Een Eet Lekker Mee avond tussendoor op verzoek.
Amuse: Een geroosterde kastanjechampignon gevuld met paprika-walnootpesto
Een Eet Lekker Mee avond tussendoor op verzoek.
Amuse: Een geroosterde kastanjechampignon gevuld met paprika-walnootpesto
100 g pompoen, grof geraspt en 5 min. gestoomd
60 g plantaardige boter
85 g bruine suiker
1 tl koekkruiden
Meng bovenstaande ingrediënten met de staafmixer.
Spatel er het volgende doorheen:
75 g tarwebloem
75 g speltmeel
1/2 tl bakpoeder
Vorm een bal van het deeg en laat het een kwartiertje rusten.
Vorm met vochtige handen kleine balletjes en druk ze een beetje plat.
Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ze 12-15 minuten op 180°C.
Laat ze afkoelen op een rooster.
In oktober geen enkele aanmelding gehad, was me nog nooit gebeurd, maar november gelukkig weer volle bak. Deze maand bestaat Eet lekker Mee alweer 9 jaar! Het was een erg gezellige avond met een lekker menu en natuurlijk leuke gasten.
We begonnen met zelfgebakken speltbrood met smeersels. Venkelgroenpesto, kokosjoghurt met knoflook en peterselie en olijfolie met tomatenzout (vond ik in Duitsland). Ook een wortelsoepje erbij.
Twee dagen van te voren kreeg ik de vraag om voor een groepje te koken in herberg Wongema in het dichtbij gelegen dorp Hornhuizen. Behalve dat het kort dag was en ik niet graag in een onbekende keuken kook, zat m'n agenda al redelijk vol. Omdat ik het toch leuk vond om gevraagd te zijn, bood ik aan om thuis te koken en het kant en klaar af te leveren. Dat was prima, zij blij, ik blij.
Ik maakte lasagne, het meeste had ik daarvoor al in huis, en een dessert voor dertien personen. De lasagne hoefde ter plekke alleen even in de oven opgewarmd te worden en het toetje was in glaasjes helemaal klaar om te serveren.
Heerlijk weer al die pompoenen! Ik kook, bak en rooster ze. Soep, brood en uit de oven. Ook de kippen krijgen er een, voor Halloween. Ik heb de contouren van ogen en mond gekrast, verder mogen zij het doen.
Ruby had er eerst niet zoveel mee, maar Avalon nam het voortouw. Dan wil Ruby ook en gaat het snel.Van een van de medecursusten van de Cider cursus kregen we de tip om appels in stukken in te vriezen. Dan heb je geen verpulper nodig en zijn ze makkelijk uit te persen.We besluiten om nog weer een nieuwe versie te maken. We gaan appels rapen bij Abelstok, hoewel daar ook wilde dieren lopen en dus schijten, maar we durven het wel aan. De bomen zijn te hoog om te plukken. We rapen alleen zoveel mogelijk gave appels.
We snijden alle appels in grove stukken, verpakken ze in plastic zakken en brengen ze naar buurvrouws werk, daar is een grote vriesruimte.
Als we de appels ontdooid hebben, bedenken we opeens, hoe gaan we ze uitpersen?
Een kleine hoeveelheid kun je wel met een doek doen, maar bij deze hoeveelheid is dat geen doen. We kijken gauw op Marktplaats en hebben geluk. In Ezinge staat een pers te koop voor 75 euro. We bieden 60 en zeggen erbij dat we hem dan direct willen ophalen.
De man gaat akkoord, we kopen het ding samen, hij ziet er prima uit, is 1x gebruikt. We gaan gauw aan de slag.
Best een werkje! Maar leuk om te doen en het is mooi weer.
We hebben ook al geproefd. Het is niet vies, maar ook nog niet echt lekker. Het heeft tijd nodig.
Cavolo Nero, palmkool, is familie van de boerenkool, maar dan met een verfijndere smaak. Deze kool wordt ook wel Toscaanse kool genoemd en er zijn heerlijke Italiaanse gerechten te vinden.
70 g zontomaatjes op olie
2 el olie uit het potje
1 rode, milde peper, in stukjes gesneden
1 tl smoked paprika
1/2 el rode wijn
30 g miso
30 g plantaardige boter
1 rood uitje, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 el olijfolie
zwarte peper
300 g penne
ongeveer 250 g schoongemaakte palmkool (nerven verwijderd en in reepjes gesneden)
zout
handje pistachenootjes
1 el edelgist
zout
Pureer met de staafmixer de zontomaatjes met de olie uit het potje, de stukjes rode peper, smoked paprika, wijn en miso tot een glad geheel. Zet aan de kant.
Verhit de boter en laat de gesnipperde ui zachtjes smoren met de knoflook.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook, voeg zout toe, en kook de palmkool ongeveer 5 minuten. Voeg de pasta toe, breng weer aan de kook en kook tot de pasta gaar is. Schep een mok kookwater uit de pan en giet de pasta met kool af.
Doe het tomatenmengsel bij de ui en roer door elkaar. Doe de pasta en kool terug in de pan en roer er het tomatenmengsel door met wat kookwater. Warm goed door en maal er wat zwarte peper over. Schep op borden.
Hak de pistachenootjes fijn, meng met edelgist en wat zout en strooi dat over de pasta.
Toen we onze cider een paar dagen hadden staan, hoorde mijn buurvrouw over een tweedaagse cursus cider maken, vlakbij in Wongema. Georganiseerd door Vakland het Hogeland, voor inwoners van het Hogeland kosteloos. Die pakken we gelijk mee.
De cursus wordt gegeven door Ciderman Raúl. Hij importeert cider overal vandaan. De eerste cursusdag begint, na de kennismaking, met natuurlijk appels verzamelen.
Als we terug zijn, worden de appels eerst gewassen.
Polly, de vrouw van Raúl, maakt een heerlijke lunch voor ons, overal komt de cider in terug, en we proeven ook verschillende soorten cider, Franse, Ierse, Tjechische enz. Het leuke van cider is dat er maar weinig alcohol in zit, dus kun je best wat extra glaasjes drinken.
We plukken en verzamelen verschillende soorten appels uit ons dorp en gaan met twee sapcentrifuges aan de slag. Een nadeel van op deze manier sap persen is dat het erg gaat schuimen. We gokken wat met gist en uiteindelijk staan er twee flessen klaar om te gaan gisten.
Het ziet er eerst nog raar uit, maar na twee weken ziet het er al beter uit: