zondag 8 mei 2022

Boodschappen, week 19

8-14 mei 2022

Mijn inspiratie hiervoor vond ik op de blog Zuinigaan. Zij splitst uit of iets in de aanbieding is, afgeprijsd, bonus(box) enz. Zo precies ben ik niet, alles wat anders was dan de normale prijs krijgt bij mij een *.

De bedoeling is om met deze boodschappen heel de week te doen en niet bij te gaan halen. Kijken of het lukt ...



Voeding

bio sjalot* 1,43 AH

bio ui 1,10 AH

prei* 0,49 AH

bio tomaten                     2,59         AH

rode peper 0,45 AH

bio bananen* 2,04 AH

courgettes 2x* 1,58 AH

paprika 2x3* 2,00 Jumbo

zoete aardappels* 1,00 Jumbo

spinazie 1,57 Jumbo

broccoli 1,73 Jumbo

komkommer 2x* 1,00 Jumbo

appel 2x 0,48 Jumbo

bio aardappels 5,00 boer

bio kikkererwten, 2x* 2,14 AH

bruine bonen, pot 0,79 AH

komijnekaas 2x vegan* 3,28 AH

bio tomaten blik, mutti 1,43   AH

pastasaus 1,29 AH

erwtenmelk, wunda 2,39 AH

bio suiker* 1,43 AH

bouillonblok. groente 0,50 AH

bouillonblok. paddest. 0,89 AH

bio pasta 2x 2,60 AH

kokosmelk fairtrade 2x* 3,40 AH

bio tarwebloem 1,59 AH

bio volkoren speltmeel 2,29 AH

juspoeder, maggi 2,18 Jumbo

bio zilvervliesrijst 2x 3,26 Jumbo

cashewnoten 5,60 Aldi

vivera 3 soorten 5,00 Coop


Dranken, snacks, koek, snoep

bio huiswijn 2x 7,98 Coop

bitter lemon 0,57 AH

tonic 0,57 AH

mineraalwater 0,65 AH

pinda’s 2,35 AH

shanghai borrelnoten 1,75 AH

notenmelange 2,59 Aldi

digestive choc. kaakjes 1,79 AH

speculoos 1,49 AH


totaal 82,26

zaterdag 7 mei 2022

Budget

Een beetje jaloers kijk ik naar bloggers die hun boodschappen en bedragen netjes op een rij hebben. Ik heb al vaker geprobeerd om voor een week vooruit te denken, maar het is me nog niet gelukt. De basisdingen koop ik wel per week in, maar echt een menu voor de hele week lukte nooit. Als ik bijvoorbeeld bedacht had dat ik dinsdag broccoli ga eten, maar op dat moment daar dan geen trek in had, vergat ik dat hele ding en lag hij in de kelder te bloeien.

We gaan wekelijks met de auto naar AH en soms de Natuurwinkel en komen op de terugweg langs de Coop als daar iets in de aanbieding is. Daarnaast fiets ik 1x per week naar Jumbo en Aldi voor de rest.

De laatste tijd schrik ik met steeds te pletter bij het afrekenen, regelmatig schiet de rekening een end over de honderd euro.

Alles is wel duurder geworden, maar ik ben zelf te makkelijk en soms gehecht aan vaste produkten. Het moet stukken minder kunnen.


Ik lees graag die blogs over deze onderwerpen, zoals bij Zuinigaan en anderen. Met verbazing kijk ik naar weekbedragen van 25 of 40 euro, knap hoe men dat doet. Ook Vegetus.nl heeft mooie blogs over budgetboodschappen. (Maar die kan ik, net als vele andere sites, niet bekijken omdat mijn laptop verouderd is. In het najaar mag ik een nieuwe kopen, dus nog even afzien.)

Ik koop nog steeds te weinig biologisch, ik zou wel meer willen, maar de prijzen houden me vaak tegen. De overstap gaat langzaamaan. 

Biologisch scoort toch op veel punten beter dan gangbaar: er worden geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, door wisselteelt en plant keuze raakt de bodem niet uitgeput, het bodemleven is gezonder en gevarieerder en er is meer biodiversiteit. En je steunt kleine ondernemingen. Ook berichten bijvoorbeeld over de relatie tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson of over hormoonverstorende stoffen in groenten en fruit vind ik zorgelijk.
Dus als ik het goed wil doen bezuinig ik niet, maar ga juist nog meer uitgeven!


Verder roep ik na het zien van bepaalde programma’s: Dat koop ik nooit meer! Zoals de aflevering over olijven van de Keuringsdienst van Waarde. Olijven met gootsteenontstopper bewerkt en zwart geverfd. Getsie!

Ik kocht bij een webshop 6 grote potten bio Kalamata olijven, daar deed ik dus maanden mee, maar nu is de laatste pot alweer op. Even rondvragen of er weer mensen meedoen met een bestelling om verzendkosten te vermijden.

Koffie koop ik ook via internet, ik heb 6 kilo biologische koffie voor een gunstig prijs in huis. Groot inkopen is wel even een uitgave, maar uiteindelijk ben je toch goedkoper uit.


De aflevering van KvW over tomaten in blik, hier en hier, vond ik ook schokkend. Een blik tomaten voor 45 cent, dat kan eigenlijk niet.

Dat mensen zo uitgebuit worden is schande! Het merk Mutti, nu ook bij AH te koop, schijnt een van de weinige slaafvrije soorten te zijn. Wel 3x zo duur. Toch koop ik deze.

Ik heb trouwens dit jaar in mijn kasje alleen tomatenplantjes gezet, dus hoop op een flinke oogst.


Ik ga het doen, ik maak een weekmenu en koop wat minder luxe en niet zo impulsief. En beter opletten, bijvoorbeeld bij ah waren 3 paprika’s 2,49 en bij de Jumbo 1,— (beide helaas niet bio).

Ik ga een week experimenteren om er achter te komen wat we nu echt nodig hebben en dan een weekbedrag bepalen.


De wijntjes gaan op rantsoen, we gaan meer kefir drinken. Minder koek in huis halen. 

Elke dag bak ik een broodje, van biologisch meel en met wat zaden en pitten komt het op 1,00 - 1,10 per stuk.

Onze hen Ruby legt 4 à 5 eitjes per week. Dat zijn de enige eieren die we eten. Op maandag kook ik extra voor de Maandaghap en worden er gemiddeld vier maaltijden voor 5,— per stuk afgehaald.

Dus komt er 20,— terug in de boodschappenpot.


Een aantal boodschappen had ik al in huis gehaald voordat ik dit projectje bedacht en die komen op de weeklijst. De voorraad van koffie, meel, olie, kruiden enz. en wat er in de diepvries zit tel ik even niet mee, dus het beeld klopt niet helemaal, maar anders wordt het te ingewikkeld.







dinsdag 3 mei 2022

Bamboe

Bamboe is eetbaar. Ik wist dat bamboe in sommige gerechten bij de chinees zit en ik heb ook weleens een blikje gekocht. Dat vond ik geen succes, er zat een rare lucht aan. Maar dat je ook verse scheuten kunt eten wist ik niet.

Ik kreeg gisteren van de plaatselijke bamboeman een portie bamboescheuten. Er bestaan veel soorten eetbare bamboe. Rauwe bamboe is giftig, het moet altijd gekookt worden. Hoe pak je het aan? Eerst maar eens googelen.

Er staat veel verschillende info op internet, ik heb allerlei informatie gelezen en filmpjes bekeken. Maar het wordt daar niet veel duidelijker van. De een zegt drie minuten koken, de ander weer 20 minuten. Met zout en/of suiker. Ook de manier van schoonmaken is steeds anders, ook omdat er verschillende soorten bamboe gebruikt worden. Als je naar recepten zoekt, wordt er voornamelijk bamboe uit blik of pot gebruikt. Het is niet zo gewoon om in Nederland verse bamboe te eten.

De bamboe die ik heb gekregen is Phyllostachys bisetii, niet de allerlekkerste volgens deze lijst. Maar ik ben wel nieuwsgierig.

Phyllostachys bisetii (foto Remmo Georgius)

Ik ga maar aan de slag. Ik wikkel de bladeren eraf, van een hele scheut en van een in de lengte doorgesneden scheut, kijken wat handig is. Er komt veel afval af.

Het ziet er mooi uit, met die kamertjes. Ik weet niet goed hoe ver ik moet schillen, er blijven uiteindelijk kleine stukjes over. Als het ietsje zacht aanvoelt zal het wel goed zijn, dacht ik.
Ik kook het met een theelepel zout en een theelepel suiker. Na 30 minuten proef ik, maar het meeste is te hard. Ik laat het nog een kwartier koken. De meeste stukken blijven hard, oneetbaar.
De hele kleine stukjes zijn wel erg lekker, maar daar is heel weinig van.

Na wat afkoelen proef ik weer. Nog steeds hard en het meeste niet lekker. Ik sorteer van klein naar groot. Die bij het luciferdoosje smaken heerlijk!

Op onderstaande foto zie je in de vergiet wat niet smaakt en op het snijplankje wat wel lekker is.


Het is niet veel, uiteindelijk is er maar een klein schaaltje over. Dat is wel erg weinig en het was toch een klein avondje werk.
We aten dit kleine beetje door de pasta:


Het was een leuk experiment, misschien toch nog eens proberen.







donderdag 28 april 2022

Eet Lekker Mee (26, 27 en 28)

Naast de maandelijkse ELM in april kreeg ik van dorpbewoners nog twee verzoeken voor een etentje. Dus in korte tijd 3x aan de slag.

Vervelend was wel dat op 19 april, bij ELM 26, twee gasten een paar uur van te voren afzegden. Er kunnen natuurlijk altijd gegronde redenen zijn, maar in andere gevallen is men zich niet bewust dat alles dan al klaar is. Boodschappen gedaan en gekookt. Iedereen weet hoe duur de boodschappen tegenwoordig zijn en ik koop goede kwaliteit, zo mogelijk biologisch. Ik verdien hier amper aan, dus kom ik bij afzegging niet uit de kosten. Men zegt wel dat ik dan meer moet vragen, maar dat is nu juist niet de bedoeling, ik heb geen restaurant, het moet wel hobbymatig blijven. Ik denk er over om bij late afzegging een bedrag te vragen, maar vind dat toch moeilijk. Drie keer de tafel verzet van klein naar groot, en na wat rondbellen gelukkig nog twee gasten gevonden, dus uiteindelijk kwam alles goed!

Met menu van ELM 26 was:

Hartig taartbakje gevuld met rode biet en gemarineerde wortel

Soep van wortel, tomaat en rode linzen met bieslookolie

Portobello uit de oven, Puree van aardappel en knolselderij, Gevulde paprika met kikkererwten en ras-el-hanout, Zilveruichutney en Witlofsalade

Chocolademousse met slagroom






Om het mezelf makkelijk te maken heb ik bij de volgende ELM bijna het hetzelfde menu gedaan. Mijn vriendin Valentine uit Vlaardingen kwam logeren, dus die schoof gezellig aan.

Met menu van ELM 27, 21 april:

Hartig taartbakje gevuld met rode biet en gemarineerde wortel

Soep van wortel, tomaat en rode linzen met bieslookolie

Portobello uit de oven, Puree van aardappel, pastinaak en knolselderij, Gevulde paprika met kikkererwten en ras-el-hanout, Zilveruichutney en Witlofsalade

Mangotaart

De amuse, het bakje van hartig taartdeeg was veel te groot, dus heb ik nu een kleinere muffinvorm gebruikt.


De derde ELM was een afscheidsetentje van buren die gaan verhuizen, een klein gezelschap. Het komt niet vaak voor dat mensen uit Kleine Huisjes vertrekken en we zijn benieuwd naar de nieuwe buren.

Menu ELM 28, 28 april:

Wrap, twee soorten

Wortel-rode linzensoep

Stamppotje Broccoli met Radijsjesjus, Gevulde Paprika, Rode bietsalade met feta

Crumble van appel en bessen




Toen ik destijds nieuwe eetkamerstoelen had gekocht, kwam ik er thuis pas achter dat ze maar tot 100 kilo geschikt waren. Had ik dat eerder geweten had ik ze niet gekocht. Nu was er een gast zwaarder dan dat. Ik durfde het risico niet te nemen, je moet er toch niet aan denken dat iemand door een stoel zakt. Dus haalde ik de oude vlinderstoelen van Arne Jacobsen van boven. Stevig design, in alle opzichten!


dinsdag 19 april 2022

Gevulde Paprika

Inspiratie uit de allerhande, maar dan plantaardig gemaakt. 

Afhankelijk van wat er verder nog bij geserveerd wordt, 1 of 2 halve paprika's per persoon. Rode en/of gele paprika's, gehalveerd (de steeltjes ook). Deze helften met olie inkwasten en peper erover malen. Oven voorverwarmen op 220°C en de paprika's 10 minuten bakken.

Die linksachter had het wel erg naar zijn zin:

Vulling:

potje kikkererwten, uitgelekt
gehakte peterselie, deel door de vulling en een deel om te bestrooien bij serveren
2 rode uien, fijngesnipperd
2 el ras-el-hanout (specerijmengsel)
50 g fijngehakte amandelen
restje gekookte rijst
1 bakje vegan creamcheese (bijv. WildWestland)
1 el olijfolie
peper en zout naar smaak

Alles in een schaal mengen en de helften hiermee vullen.

Oven verlagen naar 200°C en de paprika's ca. 20 minuten bakken.
Bestrooi met peterselie en serveer.

Op deze foto heb ik nog vegan gehakt toegevoegd, dat was ook lekker:


Vulling die over is, is heel goed te gebruiken in empenades (recept volgt)




donderdag 14 april 2022

Corona

Ik had er niet meer op gerekend, maar het is er toch van gekomen … ik kreeg corona.

Zondagavond beginnende keelpijn, de volgende morgen nog erger.


Zelftest, en … bingo! Henny trouwens niet, hij test negatief. We proberen een beetje uit elkaars buurt te blijven en hij slaapt in de logeerkamer.


Wat kun je doen behalve accepteren? Tips bij Thuisarts.nl opgezocht. Veel drinken blijkt belangrijk. Zeker twee liter. Hoewel ik normaal graag water drink, staat het me nu tegen. Ik heb gelukkig lekkere alternatieven! Als ik iets mankeer kan ik niet niets doen, dus haal al mijn huismiddeltjes erbij.


1. Berkenwater (goed voor de nieren, verwijdert afvalstoffen). De berk gaf toevallig nu zijn toverdrank:


2. Waterkefir (probiotisch, energie en nog ontelbaar meer gunstige gezondheidseffecten). Ik drink nu veel meer dan de gebruikelijke halve liter per dag:


3. Zelfgemaakte siroop, het allerlaatste flesje, de meeste heb ik weggegeven.

Verdunt met heet water is het inderdaad een heerlijk troostrijk drankje, het voelt helend. De basis is de zo belangrijke vlierbes. Ik neem me voor om in de komende herfst een grotere hoeveelheid te maken.


4. Kruiden’thee’

Het is geen thee, maar de smaak is heel goed. Niet nodig om dure kruidentheetjes te kopen. Tussen je keukenkruiden staat veel bruikbaars voor een heerlijk ondersteunende ‘thee’.

Ik maak telkens andere combinaties, maar tijdens de corona-dagen dronk ik deze variatie:


1 tl gedroogde engelwortel (slijmoplossend, weerstand);

2 gedroogde laurierblaadjes, verkruimeld (rustgevende, pijnstillende eigenschappen);

3 jeneverbesjes, geplet (goed voor de longen, antiseptisch, slijmoplossend);

1 tl gedroogde tijm (bij hoest, weerstandsverhogend);

1 tl gedroogde vlierbessen (afweersysteem, antiviraal, bij griep);

1 el gedroogde hibiscus (koorts, hoest, vit.C);

verse gember, paar kleine stukjes (infectie- en ontstekingswerend).


Giet er een liter heet water (ongeveer 70°C) op, laat 15 min. trekken en drink gezeefd op.


5. Wilgenbast tinctuur (pijnstillend, bij hoofdpijn, koorts, verkoudheid). Twee jaar geleden, toen corona net begon, heb ik tinctuur gemaakt van wilgenbast en wodka. Met het idee: Je weet maar nooit. Gelukkig is de huidige corona nu een heel andere variant dan destijds.


Nieuwsgierig haalde ik het uit de kelder en het is gewoon nog goed, door de alcohol natuurlijk.

Begonnen met 3x daags 15 druppels in een half glas water.


6. Aromatherapie. Er zijn aanwijzingen dat essentiële olie antiviraal zou kunnen werken. Hier vond ik meer informatie. Ik heb een verdamper en heb hem deze dagen gebruikt met Tea tree, eucalyptus, lavendel en andere lekkere olieën die ik heb.

Bijzonder is wel dat ik Henny niet besmet heb, dus wie weet hielp het.


Verder eet ik veel appels, druiven en bananen en heb wel trek in koffie, maar niet in brood of warme maaltijd.

Moe, dus kan ik makkelijk veel slapen. Telkens ongeveer zo’n vier uur, dan een uurtje eruit, overdag en ’s nachts.

Dinsdag was de keelpijn minder, maar klonk de hoest als van een zeehond in Pieterburen, had ik erge pijn op de borst en pijnscheuten door mijn kop.


Woensdag (sporten afgezegd) nog steeds blafhoest, pijn op de borst en zeurende pijn in heupen en rug, maar dat kan ook komen van het vele in bed liggen. In de loop van de avond ging ik me zowaar iets beter voelen.


Donderdag, minder hoest, amper pijn op de borst, amper hoofdpijn. Wel moe.

Vrijdag (zwemmen afgezegd) stukken beter. Behalve een middagdut bijna de hele dag op.


Het kan natuurlijk geluk of toeval zijn dat ik me vrij snel iets beter voel, maar ik wil graag geloven dat mijn middeltjes ook hun bijdrage deden. Het deed me gewoon goed.

Ik geloof dat onze manier van leven zijn nut heeft. Redelijk gezond eten, zonder dierlijke voedingsmiddelen, veel buiten, eenvoudig leven, weinig stress, vaak blij zijn.

Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, snap ik ook wel.


Verder wil ik uiteraard niemand aanzetten tot experimentjes met kruiden of tincturen bij ziekte!

Ik ben geen deskundige, ik doe wat voor mij werkt, maar zal altijd arts of andere deskundigen raadplegen bij (ernstige) zaken.


Zaterdag opnieuw een zelftest gedaan … en helaas nog positief. Voelde me wel een stuk beter.

Uiteindelijk ben ik drie dagen flink beroerd geweest en dan nog een week kwakkelen.

Na die tien dagen nog een tijdje weinig energie en warrig in m'n hoofd. Ik vraag me wel af of het erger geweest zou zijn als ik niet ingeënt was.

Maar nu gelukkig weer fit en ga ik flink aan m'n conditie werken door te sporten en natuurlijk heerlijk te tuinieren!





zondag 27 maart 2022

Eet lekker Mee (25)

Deze ELM is een lunch, onze buurman viert met zijn broers zijn verjaardag. Het menu van de lunch was:

Chipje met kikkererwtspread

Waterkerssoep

Broodje paddestoelragout met witlofsalade

Mangotaart