Parelcouscous is niet hetzelfde als couscous. Couscous wordt veel in de Marokkaanse en andere Noordafrikaanse keukens gegeten en is een grofgemalen gries van durumtarwe.
Couscous wordt niet gekookt, maar laat je wellen.
Parelcouscous bestaat uit kleine ronde bolletjes en wordt veelal in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten. Het is meer een pastasoort, ook gemaakt van durumtarwe, maar moet wel gekookt worden. Het heeft een zachte, volle smaak ... ik vind het heerlijk.
Ik kocht meestal een pak bij de supermarkt, tot ik erachter kwam dat die wel erg prijzig was ... 200 gram voor 1,65.
De Tricolore, op het rechtse plaatje, vond ik bij de delicatessenwinkel in mijn straat, 900 gram voor 4,50!
Nu waren die drie kleurtjes onnodig, want ik wilde het in bietensap koken om een rode parelcouscous te krijgen.
Ik maak dit mooie en lekkere tussengerecht bij de ELM-diners in januari, voor tien personen, op de volgende manier:
750 ml bietensap + ong. een halve liter water
0,5 tl zeezout
250 g parelcouscous
5 el balsamico azijn
4 el fruitige olijfolie
Breng het bietensap, zonodig extra water en het zout aan de kook. Voeg de parelcouscous toe en kook op laag vuur in 15 minuten gaar. Zonodig afgieten.
Roer er de azijn en olijfolie door.
Het ziet er dan prachtig uit, dieprood en glanzend.
Roer er de azijn en olijfolie door.
Het ziet er dan prachtig uit, dieprood en glanzend.
Ik serveerde het met raita, aardpeersaus en gegrilde witlof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten