Nu, in tijden van corona, streef ik er naar zo min mogelijk boodschappen te halen. Het was nu een week geleden en er vallen gaten in de voorraad. Vooral vers fruit.
Omdat vandaag de ene buurman komt eten (op gepaste afstand aan de tafel) en ik bij een andere buurman een maaltijd thuisbezorg, en omdat het Pasen is, wilde ik graag een toetje daarbij maken.
Er was nog een pakje zijden tofu, dat op moest, want tegen de houdbaarheidsdatum aan.
Ik maakte de taart van dit recept.
Voor de bodem nam ik i.p.v de Nizza kaakjes, die ik niet meer had, een pakje speculoos. Deze bevatten meer vet, dus wat minder margarine gebruikt.
Ook had ik geen vers of diepvries fruit meer, maar wel gedroogde abrikozen.
De koekbodem
1 pakje lotus speculoos (is vegan)
1 eetlepel suiker
40 gram plantaardige margarine (bijv. deze)
2 eetlepels water
Maal of stamp de koekjes tot fijne kruimels. Smelt in een pannetje de margarine en voeg al omscheppend de koekkruimels met de suiker toe, tot alles goed gemengd is. Neem de pan van het vuur, voeg het water toe en roer tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem en strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de oven en bak 15 minuten. Maak ondertussen de vulling van de taart.
De vulling
80 g ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water
80 ml citroensap (ongeveer 2 citroenen)
1 banaan, in stukjes
1 pakje zijdetofu (400 g)
80 g suiker
2 eetlepels gesmolten kokosolie
4 theelepels maizena
2 theelepels vanille-extract
snufje zout
Pureer de ingrediënten voor de vulling (cashewnoten t/m zout) met de staafmixer tot een mooie gladde massa. Haal de springvorm met de voorgebakken koekjesbodem uit de oven en giet de gepureerde vulling er overheen en strijk glad. Zet de vorm terug in de oven en bak 45 minuten tot de vulling is gestold en aan de randjes goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de glazuurlaag maakt.
De glazuurlaag
150 g gedroogde abrikozen, geweekt in 150 ml perensap (ongezoet, had ik nog in de kelder, gemaakt eind 2018 van cadeau gekregen peren)
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel agar-agar
1/2 theelepel maizena
Giet de geweekte abrikozen af (bewaar vocht) en snij ze in stukjes. Doe de agar agar met het water in een pan, verhit langzaam en roer goed tot het opgelost is. Voeg het weekvocht, de maïzena, suiker en de stukjes abrikoos toe en breng aan de kook. Laat een minuut of vijf zachtjes doorkoken.
Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart in de bakvorm. Laat hem afkoelen. Zet de afgekoelde taart in de koelkast en laat opstijven.Haal een mes langs de buitenkant van de taart om hem los te maken uit de vorm. Open de springvorm en snijd de taart in punten.
Ik serveerde hem met muntpoedersuiker (2 el suiker en 10 blaadjes munt fijnmalen in het hakmolentje van de staafmixer).
Ziet er mooi en lekker uit.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Jan(Wilde een Tuin)