maandag 20 november 2023

Tofuballetjes

Het is lastig om goeie plantaardige gehaktballetjes te maken. Het ei heeft in dierlijk gehakt de functie om te binden. In plantaardige varianten wordt meestal gebruik gemaakt van gemalen lijnzaad of chiazaad, even geweekt in wat water.

Vaak lukt het daar ook wel meeToch vond ik de balletjes meestal te slap. Als je je vork erin zet, valt het vaak uit elkaar. Kant en klare vegan balletjes zijn een optie, maar daar kunnen weer allerlei toevoegingen inzitten die je niet wilt en ze zijn niet biologisch.

Ik vond op youtube een recept van een Duitse kok, Sebastian Copien. Het probleem van de binding lost hij op door rauwe aardappel te gebruiken. Dat was nieuw voor mij en Ik probeerde het uit, en hoewel wat werk, waren het super gehaktballetjes geworden, met een ‘vleesbite’ en erg lekker.

1 pakje bio tofu (375 g)

1 pakje bio gerookte tofu (200 g, b.v. Vivera)

olie om te bakken, ong. 6 el

140 g oud brood of broodjes

125 g plantaardige melk

200 g aardappel, geschild

3 tl mosterd

2 el sojasaus

1-2 tl kruiden naar wens (ik gebruikte Chef's gehaktbal van Jonnie Boer)

peper

zout

zonodig 1 à 2 el bloem


Verkruimel met de hand de twee soorten tofu, mengen met 2 el olie en een snufje zout.

Op een bakblik met bakpapier verdelen en in de oven op 220°C in 20 min. knapperig bruin bakken, halverwege omscheppen. Iets laten afkoelen.


Het brood in kleine blokjes snijden, de melk verwarmen en over het brood gieten, even laten weken en dan in zeef uit laten lekken. Overtollig vocht er uit drukken.


De rauwe aardappels fijn raspen en mengen met het uitgelekte brood, mosterd, kruiden, sojasaus en peper (zout waarschijnlijk niet nodig door de sojasaus. De tofu toevoegen en het geheel goed doorkneden. De massa dient lichtvochtig te zijn en goed samenhangen.

Even proeven of er toch nog wat zout bij moet. Als het te vochtig is, bloem toevoegen.


Met vochtige handen balletjes vormen, ik drukte ze iets plat, maakte vrij kleine en had van deze hoeveelheid 38 stuks. 


Olie verhitten en de balletjes aan beide zijden ongeveer 4 min. krokant bruin bakken. Om er zeker van te zijn dat de aardappel niet meer rauw is, aansluitend nog een kwartiertje in de oven op 160°C zetten.

Prima gehaktballetjes die niet uit elkaar vallen en je merkt niks van die aardappel.

De balletjes blijven zeker drie dagen goed in de koelkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten