zaterdag 18 januari 2014

Aardpeer - een wonderknolletje


Ik had uit nieuwsgierigheid wat aardpeertjes gekocht in de natuurwinkel. Tijdens het googlen las op de leuke site Greendelicious dat je aardperen makkelijk kan poten. 
Aparte knolletjes die geen familie van aardappels zijn. Ze heten aardpeer of topinamboer, in het Engels Jerusalem artichoke … maar er is geen verband met Israel. Oorspronkelijk afkomstig uit de Andes.
Eerst maar eens in mijn boekenkast kijken, ik vond info in deze twee - al oudere - boeken. Volgens het linker boek is de knol ontdekt bij de Topi-indianen en daar zou de naam topinamboer vandaan komen.


Het is een onbekende, vergeten groente en dat is raar omdat er allerlei positiefs over valt te ontdekken. Ze zijn volgens mij alleen maar in natuurwinkels te koop.

De botanische naam is Helianthus tuberosus en ze zijn dus verwant aan de zonnebloem.
Ze zijn zeer voedzaam, licht verteerbaar en bevatten veel vitamines, mineralen, voedingsvezels, en ook inuline, dat niet alleen mensen met diabetes ten goede komt. Daarbij bevatten ze nauwelijks kilocalorieën. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok
Tevens beschikken ze nog over een hele lijst met indrukwekkende geneeskrachtige eigenschappen, zie meer daarover hier.

Hoe meer ik te weten kom over deze aardpeer, hoe enthousiaster ik word.

Het houdt niet op bij al deze positieve voedingseigenschappen …  ze zijn ook simpel te telen, zelfs op een balkon en zijn zeer resistent tegen ziekten. Als je ze eenmaal in je tuin hebt, raak je ze niet meer kwijt … dus heb je altijd gratis eten. Je kunt er alles mee doen wat je ook met aardappels doet.
Naast een moestuingewas is het ook een prachtige sierplant met gele bloemen, ze worden ook wel als windbrekers ingezet gezien de lengte van hun stengels.

Als je dit allemaal weet zou je denken dat ze beter verdienen dan voornamelijk als veevoer of om alcohol te stoken te worden gebruikt. 
Het is jammer dat de aardappel ooit de aardpeer verdrongen heeft. Ik ga er in ieder geval vaker mee experimenteren in de keuken. Op zoek naar recepten ontdekte ik dat ze wel een eigen website hebben, kijk … dat verdienen ze!


Van die paar kleine knolletjes (10 stuks) die ik kocht heb ik er vier als proef op het dakterras in de zinken teil in de grond gestopt ... we gaan het hier op de blog volgen wat er gebeurt.


De resterende zes knolletjes werden chips. Goed afgeborsteld onder de kraan, lelijke puntjes weggesneden, in dunne plakjes gesneden, kort in kokosolie gefrituurd, wat zeezout erover … superlekker snacken met wat veganaise en een wijntje erbij.


Inmiddels nog een supergerecht gemaakt met aardpeertjes: een hemels dessert!

11 opmerkingen:

 1. Jeu, wat ziet dat schaaltje chips er lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk bedacht in de bak, maar weet je dat topinampoer wel drie-vier meter hoog kan worden? Dan klopt de verhouding met de pot wellicht niet echt meer. Ik heb ze ooit ook op die manier in de tuin gezet en ze zijn net zo hoog geworden als de bomen die erbij staan. Halverwege de zomer knip ik ze af op schouderhoogte zodat de aandacht naar de knolletjes gaat.
  Een van de redenen dat de aardappel de aardpeer heeft verdrongen is de werking op de darmen. Hier maak ik er ook wel eens puree me samen met aardappelen. Je krijgt dan een heerlijke puree die een beetje mosterd, artisjokachtige smaak heeft. Verhouding een aardpeer op drie aardappelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens geeft de plant wel prachtige bloemen, gelijk aan kleine zonnebloemen. Heel leuk in de tuin!

   Verwijderen
  2. Ik heb helaas geen tuin … dus een bak is de enige optie … het is een probeersletje, we zien wel of ze hier 4 meter willen worden, kunnen ze over de stad heenkijken :)

   Verwijderen
 3. Dit jaar heb ik ze voor het eerst op een zonnig plekje in arme grond geplant. Ze kwamen pas laat in de zomer in bloei en werden krap 2 meter hoog. Je schijnt de knollen niet eens uit de grond te hoeven halen in verband met vorst.
  Ik heb ze nog niet gegeten, ik heb er nog niet zo veel ;-).
  Je hebt ze, zo te zien, in goede grond opgepot. Laat de teil niet te nat worden, dan verrotten ze misschien.... Ben benieuwd naar het vervolg.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Zem ... we hebben in de teil flinke gaten geboord, dus de afwatering moet goed gaan ...

   Verwijderen
 4. Ha leuk, dat is misschien ook wel een leuk probeersel voor mijn tuin. Mooi dat jij altijd zoveel dingen uitzoekt en hier met ons wilt delen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een tuin gaat het nog beter dan op een dakterras Coby, misschien wel té goed ...

   Verwijderen
 5. In de tuin doen ze het hier prima, ik heb met dakpannen een stuk afgeboord zodat ze wat ingetoomd worden. Anders woekeren ze in heel de tuin! 4 meter is wel heel hoog, hier halen ze maar gewoon de 2 meter, tegen het einde waaien ze ook makkelijk om. In villa augustus in Dordrecht zag ik dat ze ze inkorten, dan heb je dat probleem niet. Die bloemen komen pas heel laat, in de nazomer en dan nog is het afhankelijk van het weer. Mijn recpt-ideeën heb je ondertussen gezien op mijn site ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent een bevoorrecht mens met zo'n tuin Natuurlijk-rijk!

  BeantwoordenVerwijderen