donderdag 16 juni 2016

Lasagne met spinazie


Ik maakte deze lasagne in twee flinke ovenschalen, zodoende had ik ruim twaalf porties. 
Voor een kleine ovenschaal neem je van alles een derde, dan heb je ongeveer vier porties.

Lasagnebladen (ik had de gegolfde van Honig, die hoeven niet voorgekookt te worden)
3 potten tomatensaus arabbiata (indien de zelfgemaakte passata op is)
800 g champignons

3 teentjes knoflook
2 gesnipperde sjalotjes
sap van 1 citroen
1 1/2 pak diepvriesspinazie, ontdooid en goed uitgelekt
olijfolie
gehakte peterselie

1 pak tofu (met wat zwaars erop tussen keukenpapier uit laten lekken en droogdeppen)
scheutje sojamelk (of andere plantaardige melk)

100 g cashewnoten, paar uur geweekt
2 el edelgist

panko (paneermeel)
half zakje geraspte vegan kaas (hoeft niet per se)

Snij de champignons in plakjes en bak ze kort in wat olijfolie, zet apart.

Fruit in een pan de sjalot met 2 fijngehakte knoflookteentjes in wat olie, voeg de tomatensaus toe en verwarm tot kookpunt, voeg de peterselie toe.

Verkruimel de tofu en pureer met de staafmixer samen met een scheutje sojamelk, 1 knoflook teentje, citroensap en wat zout. Meng de spinazie door de tofu. 

Blender de cashewnoten met edelgist en wat water tot een dikke roomachtige saus.

Meng in een schaaltje de panko met de geraspte kaas.

Schep wat tomatensaus op de bodem van de ovenschaal en bedek met lasagnebladen.
Verdeel dan de helft van het tofu-spinaziemengsel erover en daarop de champignons.
Weer een schep tomatensaus, lasagnebladen, rest tofu-spinazie, tomatensaus, eindig met lasagnebladen en tomatensaus.

Doe in de oven op 180°C voor ongeveer 40 minuten. Haal uit de oven en verdeel er de cashewnotensaus over en strooi daar het panko-kaasmengsel over. Zet nog tien minuutjes terug in de oven. Serveer met een plukje rucola.




Eet Lekker Mee (53)


Weer een gezellige meidenclub vanavond!

 Menu:

  • ‘Eier’salade met crackers
  • Wortel-linzensoep met brood en kikkererwtsalade
  • Spinazielasagne
  • Rabarber-aardbeitaartje






vrijdag 10 juni 2016

Eet Lekker Mee (52)

Een onverwachte ELM met 4 leuke vrouwen:


Wortel-Linzensoep
Brood met Artisjoksmeersel
Moussaka en Tzatziki
Frietjes met Zeewierveganaise
Vlierbloesempannacotta met paardebloemstroop







zondag 5 juni 2016

World Ocean Day 2016

Ingesteld door de Verenigde Naties, wordt de Wereld Oceaan Dag in Nederland elk jaar georganiseerd door Sea First Foundation. Er komt een zeer gevarieerd aanbod aan sprekers, kunstenaars, avonturiers en exposanten die gepassioneerd zijn over de zee.
Dit jaar op zondag 5 juni met als belangrijkste thema :
ZEEWIER

belooft het weer een mooie dag te worden.

En dat werd het ook, wat een prachtige zomerse dag. Een geweldig evenement ook. Ik ben uitgenodigd om een kookdemonstratie te geven. Dat was erg leuk! Ik liet zien hoe makkelijk je veganaise maakt, en daar twee varianten met zeewier van, het thema was tenslotte zeewier. Ook maakte ik een kikkererwtensalade met zeewier en liet dit het publiek proeven op chips uit zee. hoewel ik wel wat zenuwachtig was, vond ik het wel goed gaan.
Een beetje jammer was het dat ik tegelijk met het Ric O'Barry (van de dolfijnen) was, jammer dat ik hem niet kon zien en jammer dat bijna iedereen daar zat, ook de fotografen. Dus ben ik nergens terug te zien met mijn optreden. Maar ik had toch zo'n twaalf geïntresseerden en omdat het zo'n kleine groep was, had ik wel een leuke interactie met de mensen.
Mijn Architect heeft mijn eerste kookdemo wel vastgelegd.




donderdag 2 juni 2016

Eet Lekker Mee (51)

Supergezellige 51ste ELM met leuke collega's en prachtig boeket toe 💚






Amuse: Kikkererwtsalade op Chips uit zee

Courgette met balsamico-ui en peterselie-cashewroom

Broccoli-Courgette-Wortelsoep met brood en Bloemenboter

Moussaka met Tzatziki
Tomatenbulgur met doperwtjes
Pittige zoete aardappel
Sperziebonensalade
Chocolademousse en Vlierbloesemtaartje




zondag 29 mei 2016

Eet Lekker Mee (50)


De 50ste keer een Eet Lekker Mee avond! Het is leuk om gewoon door te tellen.
Het menu vanavond was:


  • Soep van groene asperges en brandnetel
  • Asperges met eisaus-zonder-ei
  • Risotto met paddestoelen en balsamico-uitjes
  • Vlierbloesemgeleitaart







En tot slot een glaasje home-made wilde pruimen-kruidenbittertje.

zondag 22 mei 2016

Hartige zadencrackertjes van amandelpulp


Zadencrackers zijn heel simpel te maken, ik heb al eens eerder lijnzaadcrackers gemaakt die erg lekker waren.
Ik had nog wat amandelmeel in de koelkast staan. Dat was nog over van de taartjesmiddag. Dit was het pulp dat overblijft als je amandelmelk maakt, ik had het gedroogd en luchtdicht bewaard.
Voor dit soort crackers kun je allerlei zadenmengsels gebruiken. Ik maakte ze deze keer zo:


65 g amandelpulp
2 eetl. gemalen lijnzaad
2 tl tijm
1/4 tl zeezout
2 tl sesamzaad
1 tl hennepzaad
1 eetl edelgist
2 tl notenolie
ong. 100 ml water

Ik voegde als extra smaakmaker een fijngesneden zeewierchipje toe:


Meng het geheel en kneedt tot een bal. Druk de bal plat op een bakplaat met bakpapier. Leg er plasticfolie over en rol dun uit. Breng eventueel verder in vorm met een spatel.
Je kunt het zo strak maken als je wenst, of mooie ronde, ik heb ze hier wat ‘rustiek’ gehouden omdat ze toch voor mezelf waren.


Snij met de botte kant van een mes in vierkantjes.
Een uur in de oven op 100°C met pollepel tussen ovendeur.
Als ze dan nog niet droog zijn, de crackers omdraaien en nog een kwartiertje in de oven laten, of zo lang tot ze knapperig zijn. Zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen en bewaar ze luchtdicht.



Hier geserveerd met hummus en erwten-muntspread.





vrijdag 20 mei 2016

Jackfruit ‘Chicken’ Noodle Soup


De vorige keer dat ik een blik jackfruit kocht, moest ik 3,80 betalen. Hetzelfde soort blik kost nu 1,70 bij de toko. Reden om het weer eens te kopen.
Als ik in m'n pre-vegantijd grieperig was, dacht ik altijd dat kippesoep hielp. Nu ik ook grieperig ben kreeg ik toch een zin in kippesoep. Ik maakte deze heerlijke soep, zonder dat er een kipje voor moest lijden.

Ingrediënten:
1 blik Jackfruit
3 wortels
3 stengels bleekselderij
2 sjalot
handje selderij
1 knoflookteentje
twee handjes doperwten (diepvries)
4 groente bouillonblokjes
1 miso bouillonblokje
125 gr ricenoodles
2,5 l water
olijfolie
peper

Maak het blik jackfruit open en giet af
Kook 1/2 liter water en voeg 1 groentebouillonblokje toe
Doe de jackfruit stukken erin en laat een uur staan

Snipper de ui, knoflook en snij de groenten in kleine stukjes. Verhit in een soeppan een scheutje olie en fruit de ui en de knoflook. Voeg de wortel en bleekselderij toe. Giet er de resterende liter water bij en de overige bouillonblokjes. Breng aan de kook en verlaag het vuur naar zacht. Voeg het fijngehakte selderijgroen toe.


Giet de jackfruit af, doe de bouillon bij de soep.
Dep de jackfruit droog. Verhit olie in een kookpan en bak de stukken tot lichtbruin. Trek de stukken met twee vorken uit elkaar. Strooi er wat gemalen peper over.


Voeg de noodles toe aan de soep, en zet het vuur hoger, als de noodles bijna gaar zijn tot slot de jackfruit toevoegen. Roer even goed door en serveer.



Originele recept vind je op Plant based on a budget.


zaterdag 7 mei 2016

Engelwortel’s Zeewierburger


Het is niet The Dutch Weed Burger, maar dit recept is ook erg lekker! En makkelijk te maken.

375 g tofu
5 g gedroogd zeewier (ik had nog wakame van eigen pluk)
3 cm gember
6 el panko
1 lijnzaad’ei’ (1el gemalen lijnzaad, geweekt in 2 el water)
2 zakjes miso soep (Saitaku)
2 tl shichimi togarashi (Jonnie Boer)

4 hamburgerbroodjes (die van de jumbo zijn vegan)
1 tomaat in plakjes
4 augurken in plakjes
1 rode ui in dunne ringen
4 blaadjes kropsla


Laat de tofu uitlekken. Wikkel het stuk in keukenpapier en zet er iets zwaars op.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Prak de tofu met een vork of pureestamper fijn.
Snijd het zeewier fijn en laat in een schaaltje met water 10 min. wellen.
Giet af, laat uitlekken en dep droog.
Schil en rasp de gember, doe samen met het zeewier, lijnzaad, panko, miso en shischimi togarashi bij de tofu.
Meng door elkaar en vorm er met vochtige handen burgers van. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de burgers ca. 10 min. in het midden van de oven. Keer de burgers, en bak nog eens ca. 10 min. Snij de broodjes open en leg ze bij de burgers in de oven.


Neem de broodjes en burgers uit de oven. Besmeer het onderste broodje met veganaise en beleg achtereenvolgens met sla, een burger, tomaat, ui en augurk (en eventueel een pittige saus naar keuze) en dek af met de bovenkant.


dinsdag 3 mei 2016

Soep Al-Andalus


Ik heb de meeste specerijenmengsels van Jonnie Boer staan, maar er zijn er die ik nog niet gebruikt heb. Ik ga een soep maken met courgettes en broccoli en ik dacht: laat ik daar nu eens die Al-Andalus in doen.
Het mengsel bevat komijnzaad, korianderzaad, gerookte paprika, zwarte peper, venkelzaad, oregano, anijszaad, laurierblad en peterselie
Dit is het geworden, een grote pan geurige soep ... waarvan een deel ingevroren wordt.


2 sjalotjes, gesnipperd
1 tl Al-Andalus specerij
2 courgettes
1 stronk broccoli
3 wortels
2,5 liter water met 5 groentebouillonblokjes
olie
wat fijngehakte peterselie

Verhit wat olie in een ruime pan en fruit de ui kort. Voeg het specerijmengsel toe, en roerbak even mee.
Doe alle gesneden groenten erbij, roer even door en voeg het water en bouillonblokjes toe.
Breng aan de kook en laat zachtjes koken, ongeveer 20 minuten. Pureer de soep met de staafmixer, strooi er wat peterselie over en serveer. Ik heb hier nog cashew-room toegevoegd.




zaterdag 30 april 2016

Koken op locatie


We komen een dag eerder terug van onze vakantie in Molenrij, want ik ben gevraagd om te komen koken voor het Vega Single Event van het evenementenbureau Vegenement.
Nu kan ik pas een uur van te voren daar terecht, dus zal ik alles thuis al klaar moeten maken. Toen ik het hoorde sloeg de stress lichtelijk toe, want hoe neem ik een driegangendiner mee in de trein voor minstens 10 personen?
Maar ook wel weer een uitdaging. Het moet dus vrij simpel zijn, maar natuurlijk wel lekker voor de deelnemers.


Voor dit doel heb ik een boodschappentrolley aangeschaft en zo ging ik op de trein naar Rotterdam.


Een voorafje bestond uit kikkererwtendip met tortillachips. Ik had al wortel-linzensoep voor mijn vakantie gemaakt en ingevroren. Dat is dus makkelijk meenemen. De cashewroom mee in een potje.

Het hoofdgerecht was een pasta met een saus van spinazie, basilicumpesto en brandnetel met geroosterde zonnebloempitjes en een noten-edelgiststrooisel erbij.

Als nagerecht had ik aquafaba chocolademousse met frambozencoulis gemaakt. Ik had nog kunststofbakjes, dus dat was ook makkelijk meenemen.




Als het in mijn eigen restaurantje was geweest had ik beter kunnen uitpakken, daar was niet zulk leuk servies en kale tafels. Maar moeten roeien met de riemen die ik had, was ik met het uiteindelijke resultaat toch wel redelijk tevreden. Fijn was ook dat ik een geweldige hulp had, zij dacht goed mee en was echt onmisbaar bij het uitserveren en het afwassen.
Al met al een nieuwe ervaring rijker.


donderdag 21 april 2016

Eet Lekker Mee (49)


Vandaag het tafelkleed in gebruik genomen, dat ik als een projectje samen met een voormalige cliënte maakte. Een tweezijdig tafelkleed van allerlei lapjes aan elkaar gestikt, één kant met groente en fruit, de andere kant met dieren.


Menu:
Tortillachips met Auberginedip
Witlofschuitje en peterselie-cashewroom
Wortel-rode linzensoep
Moussaka, Tzatziki, Kolokithokeftedes en aardappeltjes uit de oven
Mangotaart