woensdag 24 december 2014

Kerst: Avocado-citroentaart met aardbeiengelei

1. De bodem:

150 g amandelen
150 g walnoten
150 g dadels
2 eetl kokosrasp
1 tl koekkruiden
1 tl vanille-extraxt
2 eetl water

Hak alle ingredienten fijn in de keukenmachine
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een (vierkante) springvorm en vet de zijkanten met wat notenolie in.
Verdeel het notenmengsel over de bodem van de vorm en druk aan met een lepel of met je vingers. Zet in de koelkast.

2. De vulling

100 g cashewnoten, een paar uur geweekt
100 g gesmolten kokosolie
50 g santen, gesmolten
100 ml citroensap
1 banaan
2 avocado's
3 eetl. rijststroop (of agavestroop)
3 eetl. poedersuiker
1 tl vanille-extract
snufje zout

Giet de cashewnoten af, spoel af en doe in de keukenmachine. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat draaien tot een smeuïge massa. Proef of het zoet genoeg is, voeg anders nog wat stroop of poedersuiker toe.
Schep het mengsel op de bodem, strijk glad en zet weer een uurtje terug in de koelkast. 


3. De aardbeiengelei

250 g (diepvries) aardbeien, in stukken gesneden
4 eetlepels water
2 eetlepels suiker
1 tl agar-agar
1/2 tl maizena

Doe de agar-agar met het water in een pan, verhit langzaam en roer goed tot het opgelost is. Voeg de maïzena, suiker en het fruit toe en breng aan de kook. Laat een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Plet ondertussen de vruchten met je lepel, zodat ze wat uit elkaar vallen. 
Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart. Laat afkoelen en opstijven. Plaats nog zeker drie uur in de koelkast.

4. Topping

De topping heb ik gemaakt zoals in deze blog, maar dan met muntsuiker 
(blaadjes munt samen met twee eetlepels suiker malen).


6 opmerkingen:

  1. Wat een mooi en culinair gerechtje. Heerlijk voor de Kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat je in 2015 nog mooiere en lekkere happen gaat maken, dit jaar komen we zeker eten. Alle goeds in het nieuwe jaar.
    Veel liefs Jan/Henri. (Jan Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijkheden hierboven!
    Een mooi en gezond en ook nog eens lekker 2015 gewenst!
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen