maandag 23 maart 2020

Hachee


Een plantaardige hachee die zeer smaakvol werd door extra ingrediënten als poeder van Eekhoorntjesbrood en specerijenmix Zwolsche stoof.
Voor 3 personen

5 uien
2 laurierblaadjes
40 gr plantaardige margarine
scheutje olijfolie
1tl tomatenpuree
40 g bloem
1 tl gemalen gedroogd Eekhoorntjesbrood (ik deed dat in een oude koffiemolen)
2 tl shoyu (sojasaus)
1 el vegan juspoeder
halve liter groentebouillon

1 pakje Pulled oats
1 tl Zwolsche stoof specerijen

Snij de uien in halve ringen. Verwarm de margarine met de olijfolie en laat de ui met laurierbladen op laag vuur langzaam mooi bruin kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe.
Roer er de bloem door en laat enkele minuten garen.
Schenk de bouillon er in gedeeltes bij.
Voeg Zwolsche stoof, paddestoelpoeder, shoyu en juspoeder toe, laat even pruttelen.
Indien de saus te dik wordt een scheutje water toevoegen.
Voeg de Pulled Oats toe en verwarm door en door.





zaterdag 21 maart 2020

Stamppot wortel met zevenblad en radijsjesjus



Koken in tijden van corona. Zo min mogelijk naar de supermarkt. Wel naar buiten zolang het nog kan, want frisse lucht is gezond.
Op de fiets bio aardappels en wortels halen bij een stalletje langs de weg.
Terug door het bos en om extra smaak en vitamientjes toe te voegen wat zevenblad en daslook geplukt.
De daslook begint te bloeien, dus is het genieten van dit heerlijke blad alweer bijna voorbij.




Maar zevenblad begint nu op te komen, met heerlijke jonge malse blaadjes.
Zevenblad is een bijzonder lekkere groente en is rijk aan kalium, magnesium, calcium, mangaan, zink en koper en een veelvoud van vitamine A en C.

Na alle aanbiedingen van vegan 'vlees‘producten ligt er daarvan genoeg in de vriezer.
Bosje radijs, vergeten in de groentela moet nu echt op. Voilà, daar hebben we de ingrediënten voor onze maaltijd.

Stamppot wortel met zevenblad en radijsjesjus

500 g kruimige aardappels, geschild
500 g wortel, schoongemaakt en in stukjes gesneden
havermelk, iets verwarmd
stukje plantaardige margarine
1 ui, genipperd
olijfolie
50 g jong zevenblad, zonder steeltjes, goed gewassen
paar blaadjes daslook, zonder steeltjes, goed gewassen
peper en zout

Ik kook bij voorkeur de aardappels en wortels apart, ik heb vaak het idee als ik ze samen kook en dan fijnstamp dat het dan zo'n natte kledder wordt.
Dus kook ze gaar in twee pannen en laat ze even droogstomen.
Stamp de aardappels met de margarine en de havermelk. Voeg de wortel toe en stamp ook.

Verwarm de olijfolie en fruit het uitje goudbruin. Snij het zevenblad iets fijner en voeg toe aan de ui. Roerbak tot het zevenblad iets slinkt. Meng door de stamppot.
Snij het daslook in fijne reepjes en meng ook door de stamppot.

Radijsjesjus:

bosje radijs, schoongemaakt
1 rode ui
2 el olijfolie
1 el ahornsiroop
2 el balsamico azijn
100 ml water
1 el vegan juspoeder

Snipper de ui en fruit in de hete olie. Snij de radijsjes in kwarten of achten, afhankelijk van de grootte. Voeg toe aan de ui en roerbak enkele minuten. Doe er de siroop bij en laat lichtjes karameliseren. Blus af met de azijn en een deel water. Voeg juspoeder toe, goed roeren en eventueel nog wat water toevoegen als de jus te dik wordt. Breng op smaak met wat peper en zout.

We eten het met een gebakken vegan schnitzel.








zaterdag 7 maart 2020

Daslookpesto


Dit jaar is de daslook wel heel erg vroeg. Ik zag zelfs al bloemknoppen! In de eerste week van maart! Omdat het blad minder goed smaakt als de plant bloeit, nog maar snel even de overheerlijke pesto gemaakt. Ook wat blad ingevroren, kijken of dat werkt.


Ik serveerde deze pesto vooraf aan een dinertje, op een bruschetta (volkorenbrood ingesmeerd met olijfolie en dan gegrilld).


flinke handvol daslookblaadjes, gewassen en steeltjes verwijderd
75 gram cashewnoten, een uurtje geweekt in wat water en afgespoeld
50 gram walnoten
5 eetl. edelgist
scheutje goede olijfolie
2 eetl. geroosterde pijnboompitten
2 eetl. citroensap
scheutje water
zout en peper naar smaak

Snij de daslook iets kleiner en doe met alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer en pureer tot een gladde massa.
Voeg zo nodig meer water toe om het smeuïg te krijgen.



De pesto van de daslook uit het bos achter ons huis, is een ongelooflijk lekker smaakbommetje!

vrijdag 6 maart 2020

Eet Lekker Mee (14)


Voor het 14e ELM-etentje maakte ik pesto van de daslook uit het bos achter ons huis.






donderdag 5 maart 2020

Stracciatella dessert


Het was weer eens tijd voor een nieuw toetje. Ik heb tien van die mooie, kleine metalen cilindertjes met een duwertje en vaak dacht ik wat ik daar mee kon doen.
Op internet vond ik een mooi toetje waar je zulke cilinders bij nodig hebt.
Het lijkt een klein hapje, maar het is vrij machtig en de grootte is precies goed.


Voor de bodem:
50 g amandelen
20 g havermout
4 zachte dadels, ontpit
1 el cacao

Maal de amandelen met de havermout fijn. Voeg dadels en cacao toe en pureer tot een plakkerige massa.

Vet een stukje bakpapier in met wat (noten)-olie en leg op een snijplankje.
Zet de cilinders daar op en schep er een of twee theelepels van het mengsel in. Druk goed aan, met het duwertje, tot een mooi egaal bodempje. Zet in de koelkast.

Vulling:
250 g cashewnoten, geweekt
100 g kokosmelk, van het dikke gestolde deel uit het blik
sap van 1 citroen
6 el maple sirop
20 g kokosrasp
snufje vanillepoeder
100 g pure chocola, helft voor de stracciatella, andere helft om te smelten voor de ‘drizzle’.

Hak de chocolade fijn (stracciatella), doe in een schaaltje en zet even in de vriezer

Pureer de rest van de ingrediënten glad en romig.
Roer daar de koude chocolastukjes door.
Schep de massa in de cilinders en zet deze in de vriezer.

Smelt de andere helft chocola (au bain Marie of magnetron).
Haal de cilinders uit de vriezer, wacht 10 min. en gebruik het duwertje om de toetjes uit de vorm te krijgen.
Lepel er de gesmolten chocola over en zet tot gebruik in de koelkast.

Serveren:
Zet de toetjes op een bordje en garneer met blauwe bessen, eetbare bloemen en een muntblaadje.
Ik had viooltjes en de zoetsmakende bloemen van Oriëntaals Komkommerkruid (Trachystemon orientalis), gekregen van Jan.


Mijn gasten vonden het heerlijk en ik was zelf ook wel aangenaam verrast met het uiteindelijke resultaat!

woensdag 26 februari 2020

Daslook


In mijn tuin verschijnen kleine blaadjes Daslook van de stekjes van vorig jaar. In het bos staat het al vol!

Ik pluk wat voor een maaltje.



Voor twee personen:
120 g vers daslookblad, gewassen, steeltjes afgesneden
2 sjalotjes, gesnipperd
1 courgette, met de Spirelli in sliertjes gedraaid
1/2 pepertje, kleingesneden
2 teentjes knoflook, kleingesneden
olijfolie
peper en zout
100 g spaghetti
pijnboompitjes, geroosterd

Snij de daslook in smalle reepjes. Verhit de olijfolie en fruit de sjalot enkele minuten. Voeg pepertje en knoflook toe. Roerbak dan de daslook mee en laat enigszins slinken.
Kook de spaghetti, voeg de laatste minuut de courgettesliertje toe.
Giet af door vergiet en meng met de daslook. Voeg naar smaak peper en zout toe en garneer met de pijnboompitjes.


donderdag 20 februari 2020

Eet Lekker Mee (13)

Deze avond was weer volgeboekt, de gerechten die ik maakte:

Avocado-mango dip met gepofte tarwewafels (niet zelfgemaakt)

Cannellinibonensoep

Witlof, gesauteerd in sinaasappelsap
Koningsoesterzwam op St. Jacobs wijze
Aardappel-knolselderijpuree en Saffraansaus

Frambozentiramisu
met zowaar genoeg viooltjes uit de tuin






De koningsoesterzwammen of Eryngii kocht ik bij de toko in Groningen.
De hoedjes bewaar ik voor een andere keer, de stelen snij ik ik schijven en laat ze marineren in zeewierbouillon.
De bedoeling is dat ze een beetje op St.Jacobsschelpen gaan lijken.
Omdat ze in hete olie vuur gebakken moeten worden, bak ik ze van te voren, ander zitten we zo in de baklucht.
Net gebakken waren ze heerlijk, maar door het opwarmen in de oven werden ze wel wat taai.
De gasten vonden het wel lekker, maar zelf vond ik het jammer.







vrijdag 14 februari 2020

Hibiscus


Om ook een alcoholvrije variant van de welkomstcocktail bij ‘Het Siepeltje’ aan te bieden, nam ik een tisane (plantenaftreksel) mee.
Omdat het een Valentijn-diner was koos ik voor Hibiscus, dat een prachtige dieprode kleur geeft.

Van de bloemblaadjes van de Hibiscus sabdariffa (niet de tuinvariant Hibiscus syriacus) kun je lekkere kruidenthee zetten. Je kunt deze gedroogd kopen.


Hibiscus heeft helende eigenschappen, waarvan een groot aandeel antioxidanten die helpen in de strijd tegen vrije radicalen. Verder eigenschappen als bloeddrukverlagend, cholesterolverlagend; bevordert nierwerking en ontsmet de blaas.
Als ik mijn Groot handboek geneeskrachtige planten raadpleeg, kom ik nog meer positieve eigenschappen tegen: verlaging bloedsuikerspiegel, vermindert vorming vetweefsel, koortsverlagend, ontstekingswerend en bevordert eetlust en spijsvertering.

Mooi meegenomen al die gezondheidsvoordelen, maar ik drink het vooral omdat ik het lekker vind en niet van supermarktfrisdranken hou.
Een paar glaasjes per dag kan prima, maar daar zou ik het bij houden als je medicijnen slikt, omdat het met bepaalde medicijnen interacties kan hebben.

Om de goede eigenschappen te bewaren maak ik het aftreksel met koud water. 
De smaak is enigzins zuur en wat bitter, ik voeg daarom wel wat suiker toe. 

Je kunt allerlei toevoegingen doen, zoals kaneelstokjes of kruidnagels, maar ik maak het zo:

12 g gedroogde Hibiscusbloemen
1 kleine Citroengrasstengel (sereh), gekneusd
2 gedroogde blaadjes Djerek Purut (Kaffir limoenblaadjes)
5 g verse Gember, in dunne schijfjes
1 liter koud water
Afgedekt een nacht in de koelkast laten trekken.

Volgende dag:
50 g suiker laten oplossen in wat verwarmd water
Het aftreksel zeven, het suikerwater er door roeren en in schone fles gieten.
In koelkast bewaren, ongeveer drie dagen houdbaar.


Serveer in een champagneglas met een half schijfje bio sinaasappel en een ijsklontje en je hebt een apart alcoholvrij aperitief.













woensdag 12 februari 2020

Risotto met kurkuma en jackfruit en spicy wortels


Ik had geen zin om in die wind op de fiets te stappen voor boodschappen, dus keek ik wat er nog in huis was om vanavond te eten.


Ik had nog een blikje gekonfijte Jackfruit staan en ik vond op internet een recept met risotto. Mooi, er was nog een rest Arboriorijst. En een zak wortels. En een stukje geelwortel (kurkuma).

Dit werd het: 
Risotto met kurkuma en jackfruit en spicy wortels.

Risotto met kurkuma
2 blokjes paddestoelenbouillon met 3/4 liter gekookt water
200 g arborio rijst
1 rood uitje, gesnipperd
2 bosuitjes in ringetjes, groen en wit apart houden, het groen is voor garnering
100 ml droge witte wijn
1 klontje kokosolie
1 geraspte verse kurkuma


Verhit de kokosolie en laat de kurkuma 2 min. smoren. Voeg ui en witte deel bosui toe en fruit 3 min. Roer de rijst er bij tot alle korrels glazig zien. Schenk de wijn er bij en roer tot deze is opgenomen.
Voeg nu een scheut bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is.

Spicy wortels met knoflooksaus
2 el vadouvan
2 teentjes knoflook, geperst
100 ml soja yoghurt (ongezoet)
3 el olijfolie
400 g wortel
1 el limoensap
1 el mayolijn
1 el sesamzaadjes, geroosterd


Verwarm de oven voor op 200° C.
Meng de vadouvan met een teentje knoflook, 2 eetlepels yoghurt en 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Schrap de wortels en snij ze door de helft en dan in de lengte in vier parten.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier, meng de wortel met het yoghurtmengsel door elkaar en spreid goed uit. 
Rooster ongeveer een half uur in het midden van de oven.
Bestrooi bij serveren met groene bosui en sesamzaadjes.

Knoflooksaus
Meng limoensap, 1 knoflookteentje, mayolijn met de rest van de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
Lekker over de wortels!

Ik heb een beetje olie uit het blik gebruikt om de jackfruit even aan te bakken en deze verdeeld over de risotto.



Ik had het blikje ooit gekocht bij Veggiedeli voor €1,79; hoewel erg lekker zat er nogal weinig in en kun je het ook makkelijk in de supermarkt vinden, een groter blik van Fairtrade (€2,45) en dan zelf met een marinade en kruiden op smaak brengen.


Jackfruit is hip als vleesvervanger omdat de structuur op ‘draadjesvlees’ lijkt. Het is geen volwaardige vleesvervanger, maar is wel een goede bron van provitamine A en is rijk aan vitamine B6, vitamine C, kalium, calcium en ijzer.
Meer over jackfruit op Wikipedia.




zaterdag 8 februari 2020

Aardperen

Er zaten aardperen in een tuinpot, nog meegenomen van het dakterras. Ze hadden niet gebloeid, dus was ik ze eigenlijk vergeten.
Het waren kleintjes, maar samen toch nog wel een pondje.



Ze gingen in de boerenkoolstamppot, wat erg lekker was. Met een vegan rookworst. Ook wat aardpeerchips gemaakt als knapperige garnering. 



donderdag 23 januari 2020

Eet Lekker Mee (12)

En nog een ELM in januari.

Menu:
Pasteitje met Jackfruitragout
Broccolisoep
Bourguignon zonder Boeuf (van wortel, biet, selderijknol, bleekselderij en champinons)
met Pasta en Broccoli
Mangotaartje






woensdag 22 januari 2020

Pasteitje met jackfruitragout



Dit recept vond ik in een allerhande, ik heb het iets aangepast naar vegan. 
Hier vind je de AH video.



9 plakjes vegan bladerdeeg
5 sjalotten, in dunne, halve ringetjes gesneden
50 g plantaardige margarine
2 laurierblaadjes
1 blik Jackfruit (Fairtrade)
500 ml water met 1 paddestoelenbouillonblokje
30 tarwebloem
1tl sojasaus
1 scheutje vegan worcestershiresaus
peper en indien nodig zout
peterselie

2x muffinvorm (6 holtes, ingevet)
bakpapier
blindbakvulling (ik heb gedroogde erwten, die ik telkens herbruik)

Ragoutbakjes:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de plakjes bladerdeeg in vieren. Bekleed elke holte met 3 vierkantjes, telkens iets verspringend.
(Ik gebruik 3 i.p.v. de 4 vierkantjes in het oorspronkelijke recept, omdat mijn muffinvorm wat kleiner is). 
Druk de bodem stevig aan en prik er met een vork gaatjes in. Leg een stukje bakpapier op het bladerdeeg en vul de holtes met de gedroogde erwten. Bak de ragoutbakjes in het midden van de oven ca. 25 min. (blindbakken). Neem uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bak de bakjes zonder de blindvulling in nog ca. 5 min. goudbruin.


Jackfruitvulling:
Verhit de margarine en bak de sjalot met laurierblaadjes op laag vuur in 15 min. bruin. Schep regelmatig om.
Doe het jackfruit in een zeef, spoel af met koud stromend water en laat uitlekken. Pluk het draderige deel en kneus het hardere deel met een vork. Voeg toe aan de sjalotten en bak nog 5 min. mee.
Maak de bouillon van blokje met kokend water  Voeg de bloem toe aan het sjalottenmengsel en laat op laag vuur 3 min. al roerend gaar worden (roux).
Voeg de sojasaus toe en bak nog 1 min. op middelhoog vuur. Voeg al roerend op laag vuur beetje bij beetje de groentebouillon toe en laat 2-3 min. zacht koken. Breng op smaak met  de worcestershiresaus en versgemalen zwarte peper.
Verwijder de laurierblaadjes en verdeel de ragout over de ragoutbakjes en bestroi met fijngehakte peterselie.



Je kunt de ragout volgens ah twee dagen van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Ik had een dubbele hoeveelheid gemaakt en na vier dagen in de koelkast was het nog steeds prima! 
Verwarm op laag vuur. Roer regelmatig.

Hier vind je al mijn gemaakte gerechten met jackfruit.