Deze foto vond ik op Facebook bij Veganism. |
Naar deze foto kan ik wel blijven kijken. Als kind zat ik ook vaak lekker tegen koeien aan, helaas zijn daar geen foto's van.
Hoewel ik niet zo'n vleeseter ben vind ik het toch lastig om het helemaal te laten, vooral als je uit eten gaat. Zuivel en eieren minderen gaat ook wat moeizamer.
Maar het gaat redelijk tot nu toe en steeds beter.
Filmpjes met dierenleed kijken houd me bij de les en veel informatie lezen wil ook helpen, zoals bijvoorbeeld van de site Lekker Plantaardig:
Koeien
Om zoveel mogelijk melk te kunnen produceren, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Dat betekent dat een koe haast continue drachtig is, met alle gezondheidsproblemen van dien. De kalveren worden onmiddellijk weggehaald bij hun moeder en worden direkt geslacht, eindigen als kistkalf of mogen hun moeder t.z.t. opvolgen als melkkoe. De kistkalveren werden/worden in een afzonderlijk hok, een soort kist, vastgebonden of geketend en vetgemest, vaak onder invloed van hormonen. Het kalf wordt dan, na vijf maanden zo "geleefd" te hebben, geslacht. De koe, die van nature wel 30 jaar kan worden, is op deze manier na zo'n 4,5 jaar (3 kalveren) "niet meer produktief genoeg", zoals men dat noemt en laat de koe eveneens slachten. Op deze manier is 80% van het rundvlees in feite een bijprodukt van de zuivelindustrie.
Daar wil je toch eigenlijk niet aan meewerken?
Mooi voorbeeld van "koeknuffelen", die foto. Er zijn toch enkele boeren die daartoe gelegenheid bieden?
BeantwoordenVerwijderenEn ze hebben van die lieve trouwe ogen vind ik.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Ans
ik ben teveel een vleesliefhebber om vlees helemaal van het menu te halen , wel eten wij iedere week niet alle dagen vlees,maar maar 4 of 5 dagen van de week, als iedereen dat zou doen zou dat al veel schelen.
BeantwoordenVerwijderenJa "koe-knuffelen" kan nog steeds, als kind kwam ik wel veel op de boerderij, dus ja ik herken dat wel.
BeantwoordenVerwijderenGoed dat je aandacht besteedt aan het dierenwelzijn, daar valt nog steeds veel aan te verbeteren.
Natuurkieker Coby
Hier eten we weinig vlees, hoewel we opgegroeid zijn met veel vlees. Maar we missen niets. De kinderen weten niet anders. We gaan regelmatig even bij de boerderij verderop kijken bij de koeien.
BeantwoordenVerwijderen