zaterdag 26 januari 2013

De Vegetarische Slager

Eindelijk komt het er een keer van. Even de trein gepakt naar Den Haag om naar de Vegetarische Slager te gaan.
Van de sojaproducten die bij mij in de buurt te koop zijn heb ik de meeste al geproefd.
Ik heb ook de discussies over de naam op Facebook gevolgd, echt humor hoe mensen zich drukmaken over die naam en hoe de producten heten.

Nu ben ik erg benieuwd naar de producten van lupine. Die ken ik alleen als een prachtige plant. Lupine vormt bonen die eiwit- en vezelrijk zijn. Ik ben benieuwd en vind het interessant omdat het gewoon in Nederland geteeld wordt.

Als we bij de winkel aankomen ben ik een beetje verbaasd, ik had het veel groter gedacht.
Ook kan je er niet zitten, ze hebben geen horecavergunning, maar de uitnodiging op de website: Kom dus gezellig langs voor de lunch! vind ik wat misleidend. We willen graag de erwtensoep proeven, dus dan maar staand opgegeten. Was het wel waard, lekker.

vegetarische erwtensoep proeven
Ik proefde daar ook wat van een schaaltje met roze poeder, wat dus ‘zwart zout’ bleek te zijn, genaamd Kala Namak. Niet te vergelijken met gewoon zout. Zo bijzonder lekker zout en met veel interessante mogelijkheden.



Ook al is het een kleine winkel, ik kijk m'n ogen uit. Ik zie allerlei dingen die ik nog niet ken en ik word erg hebberig. Beetje uitkijken, voor je het weet ben je een vermogen kwijt.
Ik koop twee diepvries lupinebroden, om zelf af te bakken.
Een bakje shoarma van lupine, twee lupine-saucijzenbroodjes, een zak zeewierchips, dat wel wat wegheeft van knabbelspek en Wilmersburger Scheiben, een soort vegan kaas waar ik veel positiefs over gehoord heb. En dus een zakje Kala Namak-zout. We werden ook erg vriendelijk geholpen door de verkoper Tom.


Ach, ik wilde nog veel meer kopen, maar dat laten de financiën niet toe. De koolzaadolie ben ik vergeten, die wilde ik eigenlijk ook nog kopen. Maar goed, dan maar een volgende keer. Een flinke boodschappentas kocht ik nog wel, met groot logo van DVS erop, toch een beetje een statement maken …


Het lupine saucijzenbroodje, Man was wel nieuwsgierig, hij is meer van de saucijzenbroodjes dan ik, ik vind de gangbare meestal ook niet je-van-het, maar deze vegetarische variant vond ik wel lekker. Eigenlijk hoef je mij niet wakker te maken voor een saucijzenbroodje, of het nu vega is of niet.



vrijdag 25 januari 2013

Film Festival



Vanavond naar de film. Film Festival in Rotterdam. We gaan naar de film 'Toegetakeld door de liefde, een film van Ari Deelder (ja, dochter van …)
Deze film draait in Pathé op het Schouwburgplein, een bioscoop waar ik helemaal niks mee heb. Ik hou meer van kleinere zaaltjes in Filmhuizen.
Maar goed, ik wilde deze film graag zien, dus zodoende.
Het is vanavond de première met veel applaus uit de zaal.
Hier vind je een uitgebreid interview met Ari Deelder.

Het is een geweldige film, absurdistisch, hilarisch en tragikomisch.
De hoofdrolspelers zijn Raymond Thiry (mooie man met goeie kop) en Anna Hermans (beeldschoon).
Tijdens het Festival is de film uitverkocht, maar als je hem in het voorjaar ergens tegenkomt, ik raad je aan te gaan kijken, zeker als de stijl van bijv. Alex van Warmerdam je aanspreekt.
Maar ook voor het Rotterdams dialect, de herkenning van plekken in Rotterdam, de animaties, ach alles eigenlijk!

Nieuwsgierig naar het boek waar de film op gebaseerd is, van de schrijver Aat Ceelen, loop ik zaterdagmorgen even naar de bibliotheek en leen het boek. Ik kende de schrijver nog niet, maar is nu al favoriet.

Het is altijd tricky als je eerst een boek leest en dan de film gaat zien, in dat geval heb je de personages zelf al een vorm gegeven en klopt het vaak niet met wat je in de film ziet.
Eerst een film zien en dan het boek lezen is in dit geval heel leuk, omdat de personages nu het gezicht van de film hebben.
Het boek is tevens een aanrader!



Mist


Vanmorgen fietste ik naar m'n werk en keek met verwondering om me heen. Een vrouw passeerde me en riep vrolijk: ‘Wat is de wereld mooi hè’.
‘Prachtig’, riep ik haar na en ik stopte om wat foto's te maken. Het kerktorentje in de verte werd steeds meer zichtbaar.




Iemand stookte een vuurtje -ik rook de prettige geur van verbrand hout- en de rook bleef laag hangen, misschien door de kou of de mist, dat weet ik niet, maar ik vond het een bijzonder gezicht:

De weersvoorspellingen geven weer dooi en regen, dus dit zijn misschien voorlopig weer de laatste mooie winterse foto's.


woensdag 23 januari 2013

Op het eerste gezicht in de berm 2013



Vorig jaar deed ik mee met ‘Op-het-eerste-gezicht’, elke eerste van de maand foto's van mijn dakterras tonen. Hier vind je een overzicht van de andere deelnemers.

Dit jaar doe ik niet mee met m'n dakterras, het zal waarschijnlijk veel van hetzelfde zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen foto's van komen hoor. Ik kijk al weer uit naar zaaien en oogsten uit de dakmoestuin!

Omdat ik naar mijn werk regelmatig over mooie landelijke weggetjes fiets, viel me vorig jaar op dat er elke week wel weer een ander bloemetje bloeide. Zodra het begint te bloeien start ik met de fotoserie ‘Op-het-eerste-gezicht-in-de-berm’. De gewone wilde bloemen, kijken of ik ze allemaal bij naam ken.
Voor nu nog maar wat winterse plaatjes van één zo'n weggetje.



dinsdag 22 januari 2013

Fris en fruitig dag 21, de laatste dag

Het is volbracht! 21 dagen goed en gezond gegeten, voor Wakker Dier.
Onderweg van werk naar huis nog eerst even de vogels wat te eten gegeven.


Daarna thuis even terugkijken op deze weken, ze zijn omgevlogen.
Creatief aan de gang gegaan met maar een beperkt aantal soorten voedingsmiddelen. Nadenken, uitproberen en proeven en nog eens proeven. Het bleek uiteindelijk reuzemakkelijk! 

De resultaten liegen er niet om:
  • Samen met m'n mededeelnemers hebben we zo'n 3600 euro opgehaald. Daar zit een kleine bijdrage van mijn sponsors bij, maar wat was ik blij met ze! Mijn man en zoon, een collega en drie van mijn vrijwilligers. Zij vertrouwden erop dat het mij ging lukken! Het ging voor mij niet om de grootte van het bedrag, alles was goed en voor het goede doel. Bedankt lieverds!
  • Toch nog vier kilo afgevallen, terwijl ik zo heerlijk heb gegeten.
  • Vol energie en levenslust. Positief ook, het klopt echt.
  • Drie weken lang, aan een stuk door, geweldig goed geslapen.
  • Nog bewuster geworden over wat je eigenlijk in je lichaam stopt en wat dat met je doet.
  • Ook wel trots op de gemaakte gerechten.
Ik heb deze weken op youtube allerlei schokkende filmpjes over hoe wij met dieren omgaan bekeken. Soms zat ik huilend met m'n laptop op schoot.
'Kijk dan niet’ zei men steeds tegen mij, maar ik wilde, moest kijken. Ik wilde weten of het nou allemaal echt zo erg was. Het blijkt nog erger dan ik kon vermoeden. Door niet te kijken is het natuurlijk niet weg.
Het heeft me gesterkt in mijn beslissing.


Dit boek heb ik tijdens deze periode gelezen, ook dat hielp mij om een afweging te maken.
De schrijfster probeert steeds een een andere voedingswijze uit; biologisch, vegetarisch, veganistisch en fruitarisch. Heftig, maar ook komisch beschreven en bezighoudend met de vraag: Wat gun ik mezelf, ten koste van anderen?

Een citaat uit dit boek, blz. 129:
Als ik zo klaarwakker in het donker lig te staren, denk ik aan wat zich op datzelfde moment overal op de wereld in mestveestallen, slachthuizen en laboratoria afspeelt. Van alle onthutsende ontdekkingen die je in de loop van je leven doet - dat je ouders toch niet perfect zijn, dat liefde vergankelijk is en dat ik waarschijnlijk nooit in een open sportwagen met wapperend haar door Parijs zal rijden - was deze ontdekking het ergste: dat er achter de lichte, vriendelijke wereld van supermarkten en apotheken een onbarmhartige, beangstigende leedfabriek verborgen zit, een hel waarin dieren de gekwelde zielen zijn en mensen de duivels door wie ze worden gefolterd. Het is alsof ik de waarheidspil uit de film The Matrix heb geslikt. ‘Hier heb je twee pillen, kies er een uit. Neem je de blauwe, dan blijft alles zoals het is; je gelooft wat je wil geloven, je hoeft geen kennis te nemen van wat voor gevolgen jouw consumptiegedrag voor andere mensen en dieren heeft, en niemand zal je om die reden ook maar iets verwijten. Neem je de rode, dan kom je erachter hoe het in werkelijkheid is. Alles wat ik je aanbied is de waarheid, meer niet. Ik zeg niet dat het gemakkelijkn voor je zal zijn, ik zeg alleen dat het de waarheid is. en als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, kun je niet meer terug.’
Opeens begrijp ik heel goed waarom de meeste mensen de blauwe pil kiezen.

Ik heb dus de rode pil gekozen, ik kan niet meer terug.
Ik heb veel over deze onderwerpen gelezen op internet en Facebook.
Ik zag ook een andere kant, starheid, dogmatisme en arrogantie bij mensen die vinden dat zij door hun manier van eten beter dan anderen zijn.
Die 'net goed' schrijven als er verschrikkelijke ongelukken met jagers gebeuren. Ik ben ook niet voor jacht, maar als je zo reageert dan ben je eigenlijk geen haar beter.
Mensen worden door deze dierliefhebbers uitgescholden omdat ze zich (nog) niet tot een andere manier van eten 'bekeerd’ hebben. Zo werkt het natuurlijk niet.
Bewustwording en veranderen van voedingsstijl is een proces en ieder doet dat op zijn eigen wijze en tijd, met kleine of grote stappen. Welke weg sla ik in?

Vegetarisch
Ik wil geen koeien en varkens meer eten, het zijn net zulke schatten als honden en katten. Voor een groot deel zet ik het vegetarisch eten wel voort, ik zal sowieso zelf geen vlees uit de bioindustrie meer kopen, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens een visje zal eten en misschien vang ik zelf nog wel eens wat rivierkreeftjes. In ieder geval ga ik dit jaar eens bijhouden wat ik aan vlees eet en bekijk het resultaat kritisch aan het eind van dit jaar.

Veganistisch
Veganistisch eten vind ik erg avontuurlijk, en daar ga ik zeker mee door, al is het alleen maar om te ontdekken hoe je dingen kan vervangen.
Alles te vervangen door sojaproducten is ook niet de oplossing, ongefermenteerde sojaproducten schijnen helemaal niet zo gezond te zijn. Ik ga me daar nog eens verder in verdiepen.
Veganisten gebruiken niks van dieren, geen honing, geen wol, geen leer.
Dat is voor mij nog een stap te ver. Ik heb toevallig twee paar laarzen gekocht die niet van leer zijn, ik ben niet helemaal ontevreden, maar ook niet tevreden. Waar zijn ze dan wel van gemaakt? Aardolie? 
Dan kom je weer bij de volgende dilemma's: duurzaam = milieuvriendelijk = dierenwelzijn?
Ik ga zuivel beperken, noem het geen veganisme, liever noem ik het dat ik regelmatig plantaardig zal eten.

Zuivel
Dierproducten waar ook onnoemelijk leed achter zit, maar waar ik toch nog niet helemaal afstand van kan nemen, ook omdat ik nog geen goede vervanging weet. Ik zal het beperken, maar mezelf toch nog zo nu en dan toestaan, zoals boter, kaas en eieren.
Ik probeer de beste kwaliteit daarvan te kopen, biologische boter en kaas. Voor eieren heb ik gekozen voor de ronde doosjes van Rondeel.

Wat me denk ik vooral goed gedaan heeft is het vermijden van e-nummers en onzintoevoegingen in mijn voeding. Daar ga ik nog verder op studeren. Hoewel ik al amper kant-en-klaar of pakjes en zakjes gebruikte, schrik ik steeds weer als ik alle etiketten met ingrediënten lees. Overal zit suiker of glucose-fructose in.
Dat lijkt mij een nog groter gevaar dan al het vet waar we zo bang voor zijn gemaakt. Ook in zogenaamd gezonde voedingsmiddelen zitten suiker en vage toevoegingen. Ik heb ‘Een pleidooi voor echt eten’ van Michael Pollan in m'n boekenkast staan, ik zal hem weer eens op mijn nachtkastje leggen.

Mijn laatste Fris&Fruitige maaltijd bestond uit zelfgemaakte tofu-bonenburgertjes met tahinsaus en rijst.

Conclusie: ik noem me voorlopig maar part-time planteneter en flexitariër.

Even dacht ik nog mee te doen met de Vegan Challenge in februari, maar ik ga dan ook een weekje op vakantie, dus dat lijkt me niet haalbaar.


Supervitaal na 21 dagen F&F, mezelf beloond met een nieuw jurkje (15 euro).

Hier vind je de info over het project Fris & Fruitig.

maandag 21 januari 2013

Fris en fruitig dag 20


Mensen vragen me nu vaak, wat ga je na dinsdag weer eten? Wat heb je het meeste gemist?

Ik ben zelf erg verbaasd, ik heb weinig gemist. Vlees sowieso niet, dat eet ik al sinds oktober niet meer. Ik dacht dat ik yoghurt erg zou missen, omdat dat mijn vaste ontbijt was, maar nee, ook niet.
Kaas had ik ook verwacht dat ik dat vreselijk zou missen.
Nee, wat ik voornamelijk miste waren uien en kruiden. Knoflook ook wel.
Vooral groente. En ik dacht soms wel aan een gekookt eitje. 
Maar verder niks. Ik heb geen chocolade gemist, geen koek of snoep. Geen patat of chips.

De eerste tien dagen was ik afgevallen, ongeveer drie kilo, dat moest niet zo doorgaan, dus  ben ik wat meer vet gaan eten, noten en bijna elke dag een avocado. Toen bleef mijn gewicht stabiel.

Dat ik me zo fantastisch voel en barst van de energie is ook een belangrijk teken. In ieder geval ga ik langzaam opbouwen.

Deze een na laatste dag maak ik een snel lunch hapje, avocado met tomaat en lijnzaadcrackers. Vandaag geen tijd om uitgebreid te kokkerellen.



Voor vanavond bij de kookclub op het werk, neem ik een rest pasta van gisteren mee, aangevuld met tomaat en komkommer.


Morgen hak ik de knoop door … hoe ga ik verder eten? Ga ik vega, vegan of een combinatie? Welke voedingsmiddelen wil ik niet meer en welke toch nog wel?
Morgen meer...


Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

zondag 20 januari 2013

Fris en Fruitig dag 19



Wat een dreigende weerberichten vandaag … ik heb tig keren het woord ‘gevoelstemperatuur’ gehoord. Maar er wordt niet bijgezegd WIE z'n gevoelstemperatuur.
Het is zondag, we hoeven niet weg, ik heb zo nu en dan nog wel een opvlieger en dan wil je graag even naar buiten, uitdampen in de vrieskou … niks min 15 het voelt gewoon als -6°C.

Vanachter het raam is het genieten van de sneeuwvlokjes.
Morgen zien we wel weer.


Wat gaan we eten, deze laatste F&F-zondag?
Ik heb nog een stukje aubergine over, de restjes die overblijven van de courgettepunteslijper, een bakje champignons, een stuk tofu, een paprika en … achterin in de kast vind ik nog een rest van deze overheerlijke speltpasta.
Die mag dus ook voor F&F!

Deze pasta is zo lekker, ik heb de tekst op de doos zelfs een keer als gedicht op mijn blog geplaatst, hier vind je het.

Samen met een pak passata van een paar cent van de grootgrutter wordt het een lekkere pasta!

een halve aubergine
een kwart courgette
een groene paprika
een halve rode peper
250 g kastanjechampignons
125 g tofu
5 stukjes gedroogde tomaat op olie
olijfolie
1 pak passata di pomodoro
200 g pasta
Kook de pasta beetgaar.
Snij alle groente in stukjes en bak ze in hete olie, voeg zout en peper toe, en wat pittige paprikapoeder.
Maal de tofu met gedroogde tomaatjes korrelfijn en voeg toe aan groentemengsel.
Giet de passata erbij, warm goed door en schep de gare pasta er door.



Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.


zaterdag 19 januari 2013

Fris en Fruitig dag 18



Het laatste F&Fweekend, na de boodschappen op de fiets in de winterkou, in de namiddag genieten van een (vegan) wijntje met wat emping en nootjes.

‘Stellar Organic’ is wijn zonder sulfiet, maar waar ik tijdens dit project ook achter kwam, is dat wijn eigenlijk helemaal niet vegetarisch is! Wijn wordt geklaard (helder gemaakt) met een klaringsmiddel dat van dierlijke oorsprong is, bijvoorbeeld gelatine. Zoals bekend kan gelatine uit resten van koeien, varkens of vissen gemaakt worden. Het zit niet in de wijn, dus hoeft het niet op het etiket vermeld te worden. Maar wel een beetje een instinker nietwaar?

wat een gedoe ...
Deze week had ik ook wat kastanjes gekocht. Ik vind ze erg lekker, maar had ze nog nooit zelf gepoft. Ik kijk op internet hoe je dat doet en ze kunnen in de oven of koken. Ik probeer beide, de ene helft in de oven, de andere helft kook ik. In beide gevallen krijg ik niet het bruine binnenvelletje verwijderd.
Misschien heeft het er mee te maken dat het waarschijnlijk oude kastanjes zijn, ze zijn al in september/oktober rijp. Het binnenste smaakte toch nog lekker, maar ik kreeg het er niet goed uit.
Volgende keer probeer ik deze methode.

Wat ik tijdens deze weken Fris&Fruitig soms miste was groentebouillon (blokjes), ik realiseerde me dat ik dat best vaak gebruik.

Ik bekeek m'n kruidenkastje en besloot een experimentje te wagen.
Ik nam alle specerijen die mogen volgens het F&F-principe, deed ze in water en bracht het aan de kook. Toen het kookte zette ik het op het oliestel een liet het een paar uur langzaam trekken.
Het begon geurig ruiken. 

Dit deed ik allemaal in een liter water:
2 stukjes foelie, verkruimeld
1 tl rode peperbesjes
1 tl korianderzaad
1tl mosterdzaad
1tl karwijzaad
2 gekneusde jeneverbessen
1 gedroogd chilipepertje
1 geplette kardamompeul
1 tl zout


Ik maakte voor bij de soep weer een Farinata, volgens dit recept, alleen met wat extra ingrediënten:

10 stukjes gedroogde tomaat op olie
10 kalamata olijven
half rood pepertje
dit pureren en aan het beslag toevoegen

Het beslag bestrooien met sesamzaadjes en de oven in.


Na een middagje trekken heb ik de bouillon gezeefd en 
als basis voor de volgende soep gebruikt:

‘Onverwacht ongelooflijk lekkere paprikasoep’
een masterchef waardig (volgens Mijn Architect dan)

3 paprika's (ik had 2 gele en 1 rode) en een half rood pepertje kleinsnijden en aan de kook brengen met 250 ml water en afgedekt 10 minuten laten koken. Met staafmixer pureren en ongeveer een halve liter van de bouillon toevoegen. Wat amandelen tot poeder malen en bij de soep voegen. Een restje kokosmelk ook erbij geschonken.
Opeens zag ik het restje gepelde kastanjes staan, en hoppa, ook erbij gepureerd.
Wat geroosterde pijnboompitje erover strooien en serveren met de Farinata.



De soep smaakte bijzonder, kruidig, verwarmend, pittig door de spaanse peper, in de verte wat zoetig door de kastanjes, romig door kokosmelk en een mooie kleur door de paprika's.
Echt heerlijk!

Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

vrijdag 18 januari 2013

Fris en fruitig dag 17

Nog maar vier dagen te gaan! Drie weken Fris&Fruitig is voor mij zo makkelijk gebleken dat ik nu erg bezig ben met overwegingen wat ik hierna ga eten en wat waarom wel of waarom niet. Ik kom er nog op terug.


Lunch: zadencrackers met tahin, banaan en granaatappelpitjes.

Eind van de middag, een lekker rustpuntje, notenballetjes en specerijenthee.



Avondmaal:
Courgetti met champignonsaus



Een saus maken volgens het F&F-principe is nog wel een uitdaging. Normaal zou ik lekker ui, prei en knoflook en bouillonblokje gebruiken, maar dat kan nu niet.
Experimenteren maar ...

250 g champignons
olijfolie
2 eetlepels volkoren speltmeel
1 volle eetl. kokosolie
sojamelk
peper, zout, korianderpoeder, komijnpoeder
25 g amandelen, tot meel gemalen

1 courgette
1 blik zwarte ogenbonen

1 eetl macadamianoten, tot poeder fijngemalen
1 theel. paprikapoeder, pittig
1 theel. zout

Bak de champignons in de olijfolie.
Smelt de kokosolie in een steelpan en voeg het speltmeel toe, goed roeren en zachtjes laten garen.
Sojamelk en de gemalen amandelen toevoegen, zoveel tot de saus de juiste dikte heeft.
Peper, zout en specerijen toevoegen, steeds even proeven tot het naar je zin in. Voeg de gebakken champignons aan de saus toe.

Meng de gemalen macadamianoten met wat zout en paprikapoeder.

Zwarte ogenbonen afspoelen en verwarmen in klein laagje heet water.

De courgette met de Spirelli tot spaghetti draaien, in vergiet overgieten met kokend water en uit laten lekken.

Schep de courgettespaghetti op een bord, schep er de bonen en de saus over en bestrooi met het macadamamengel.

Ondanks het gemis aan ui e.d. is het toch weer gelukt een smaakvolle maaltijd te bereiden.


Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

donderdag 17 januari 2013

Fris en Fruitig dag 16

Wat een koude dag vandaag. Gisteren ook wel, maar met een blauwe lucht en zonneschijn lijkt het minder koud.
Een half uur fietsen door een winterwit landschap. Grijze lucht, maar toch ook wel weer mooi.

Als ik bij een bruggetje even stop voor een foto, komen de eenden, meerkoeten en zwanen direct naar me toe. Ook twee ganzen komen aangerend. Wat zijn dat nou voor ganzen … ? Met een onderkin.
Van Dirk Moerbeek kreeg ik op Facebook het antwoord: Soepgans (Anser unox).
Maar ach, helaas ik heb niets te eten voor ze. Ik beloof dat ik volgende week iets zal meenemen.


Na het werk ga ik even langs El Hassouni, de Islamitische slager bij mij in de buurt … niet voor vlees hoor, hij verkoopt nog veel meer. Gepelde walnoten bijvoorbeeld, een zakje van 300 g kost 3,99; tot nu het goedkoopste wat ik in mijn omgeving kan vinden denk ik. Bij de grootgrutter al gauw zo'n 28 euro per kilo.
Tijdens F&F gebruik ik meer noten dan normaal. Terwijl ik de noten pak zie ik dat er ook nog aubergines en kastanjes te koop zijn. Beide neem ik mee. Over die kastanjes later meer.

Van een mededeelnemer aan F&F heb ik nog een bijzonder lekker recept met aubergine.
Het moest een mooi torentje worden, maar m'n aubergine is wat zompig geworden, dus ik besloot er niet zo'n mooi gestyled torentje van te maken, het werd meer een ‘neergehaald’ torentje, maar wel met dezelfde ingrediënten. Ik heb er driekleurenrijst met gele paprika bij geserveerd.


Auberginetorentjes (neergehaald) 
voor twee personen

Wat dungesneden plakjes komkommer, even tussen keukenpapier leggen
10 plakken aubergine, gebakken in olijfolie, bestrooien met peper en zout

1 pommodori (tomaat), leeggehaald (bewaren) en in kleine blokjes gesneden, mengen met kleingesneden zwarte olijven en peper en zout

4 gedroogde tomaten, geweekt in wat rode (vegan-) wijn, het vocht uit de tomaat, 1/2 rood pepertje (in stukken gesneden) en een handje cashewnoten pureren en dit mengsel even in wat olijfolie roerbakken

Leg per persoon drie plakken aubergine op een bord, smeer het cashewmengsel erover, dan het tomaten-olijvenmengsel, dan wat plakjes komkommer en tenslotte weer de plakken aubergine. Bestrooi met wat geroosterd zonnebloempitjes en serveer met de rijst.



Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

woensdag 16 januari 2013

Fris en fruitig dag 15, Bofkip


De tweede week is ook al weer voorbij, zo snel gaat het. Het is inmiddels heel gewoon, hoewel ik behalve koriander wel weer eens andere kruiden zou willen. Ik kijk er naar uit dat ik weer kruiden, knoflook en ui kan gebruiken, dat mis ik toch wel. Maar het is toch makkelijker dan ik dacht en ik voel me erg goed.
Vanavond eten we Bofkip met quinoa en erwtjes:


kipstukjes van de vegetarische slager
1 eetl. speltmeel
1 eetl. paprikapoeder
1/2 eetl zout

Meng het meel met paprikapoeder en zout en wentel de vegetarische kipstukjes erdoor.
Bak ze knapperig in hete kokosolie.

100 g quinoa, in zeef eerst goed afgespoeld en in 200 ml water gaar gekookt
100 g erwten (diepvries) beetgaar gekookt
1 rode paprika in stukjes gesneden
1 theel. korianderpoeder
1 eetl. sojasaus
kokosolie

Bak de paprika met de korianderpoeder in de hete kokosolie.  Voeg de sojasaus toe en dan de gare erwten en quinoa. Warm het geheel nog even goed door.
Schep op de borden en verdeel de kipstukjes er bovenop.
Lekker met een komkommer-tomatensalade.



Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

dinsdag 15 januari 2013

Fris en Fruitig dag 14


Toen ik vanmorgen vroeg wakker werd en naar buiten keek zag ik dit.
Ik vind het prachtig die sneeuw, maar ik moet vandaag wel naar drie cliënten fietsen, zal dat lukken?
De eerste was een kwartiertje fietsen, dat ging, hoewel ik mijn fietsband een paar keer bijna onderuit voelde glijden, toch wel eng. De tweede cliënt heb ik afgebeld, misschien is het morgenmiddag beter en naar de derde ging ik met de trein.
Aan het eind van de middag nog even langs Zoon, hij is net als velen, geveld door de griep.
Moeders komt wat pillen brengen en snijdt wel even een schaaltje met vers fruit.
Dan weer gauw naar huis en de F&F-avondmaaltijd maken: Snijbonen met paprika en hummus.

Snijbonen met paprika
400 g snijbonen
1 gele paprika
2 eetl. appelazijn
1 theel. mosterdzaad, in de vijzel fijn gemaakt
1 theel. rijststroop
snufje cayennepeper
olijfolie

Snijbonen in schuine stukken snijden en in water met zout gaar koken. Laat ze uitlekken.
Snij de paprika in stukjes en smoor ze in de olie.
Meng de azijn met het mosterdzaad, de rijststroop en cayennepeper en voeg het bij de paprika, en breng aan de kook. Voeg de bonen erbij en schep goed door elkaar.

Hummus
1 blik kikkererwten, uitgelekt 
sap van een halve limoen
2 eetl. olijfolie
2 eetl. tahin
1/2 theel. gemalen komijn
1 theel. koriander
snufje cayennepeper
zout naar smaak


Pureer de kikkererwten (houdt een lepel kikkererwten apart voor garnering) met het limoensap en een scheutje water met de staafmixer, voeg olie en rest van ingrediënten  toe en roer goed door.
Schep in een schaal en garneer met de lepel kikkererwten en wat paprikapoeder.



Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.

maandag 14 januari 2013

Fris en Fruitig dag 13

Avocado-mango-granaatappel met zadencracker

Voor twee personen:
1 rijpe avocado, fijngeprakt
1 el limoensap
1 stukje rode peper, fijngesneden
snufje zeezout
twee el granaatappelpitjes
twee el mango in kleine blokjes

Roer alles door elkaar met de helft van de granaatappel en mango, en leg de rest er bovenop.

Samen met een smoothie van rijpe banaan, sinaasappel- en appelsap een heerlijke  F&F-lunch.


Een medefruiter had op deze site de geweldige tip gevonden om een kookring te gebruiken bij het maken van de crackers. Ik dacht, hee zo'n ding heb ik nog ergens.
Nu worden het dus mooie ronde crackers.

Ik maakte ze zo:
2 eetlepels gebroken lijnzaad laten weken in wat water. Een uurtje laten staan.

oven voorverwarmen op 180°C

50 g haverzemelen
zonnebloempitten, sesamzaadjes en gehakte pompoenpitten, ong. een eetlepel van elk
1 tl rode peperbesjes, fijngemalen
wat zeezout
100 ml water

Meng alles doorelkaar tot een stevig deeg en smeer uit op een bakplaat met bakpapier, in de kookring. Maak glad met een theelepeltje.
20 min. in de oven, dan voorzichtig lossteken en omgedraaid op het rooster leggen. Nog ongeveer 5 minuten met de ovendeur op een kier. Dan zijn ze perfect knapperig!


Op onderstaande video van Jean Beddington (leuke vrouw, trouwens), vond ik een goede manier op de granaatappelpitjes uit de schil te krijgen, zonder geklieder en gepulk. Ik heb die granaatappel flink op z'n falie gegeven!






Hier vind je de info over het project Fris&Fruitig.