vrijdag 23 november 2012

Het Kookboek van de Vegetarische slager


Soms MOET ik een boek hebben. Maar in het kader van de bezuiniging en plek in de boekenkast heb ik voor mezelf een erg strikt en kritisch aankoopbeleid bedacht.
Een boek zò graag willen hebben, maar er niet het volle pond voor willen (kunnen) betalen, hoe doe je dat?
Bibliotheek is geen optie, die loopt meestal achter hier.
Kijken bij Boekwinkeltjes.nl of iemand het al weer kwijt wil.
Of bij de Slegte of op MP … en ja hoor, bingo … een nieuw boek, bijna voor de helft van de prijs.

Helemaal happy ben ik met m'n nieuwe aanwinst: Het Kookboek van de Vegetarische Slager.
Lekker in bed lezen. Plakkertjes daar bij wat ik wil gaan maken. Er staan fantastische, feestelijke recepten in.
Maar vandaag een simpel gerecht. Niet helemaal volgens het boek, maar maken met wat er in huis is. 

Quiona wordt het (oer)graan van de Inca's genoemd. Het is geen graan, maar bestaat uit minuscule kleine zaadjes, van een plant van de Ganzevoetfamilie.  Het is rijk aan magnesium, koper, fosfor en vitamine B1,bevat alle eesentiële aminozuren en is een bron van ijzer, zink en kalium. 

Nasi van Quinoa

In het recept van de Vegetarische slager (blz. 90) wordt 'teriyaki' gebruikt, maar helaas niet te koop bij mijn natuursuper.
Ik heb nog een half pakje vegaspekjes en genoeg groente.


Dit werd mijn versie van de Nasi van Quinoa (voor 2 personen):

150 g quinoa
300 ml water
1/2 bakje gerookte vega-spekjes
olijfolie
een halve stronk Chinese kool
een halve groene paprika
een bakje Shiitake
een kleine prei
1 sjalot
1 tl sambal
2 el ketjap manis
1 el nasikruiden
zout en peper

Spoel de quiona goed en kook dan zachtjes in water, in ongeveer een kwartiertje gaar.
Bak de spekjes knapperig in wat olie en laat afkoelen op een bord met keukenpapier.
Snij de sjalot, prei en chinese kool fijn en snij de Shiitake in plakjes.
Roerbak alle groente in hete olie in een wok en voeg de nasikruiden, sambal en ketjap toe, en wat peper en zout.
Voeg tenslotte de gare quinoa toe en de spekjes. Schep goed door elkaar. 
Simpel, lekker, gezond en vegetarisch!


1 opmerking:

  1. Reacties:
    Tante Brocante en De Dames Van Dale, vrijdag, 23 november, 2012
    Klinkt goed. Ik ga dat binnenkort ook maar eens proberen; quinoa


    Anszaterdag, 24 november, 2012
    Lekker recept zo te zien.
    Waar de Slegte al niet goed voor is.

    Fijn weekend
    Groetjes Ans


    natuurkiekerzaterdag, 24 november, 2012
    Leuk, weer wat nieuws geleerd "quinoa", nooit van gehoord
    maar het geheel op de foto ziet er heel smakelijk uit.
    En de wiki-info maakt toch wel nieuwsgierig naar deze zaden.
    Ik zal eens op zoek om te kijken of ik het ergens kan bemachtigen.
    En mooie spelregels heb je jezelf opgelegd voor de aanschaf van nieuwe boeken.
    Natuurkieker Coby


    Zem, 27 november, 2012
    Wij eten quinoa elke week een keer. Het schijnt een heel volledig voedingsmiddel te zijn met uitstekend eiwit. En glutenvrij.
    We eten het heel basic, met sperzieboontjes erbij of spruitjes en dan een lekkere salade ernaast.
    Jij hebt er echt iets lekkers van gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen