Voor de eerste keer ga ik augurken inmaken. Dit is de oogst uit mijn moestuin.
Zoals meestal vind ik bij het zoeken naar recepten weer veel verschillende en tegenstrijdige adviezen op het internet. De een gebruikt gewone azijn, de ander inmaakazijn. Dat dan weer wel of niet met water verdund moet worden. Warm of koud gebruiken.
Ik kocht bij ah inmaakazijn, het klinkt aannemelijk dat een hogere zuurgraad beter is om in te maken, maar misschien is het ook flauwekul.
Ook de hoeveelheid suiker verschilt. Als ik een potje augurken koop neem ik meestal zure, die vind ik lekkerder dan zoetzure.
Verder moet je dan weer wel, dan weer niet de augurken in zout leggen. De schil zou dan knapperiger blijven.
Na 24 uur waren de kleinere augurken zacht geworden, de kleine kromme zelfs slap. Die gebruik ik maar niet.
De grote zagen er goed uit. Ik spoel het zout eraf en maak ze weer goed droog.
Ik zet een pan met de inhoud van de fles azijn op het vuur en doe er 75 gram suiker bij. Als de suiker opgelost is, wil ik voorzichtig proeven. Als over de pan buig beneemt het me m'n adem en schieten de tranen in m'n ogen. Ik doe er nog maar 50 gram suiker bij. Had ik de azijn toch met water moeten verdunnen? Of beïnvloedt dat de houdbaarheid? Ik weet het gewoon niet, ik doe het maar zonder water.
Ik snij de augurken in plakjes en verdeel ze over uitgekookte glazen potjes.
Verder voeg ik het volgende toe:
laurierblad
mosterdzaad
venkelzaad
korianderzaad
roze peperkorrels
jeneverbes
venkelbloemetjes
ui
Dan giet ik de hete azijn erover, zet de potjes een tijdje op hun kop.
Zouden ze te zuur zijn? Het is nu afwachten ... pas over een maandje kan er geproefd worden.
Uitje was ook van eigen teelt ... |
Het is werkelijk een culinair avontuur en ben benieuwd hoe het uiteindelijk zal smaken. Het ziet er on de potten in ieder geval heel smakelijk uit.
BeantwoordenVerwijderenNatuurkieker Coby
Ik ben ook benieuwd en hoop echt dat ze niet tè zuur zijn.
Verwijderen