zondag 13 maart 2016

Wierewaaien


Vroeg op deze zondag. Ik ga met vriendin Mirte naar Zeeland, voor een excursie Wilde Wieren op Neeltje Jans, georganiseerd door Wildwier. Het word een prachtige zonnige dag, maar er staat wel een snijdend koude wind.
De gidsen Ellen en Guido verwelkomen ons en leggen uit wat we gaan doen.
We krijgen een bakje en een schaar mee en gaan 'oogsten'. We leren hoe je moet knippen, zodat het wier weer gewoon kan aangroeien. 
Mijn verbazing groeit tijdens deze workshop ... wat kun je hier veel soorten vinden. Je loopt letterlijk over je eten heen.
Ik wist wel al iets over zeewier na de workshop van Lisette Kreischer en haar boek Groente uit zee, maar dat gaat veelal over buitenlands zeewier. Dat er hier, gewoon bij de Oosterschelde, zoveel keus is had ik niet kunnen dromen.Het is gewoon kunst!

Mirte zag op een gegeven moment onze excursieleider aan voor Poseidon, hoe hij uit de zee kwam met grote stukken wakame.

Een paar namen heb ik onthouden en kan ik terug herkennen: Gezaagde zee-eik, wakame, knotswier, blaaswier en Iers mos. En, mijn favoriet, Japans bessenwier, met heerlijk smakende minuscule besjes die knappen in je mond.
Ik heb nog veel meer soorten in m'n bakje, maar helemaal weet ik niet meer wat wat is. Een draadwier zit er bij, en darmwier ... maar verder ben ik niet zeker meer.
Helaas is het te koud om aantekeningen te maken, zelfs m'n phone herkent m'n koude vinger amper als ik een foto wil nemen.Na het plukken gaan we ook nog even combinaties met zeewier proeven. Een rolletje van courgette, gevuld met zontomaatje, wakame en wat feta (voor mij zonder). Heel bijzonder was een stukje pure chocolade samen met gedroogde, geroosterde wakame in je mond stoppen ... geweldig!Na afloop eten Mirte en ik in de auto ons meegenomen proviand, warmen weer wat op, gaan nog voor een kop koffie naar Westenschouwen en daarna weer huiswaarts. Een heerlijke ochtend!
Thuisgekomen sorteer ik de oogst en bedenk wat ik er mee ga doen, want heel lang blijft het niet goed natuurlijk.


Van de gids Ellen kreeg ik nog een email met de namen van de soorten:
Links boven in het bakje Iers mos en onder blaaswier.
Op het bovenste blad links wakame en in de schaal dundraad
daaronder links gezaagde zee eik, midden darmwier en rechts Japans bessenwier.
Het onderste blad links knotswier, rechtsboven kernwier en rechtsonder weer Iers mos.
In de schaal rechtsboven, rood wier of rood darmwier, maar dat was al aan het ontbinden. Kan als compost gebruikt worden.
Het bakje aan de rechterkant bevat bovenin gezaagde zee eik en onderin blaaswier.

In ieder geval slapen Mijn Architect en ik vannacht in een frisse, zilte zeegeur ... want de wakame hangt in de slaapkamer te drogen.


2 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd wat je er allemaal mee kan doen.
  Er komt zeker een diner met alleen wieren.
  Liefs Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het aan het uitproberen ... is wel even wennen.

   Verwijderen