Er is een nieuw kruidenmengsel aan het assortiment van Jonnie Boer's Original spices toegevoegd, genaamd Fungi Trifolati.
Ik kom nog steeds mensen tegen die de stronk van broccoli wegdoen ... onbegrijpelijk, voedsel weggooien.
Je kunt het gewoon eten, ik vind de stelen eigenlijk lekkerder dan de roosjes. Meestal kook ik roosjes en de stronk, geschild en in plakjes, bij elkaar in de pan.
Maar als je alleen roosjes wilt, kun je van de stronk ook soep maken.
Vandaag maak ik er een saus van.
Dit gerecht maakte ik voor twee personen.
1 stronk broccoli
halve liter water
1 bouillonblokje
100 g zonnenbloempitten, een paar uur geweekt in witte wijn
1 tl zout
1 tl appelciderazijn
1 tl mosterd
gemalen peper
gemalen nootmuskaat
2 el edelgist
200 g paddestoelen
olijfolie
1 tl funghi trifolata kruiden
1 takje tijm
zout
scheutje witte wijn
fijngehakte peterselie
1 pakje vegan spekjes
160 g pasta (fusilli)
zout
2 el zonnebloempitjes
De broccoli
Haal de roosjes van de stronk en doe ze in het stoomgedeelte van een stoompan.
Schil de stronk en de kleine stelen en snij alles in plakjes.
Leg deze in de onderste pan met heet water en het bouillonblokje.
Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten garen.
Spoel de roosjes af met koud water en laat uitlekken.
Pureer de bouillon met plakjes stronk met de staafmixer. Nu heb je een lekker soepje, maar deze keer wordt het een saus.
De saus
Doe de geweekte zonnebloempitten met weekvocht, peper en zout, mosterd en azijn in de blender, en blend tot een dikke creme. Doe in een pannetje, verdun met de broccolibouillon en verwarm al roerende op laag vuur. Roer het edelgist erdoor, proef of er nog wat zout bijmoet en voeg de broccoliroosje toe.
De paddestoelen
Je kunt champignons of andere soorten nemen, ik heb deze keer een mengsel van witte beukenzwam, mini-shiitake, kastanjechampignon en buidelzwam. Maak de paddestoelen schoon.
Verhit wat olijfolie en voeg (eerst de grote) paddestoelen toe, en roerbak ze kort. Pers er een knoflookteentje boven uit. Voeg het Fungi Trifolati mengsel toe, wat zout en een extra takje tijm.
Giet er een scheutje kokend water bij, en een scheutje witte wijn en laat op laag vuur nog een paar minuten zachtjes stoven.
Verwijder het takje tijm en strooi er de peterselie over.
Kook de pasta gaar en schep deze door de saus.
Bak de spekjes volgens de gebruiksaanwijzing.
Rooster de zonnebloempitjes.
Schep de pasta op een bord, verdeel er de paddestoelen en spekjes bij en bestrooi met de zonnebloempitjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten