woensdag 30 april 2014

Nog eens Panna Cotta


Luchtige pudding-achtige toetjes zijn mijn favoriet. Panna cotta (gekookte room) is een Italiaans nagerecht gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Ook de Franse bavarois (Frans voor Beiers) is een luchtige pudding op basis van slagroom, eieren en gelatine. Blanc manger is ook gebaseerd op deze ingrediënten. Als je hierover gaat googlen blijken veel landen een vergelijkbare versie te hebben.

Een tijd geleden durfde ik het gebruik van agar-agar, i.p.v. gelatine nog niet aan. Ik dacht dat het ingewikkeld was en vermeed recepten waarin het nodig was. Maar inmiddels heb ik meer geëxperimenteerd en er is niks moeilijks aan.
Dus niks weerhoud me nu om een lekkere, maar ook gezonde (voor mij en de dieren) panna cotta te maken. Al die dierlijke ingrediënten zijn helemaal niet nodig. Het gaat prima met agar-agar, zoals ik hier maakte met amandelmelk.

In het boek De Vegarevolutie staat ook een recept, vergelijkbaar, maar dan met sojamelk. Ik voegde er wat vlierbloesemgelei toe en wat minder suiker. 

250 ml sojamelk
75 ml sojaslagroom (Alpro)
1 tl agar-agar poeder
1 tl amandelextract
20 g suiker

Doe de agar-agar in een pan en los het op met een beetje van de sojamelk, goed roeren, voeg de rest van de sojamelk en de slagroom toe en verwarm langzaam tot het kookpunt, laat zachtjes 2 minuten koken. Voeg amandelextract, gelei en suiker toe, roer goed met een garde en laat nog een minuutje zachtjes koken.
Giet het in de (siliconen) vormpjes, laat afkoelen en plaats nog een klein uurtje in de koelkast. 
Een heerlijk romig toetje, helemaal diervrij!Stort op een bordje en bestrooi met wat geroosterde amandelsnippers en pompoenpitjes.
Ik schep er nog een lepel vlierbloesemgelei op, uit het laatste potje. Gelukkig komt de vlierbloesemtijd er weer aan, hopelijk kan ik zo'n grote hoeveelheid maken zodat ik weer een jaar vooruit kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten