Dit monsterlijk geval kreeg ik gisteren. Een rettich denk ik, niet al te mooi meer, maar nog wel stevig en wel 40 cm lang (en ja, alle grapjes zijn ook al gepasseerd).
Ik hou wel van gekke groente.
Als ik op internet naar recepten zoek vind ik vooral gebruik in een salade. Na vandaag al fietsend door harde wind en regen twee keer doornat geregend te zijn, heb ik geen zin in salade, liever een iets verwarmender maaltje.
Dus ga met deze rettich op de bonnefooi kokkerellen, dat wil zeggen zonder recept.
Eerst nog even mijn boeken erop nageslagen, uit Wat je vér haalt is lekker: ‘Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord radix = wortel. De lengte van de wortels is 20-30cm. Ze zijn vrij pittig van smaak.
Mijn exemplaar is zeker 40 cm en niet zo erg pittig. En zomerrammenas in december?
In hetzelfde boek staat: De daikon is een Japans hybrideras van de rammenas. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. De daikon wordt veel in de Japanse keuken gebruikt en is iets milder van smaak dan de rettich.
Misschien dan een Daikon?
Op de aziatische-ingredienten site noemen ze deze grote zus van de radijs rettich, witte rammenas, winterradijs, Japanse radijs, Chinese radijs, daikon enz.
Zover ik kan ontdekken is de latijnse naam voor allemaal Raphanus sativus.
Maakt verder niet uit … de vraag is wat ga ik er mee doen? Aan de vlekjes te zien moet ik hem niet veel langer bewaren. Ik schil hem en proef een stukje. Hij smaakt niet pittig, is waterig, knapperig en fris. Ik snij hem in blokjes.
In een pan verhit ik een theelepeltje kokosolie en smoor een sjalotje met wat knoflook en een halve rode paprika in stukjes gesneden.
Ik voeg de blokjes rettich toe en een theelepel Picadillokruiden. Verder laat ik het zachtjes stoven met wat groentebouillon en een scheutje sojasaus.
Nog wat heerlijke vegan lupineworstjes in plakjes toegevoegd en flink wat fijngehakte peterselie. Tot slot zwarte sesamzaadjes erover gestrooid en geserveerd met mie.
Een absoluut lekker ‘flans’ experimentje!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten