zaterdag 12 oktober 2019

Stamppot bleekselderij


Bij sommige recepten heb je maar 1 of 2 stengels bleekselderij nodig. Soms gaat er een stengel in de smoothie, en de rest ligt dan in de groentela. Nu blijft het wel lang goed gelukkig, maar ik kocht een nieuwe stronk, terwijl er nog een halve in de groentela lag.
Hoe maak je zoveel bleekselderij op? Door in een stamppot te verwerken. 
Dat is het fijne van de herfst ... lekker veel stamppotjes maken.

Supermarkten krijgen steeds meer vegan producten, ik kocht bij ah de nieuwe vegan rookworst en de vegan spekjes.
Ik maakte eerst jus van gedroogde paddestoelen:
30 g kokosolie
1 ui, gesnipperd
30 g bloem
10 g gedroogde paddestoelen
1 paddestoelbouillonblokje
1 laurierblad
halve liter water
1 tl Shoyu (sojasaus)
peper

Smelt de kokosolie en bak de ui lichtbruin, voeg de bloem toe en laat enkele minuten garen,
voeg de gedroogde paddestoelen toe, het bouillonblokje en het laurierblad toe. Schenk er een deel water bij en roer goed.
Schenk er telkens zoveel water bij tot de uiteindelijk gewenste dikte.
Verwijder het laurierblad en pureer de jus kort met de staafmixer.
Roer er de sojasaus door en maal er wat peper over.

Bak ondertussen de vegan spekjes krokant in een koekepan en verwarm de rookworst volgens gebruiksaanwijzing.

De stamppot
1 struik bleekselderij, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden (als er mooi groen blad aanzit, kun je dat kleingesneden ook gebruiken)
750 g aardappels, geschild
2 el hummus
2 el walnootolie
sojaroom
een half bosje bieslook, fijngesneden

Kok de bleekselderij beetgaar.
Kook in een andere pan de aardappels gaar.
Giet af en stamp tot puree met de hummus en de notenolie.
Voeg zoveel sojaroom toe tot een smeuïge puree.
Schep er de bieslook en de bleekselderij door.

Serveer de stamppot met worst en spekjes en schenk er de jus over.


dinsdag 8 oktober 2019

Knakwortel


Wat een prachtige bedrijven zitten er toch in onze buurt! Naast Landgoud hebben we nu ook de Horaholm ontdekt. Deze viel ons al op als we daar op de fiets langsreden, door die prachtige schuur ... zie je wel dat je best een mooi ontwerp van zo'n schuur kunt maken!
In het stalletje vonden we aardappels. Zulke heerlijke, bioloische aardappels, zoals ze horen, een groot verschil met wat je in de supermarkt koopt en voor een fijne prijs: vier kilo voor vijf euro!



Bij de Horaholm telen ze biologisch, gaan respectvol met de grond om, gebruiken groenbemesters en doen aan natuurbeheer. Van zulke boeren hou ik!

Omdat de vastkokers op waren nam ik de kruimige en besloot voor vanavond een stamppotje te maken.
In de doos van overgebleven groente van gisteren zaten nog 5 witlof stronkjes, dus wordt het stamppot witlof.

Bij ah kwam ik een nieuw plantaardig product tegen: Knakwortel. Nieuwsgierig geworden kocht ik het.
Het is een wortel, gemarineerd in gerookte kruiden en specerijen en heeft een beetje een rookworst uitstraling.

Zo maakte ik onze maaltijd:

750 g biologische kruimige aardappels
1 uitje, gesnipperd
5 stronkjes witlof
olijfolie
half bosje bieslook, fijngesneden
1 tl Groninger mosterd
sojaroom (Alpro Cuisine)
peper en zout naar smaak
snufje nootmuskaat

Schil de aardappels en kook gaar.

Verhit wat olijfolie in een koekepan en bak het uitje glazig. Snij de witlof in smalle reepjes en voeg toe bij de ui, roerbak ong. drie minuten.

Stamp de aardappels fijn met de mosterd. Voeg zoveel sojaroom toe tot een smeuïge puree. Roer er de bieslook en de witlof door.
Wat nootmuskaat, peper en zout naar smaak toevoegen.

Ik had nog een potje Paprikachutney van de Eemstuin, dat paste er goed bij.
Plus dus die knakwortel, smaakt prima!














maandag 7 oktober 2019

Pasta met bosuitjessaus



Van een vriendin kreeg ik een doos vol groente die over was van een workshop.
Het meeste was nog prima bruikbaar, alleen de kroppen sla waren niets meer, die gaan de composthoop op.
Maar verder: Eten weggooien? NOOIT!


Omdat er nogal veel bosui en bieslook was, bedacht ik een pastasaus. Meestal gebruik je in een gerecht 1 of 2 bosuitjes, maar in dit recept gebruik ik 3 hele bosjes.
Van iemand anders kreeg ik de allerfijnste Oberkulmer Rotkorn Oerspelt van de Groninger Waddenkust pasta (over de datum, maar who cares?) van Landgoud, onze biologische buurboer.


De bosuitjessaus was waanzinnig goed gelukt (al zeg ik het zelf) en paste prima bij de speltpasta.
Verder had ik nog een half pakje Vivera shoarma, dus die bakte ik erbij als Ersatz-spekjes.
Lekkere vegan parmezaan erover en voilà een fantastische maaltijd en alle restjes weggewerkt!

Zo maakte ik het voor 2 personen:



200 g pasta
half pakje Vivera shoarma

50 gram cashewnoten (een paar uur geweekt in water)
3 bosjes bosui, schoongemaakt en in stukjes gesneden (bewaar wat groene ringetjes voor garnering)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
30 g kokosolie
40 g bloem
halve liter water
10 g Herbamare bouillonpoeder (of 1 blokje)
handje bieslook, kleingesneden
peper en zout


Verhit de kokosolie en fruit hierin de bosui en de knoflook.
Voeg de bloem toe en bak al roerende ongeveer 5 min.
Schenk het water erbij en het bouillonpoeder en laat 15 min. zachtjes koken.
Voeg de bieslook en de uitgelekte cashewnoten erbij en pureer met de staafmixer.
Voeg peper en zonodig zout naar smaak toe. 

Kook de pasta
Bak de shoarma in wat olijfolie

Schep de pasta op twee borden
Schenk er de saus over en verdeel de shoarma erop
Garneer met de bosuiringetjes.













vrijdag 4 oktober 2019

Koek met overrijpe avocado



Avocado’s … ik weet dat ze van (te) ver komen, dat het niet echt lokaal is, maar ik ben er gek op en koop ze zo nu en dan. Des te vervelender is het dan als ze ‘rot’ zijn. Meestal zijn ze of te hard in de supermarkt, of al door iedereen beurs geknepen. 
Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik wel eens een avocado heb weggegooid die bij het opensnijden vol met bruine vlekken en vezels zat. Gewoon omdat ik dacht dat deze niet meer eetbaar zou zijn.

‘Avocado’s zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn. Dit zorgt voor minder kans op ontstekingen in het lichaam, een stabielere insulinewaarde na de maaltijd en een verzadigd gevoel waardoor je minder de neiging hebt om tussendoor te gaan snacken.


Vandaag gebeurde het weer … een overrijp exemplaar. Toch maar eens even rondkijken op internet of er nog iets mee kan.
Wat blijkt, je kunt het gewoon eten, het is niet giftig of zo … maar smakelijk is het natuurlijk niet.
Ik vond een tip om ze te verwerken tot gebak. Dan zie je de vlekken niet en vervangt de avocado gelijk het vet.
Leuk, op 'eet-geen-dieren-dag’ maakte ik de volgende heerlijke koek, zonder ei, boter of melk.

1 overrijpe avocado
1 el gemalen lijnzaad met 3 el water, even laten staan
90 g havermout
80 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
45 g agavesiroop
2 bananen
50 g blauwe bessen
20 g pecannoten, grof gehakt
snufje zout

Prak de avocado met alle ingrediënten tot een smeuïge massa.
Leg een stuk bakpapier in een bakvorm, ik gebruikte een vierkante van 16x16.
Schep de vulling erin en bak op 180°C, ongeveer 45 minuten.
Is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt.

Af laten koelen en met wat poedersuiker serveren. Je proeft geen avocado!
Bewaren in de koelkast, de volgende dag is hij eigenlijk nog beter, hij is dan wat steviger geworden.

Trouwens, het gebeurt me ook wel dat ik een avocado opensnij die eigenlijk nog te hard is. Wat doe je daar dan mee? Want zo onrijp smaakt het niet en opengesneden kan je hem ook niet bewaren.
Je kunt die avocado in plakken snijden en gaar bakken in wat olie, met peper en zout erop, is het echt heel lekker! 


zaterdag 14 september 2019

Dagje Assen


Onze lieve vrienden Jan en Henri hadden via de postgiroloterij entree tot het Drents museum en wij mochten mee.
We ontmoeten elkaar op station Groningen en reizen samen verder naar Assen.

Daar worden we verwelkomd door een reusachtige hond, Mannes geheten. Ik dacht eerst dat hij van plastic was (maar dat is tegenwoordig natuurlijk not-done), hij is van duurzaam accoya-hout. En hij zou moeten stomen, maar dat deed hij niet bij ons.





Bij het Drents museum aangekomen stond er wel een rij postgiroloterij-gangers, maar het ging vrij vlot, ook wel weer grappig om in zo’n rij te staan.



Natuurlijk bezochten we het meisje van Yde … ze zag er niet al te best uit. Op naar de koffie met een taartje, het personeel kon die menigte van bankgiro’s amper aan.
De tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) is de moeite waard.
Sprezzatura betekent virtuositeit.


Een kleine selectie van bijzondere schilderijen:





Daarna gaan we naar Kunst aan de Vaart, ruim 60 kunstenaars exposeren in monumentale huizen, kantoren en tuinen.
We zien ze niet allemaal, maar wel héééél veel. Leuk al die kunst hoor, maar daarnaast geniet ik ook van hoe mensen hun huizen en tuinen ingericht hebben. Je doet altijd weer inspiratie op.


We houden alle vier van cortenstaal en zien een aantal aardige kunstwerken, zelfs heel betaalbaar.
En ook leuke ideetjes voor de tuin.




Jan's foto's zien we nog wel terug op zijn blog.
Een kunstenares legt uit hoe ze beeldschone boekjes met gedichten maakt van geschept vlas. En, zegt ze, aanraken moet!


In een verbouwd pakhuis, na een hele klim via een oneindig trappenhuis, worden we beloond met mooie schilderijen ...



In de tuinen kijk ik goed rond, zo'n kleurencombinatie van blauw en paars is niet gangbaar, daar sta ik even wat langer bij stil om het in te laten werken, en besluit dan dat het prachtig is in de schaduw:


Een gehaakt kunstwerk, we moeten allen denken aan de Trulli - Henny en ik waren in Alberobello in 1983 - en toevallig vandaag ook een artikel over Trulli in het DvhN ...


Vlak voor sluitingstijd nog even snel de laatste kunstenaars, een krijttekening op straat:


... en prachtige beelden uit hout, zoals de kunstenaar het zelf zei: hij boetseert met hout:


Het duizelt ons een beetje na zoveel kunst, tijd voor een hapje!


Omdat de stad in het teken van Italië staat, besluiten we ook Italiaans te gaan eten, lekker en gezellig zo met ons viertjes. Het was een heerlijke dag!






maandag 2 september 2019

Maandaghap (11)

Deze maandaghap maakte ik:


Hapje vooraf: Paprikachips met paprikatapenade

Lasagne met spinazie en champignons
Salade met ingemaakte paprika (van Yvonne) en tomaten en bloemen uit eigen tuin

Frambozentiramisu






Was een zeer gezellige avond met leuke mensen!


zondag 25 augustus 2019

Sommerfest - Zomerfeest 2019 Melief animal sanctuary

Het is een echte zomerse dag voor het jaarlijkse Zomerfeest van Melief, misschien wel iets tè warm. We zijn er al gelijk om 11.00 uur en vertrekken weer rond 14.00 uur als het steeds drukker en warmer wordt. Even naar Sögel in Duitsland ... vanuit onze huidige woonstek is het maar anderhalf uur rijden.












maandag 19 augustus 2019

Maandaghap (10)

Deze maandaghap heb ik het me gemakkelijk gemaakt. Hetzelfde menu als vorige week, hoefde ik niet na te denken over een nieuw menu. Uiteraard alles weer helemaal plantaardig.
Moussaka, Tzatziki en salade uit eigen moestuin. Plus het toetje van de maand: Frambozentiramisu.
Lieve gasten uit Stad.


donderdag 15 augustus 2019

Eet Lekker Mee (2)

De tweede ELM. Leuk was dat Natuurkieker kwam eten, we hebben haar ontmoet bij de Bloggerswandeling in 2012.

Het menu was:


  • Olijfgaardslak, grapje ... een olijf in bladerdeeg
  • Komkommer-avocado-limoen smoothie
  • Watermeloen met pit
  • Parelcouscous in bietensap met gekarameliseerde witlof en pastinaak-limoensaus
  • Frambozentiramisu