zondag 7 januari 2018

Crème van Topinamboer

Aardpeer, ik had er afgelopen jaar maar weinig op mijn dakterras en hele kleine, dus maar een paar gekocht bij de natuurwinkel. De Fransen gebruiken de naam topinambour, krijgt het gelijk iets culinairs, vind ik.
De Engelsen zeggen Jeruzalem artichoke ... en er is een link met Terneuzen.
Hier vind je meer over de naamgeving.

Deze bereiding geeft een heerlijke, aparte saus. Ik serveerde deze saus bij de ELM's in januari, bij gegrilde witlof en parelcouscous gekookt in bietensap.



200 g aardperen
100 ml (troebel) appelsap
stukje foelie
1 sjalot, in stukken
2 dl haverroom
4 dl sojamelk
limoen- of citroensap
peper en zout

Schil de aardperen en snij in stukken. Zet op met foelie, appelsap, melk, room en de stukken sjalot. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardpeer zacht is. Verwijder de foelie.
Passeer door een roerzeef, breng op smaak met wat citroensap en peper in zout.



vrij naar:

Jonnie Boer
boek Puur Natuurlijk


3 opmerkingen:

  1. Bijzonder, ik ga eens op zoek hier in de buurt.
    Bedankt voor het delen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn groentenwinkels die ze verkopen, Elly, anders misschien bij Ekoplaza of de markt.

      Verwijderen