zondag 10 december 2023

Groente nagemaakt als vlees


Omdat het koud is en we de houtkachel gisteren al een tijdje aan hadden, is de temperatuur in de onderoven opgelopen naar ruim 180°C.

Dan kan ik mooi stroom besparen door de kookplaat niet te gebruiken.


Ik ben er altijd wel voor in om nieuwe vegan producten uit te proberen, maar meestal blijft dat bij 1 keer.

Ik zag in de supermarkt bloemkoolsteak en bietstuk.

De bloemkoolsteak was 70% afgeprijsd, dus i.p.v. € 4,— (19,95 per kg) nu € 1,20. Daar wil ik het wel voor proberen. 


        

Ik heb nog aardappel, zoete aardappel, pastinaak en paprika. Dat gaat met ui, tijm en een scheutje olie een uur de oven in. Ik leg er ook een knoflookbol in aluminiumfolie bij.

Na die tijd schep ik het geheel om, doe ik de bloemkoolsteaks erbij en laat het nog een half uur in de oven.






De groenten waren heel erg lekker op deze manier, met alleen wat peper erover. Zout was eigenlijk niet nodig. Lekker makkelijk, je hebt er weinig omkijken naar.

De bloemkool was ook lekker, maar je kunt net zo goed zelf stukken bloemkool marineren, een hele bloemkool heb je wel voor minder dan 4 euro!


Vandaag proberen we de bietstuk. Die was niet afgeprijsd, maar uit nieuwsgierigheid nam ik het toch mee: 4,99 voor 200 gr (24,95 per kilo). Deze is wel biologisch, dus via Premium kreeg ik nog 10% korting.

Op de verpakking staat dry aged, even opzoeken wat dat betekent. 

Het bestaat alleen uit biet en wat zout.



Ik doe precies wat er op de verpakking staat: een half uur van te voren uit de verpakking halen, het netje verwijderen en droogdeppen.

Het ziet er gek uit, met dat netje en ook bloederig, maar het is gewoon bietensap

Op kamertemperatuur laten komen en dan ongeveer 3 min. per kant bakken.



Is het wat? Ik was nooit fan van biefstuk, niet halfrauw, maar ook niet doorbakken. Ik kreeg het meestal niet weg.

Deze biet vond ik erg lekker, hoewel het -denk ik- niet naar biefstuk smaakt, de structuur lijkt er wel wat op. Ook smaakt het niet uitgesproken naar bieten. Qua voedingswaarde is het niet te vergelijken met biefstuk, biet heeft wel meer vezels, maar veel minder eiwit. Dat is voor ons geen probleem, wij krijgen gemiddeld voldoende eiwit binnen.

Jammer is de prijs. Dat vind ik het niet waard. Als het afgeprijsd is zal ik het wel nog eens kopen.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten