maandag 15 oktober 2018

Parelgort en groene linzen met curry-spinaziesaus en geroosterde groenten


Toen ik de inhoud van de voorraadkast in verhuisdozen stopte, kwam ik allerlei spul tegen wat ik ooit kocht, met het idee handig om in huis te hebben en vervolgens vergat omdat die kast zo diep was.
Nu ik niet meer in de stad woon en dus geen winkels dichtbij, gaan we alles eerst maar opmaken.
Deze parelgort met een lekkere saus is echt een aanrader.

1 pak parelgort
175 g groene linzen
1 el olie
1 rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl karwijzaad
½ tl kurkuma

½ tl zout
fijngehakte peterselie (bewaar de stelen voor de saus)

Kook de parelgort en groene linzen (apart) volgens aanwijzingen op de verpakking.
Verhit olie en fruit de rode ui een paar minuten. Voeg knoflook en specerijen toe en roerbak nog enkele minuten.
Meng er de parelgort en de linzen door en warm op laag vuur nog even door.
Strooi er de gehakte peterselie over.



Saus:

2 el olie
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijnehakt
stukje gember, geraspt
1 kleine rode peper
2 el peterseliesteeltjes, fijngesneden
2 tl Thai green curry (Jonnie Boer)
1 tl fenegriek
½ tl mosterdzaad

½ tl komijnzaad
snufje zout
2 el tomatenpuree
100 g rode linzen
200 ml groentebouillon
1 blik kokosmelk
flinke hand gesneden verse spinazie

Verhit de olie en fruit de ui 5 minuten. Voeg specerijen en rode peper toe en bak al roerende.
Tomatenpuree toevoegen en blijf roeren.
Voeg peterseliesteeltjes, bouillon en kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 15 min. zachtjes sudderen met deksel op de pan.
Voeg de spinazie toe, roer nog enkele minuten en serveer over de parelgort-linzen.



Geroosterde groenten:


½ flespompoen in stukjes
kleine bloemkool in roosjes, kort geblancheerd
2 el olie
½ tl karwij
1 tl kurkuma
½ tl nigella
½ tl zout

Oven op 180°C

Schep de olie, specerijen en pompoen goed door elkaar in een ovenschaal, zet 15 min. in de oven. Meng er de bloemkool door en zet nog 15-25 min. in de oven.




Van een restje quinoa maakte ik er nog burgertjes bij.