Atjar tjampoer is een heerlijk fris zoetzuur bijgerecht in de Indonesische keuken. Zelfgemaakt is lekkerder dan uit een potje en is niet moeilijk om te maken. Je kunt er allerlei soorten of resten van groente voor gebruiken. Deze maakte ik zo:
1 rode puntpaprika, in reepjes gesneden
1/2 spitskool, in reepjes gesneden
1/2 komkommer, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in dunne plakjes gesneden
2 wortels, grof geraspt
Alle groente afzonderlijk 2 min. blancheren en in ijswater af laten koelen, dan uit laten lekken
stukje gember, geraspt
1el kurkumapoeder
1 tl zout
1/2 spaanse peper, heel klein gesneden
2 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
300 ml azijn
120 g (basterd) suiker
Schenk azijn in een pan, voeg suiker toe en breng aan de kook. Voeg gember, knoflook, peper, zout en kurkuma toe. Laat nog 3 minuten koken. Vuur uit en voeg de uitgelekte groente toe.
Laat afkoelen, tussentijds regelmatig omscheppen. Serveren: eventueel teveel vocht afgieten.
Wij aten het bij nasi goreng en vegankip in pindasaus. Als Maandaghap werden hiervan vier maaltijden opgehaald!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten