2 el olie
1 grote ui, in blokjes gesneden
3 wortels, in blokjes van 1 cm gesneden
3 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
5 teentjes knoflook, fijngehakt
4 el bloem
1 flesje Guinness, of een andere donkere stout
1 middelgrote (ongeveer 800 gram) koolraap, in niet te kleine stukken gesneden
650 g aardappelen, in grote stukken gesneden
¼ krop witte kool, fijngesneden
100 gr erwtenstukjes
1 l groentebouillon
60 ml sojasaus
2 tl zeezout
1 tl versgemalen zwarte peper
1/2 el suiker
2 grote laurierblaadjes
2 takjes verse tijm, gerist
2 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngesneden
Doe de olie toe in een flinke sudderpan. Zet het vuur middelhoog en voeg de ui toe en bak tot glazig. Voeg dan wortel- en selderijstukjes en knoflook toe.
Voeg na ong. 1 minuut de bloem toe. Roer goed en laat de bloem even garen.
Giet de Guinness/Stout er langzaam bij, al roerend. Maak je geen zorgen over eventuele kleine klontjes.
Voeg de koolraap, aardappelen, kool, bouillon, sojasaus, zout, peper, suiker en kruiden toe en roer goed door.
Breng langzaam aan de kook, onder regelmatig roeren, zet het dan op middellaag, voeg de erwtenstukjes toe en laat het onafgedekt sudderen, af en toe roerend, tot de aardappelen zacht zijn en de jus dik is. Duurt ongeveer 45 minuten, of iets meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten