten-edelgistmengsel (vegan vervanging voor parmezaanse kaas)
Kook de aardappels gaar, giet af, laat even droogstomen en stamp dan fijn met een aardappelstamper.
Vouw de bloem door de aardappelpuree en kneed lichtjes tot een een zacht en luchtig deeg. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Neem een deel van het deeg en vorm lange rolletjes van ongeveer 2 cm dik.
Snij de rolletjes in stukjes van ongeveer 3 cm. Druk de tanden van een vork erin, zodat er ribbeltjes ontstaan.
Maak de saus. Hou 1 morielje apart en week de rest in gekookt water. Maal de achtergehouden morielje tot poeder (doe ik in een koffiemolen).
Verhit wat olijfolie en fruit de sjalot met 1 uitgeperst knoflookteentje. Voeg de champignons toe en bak ze bruin.
Laat de morieljes uitlekken en bak ze mee.
Breng een ruime pan met water en een bouillonblokje aan de kook.
Voeg de gnocchi toe (in twee gedeelten) en kook ze in zachtkokend water in enkele minuten gaar.
De gnocchi zijn een minuutje nadat ze aan de oppervlakte zijn komen drijven gaar. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan op een bord, met ruimte ertussen, ze kunnen kleverig zijn.
Verhit een eetlepel olie in een koekepan, voeg de spinazie toe en het tweede geperste knoflookteentje, roerbak tot de spinazie slinkt. Voeg de gnocchi en het paddestoelenmengsel toe. Meng de cashew-crème fraîche en de gehakte peterselie er voorzichtig doorheen.
Schep op twee borden, strooi er het noten-edelgistmengsel en het morieljepoeder over.
Even wat werk, maar wat smaakvol zeg!
Gelijk een grote hoeveelheid van het notenmengsel gemaakt, het blijft lang goed en is ook heerlijk op brood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten