dinsdag 17 september 2024

Eet Lekker Mee (63)

In afwachting van de gasten, die allen voor de eerste keer komen eten. Heel gezellige avond met leuke gesprekken!



Menu:


Tonon met venkelzoetzuur, komkommer, peterselie - Oost Indische kers dressing

en versgebakken brood


Portobello uit de oven, geroosterde zoete aardappelpuree met krokante kikkererwten

Witlofgratin en zilverui chutney


Lemoncurd met cashewcréme






dinsdag 20 augustus 2024

Eet Lekker Mee (62)

Net als de Italianen zijn ook de Spanjaarden heel beschermend tegenover hun gastronomie.

Van de site Paellas.nl:

Het gerecht paella heeft zijn oorsprong  in de Spaanse stad Valencia.De Valencianen zijn een trots volk en het geknutsel met de meest vreemde ingrediënten en het ontstaan van allerlei exotische varianten van paella schoot bij steeds meer Valencianen in het verkeerde keelgat. Met afschuw zagen ze hún paella, waar ze zo ontzettend trots op zijn, in het buitenland verpest worden. Toen zelfs beroemde TV koks als Jamie O. en Gordon R. aan het verpesten van hun geliefde paella mee gingen doen, was de maat echt vol.


Om een lang verhaal kort te maken, mijn paella mag dus geen paella heten. Maar smaakte wel ongelofelijk goed!


Een zeer gezellige avond met leuke mensen.

Avocado-komkommer smoothie

Oesterzwam in knoflookboter (Ce n'est pas des escargots à la bourguignonne)

Arroz con Cosas (Rijst met dingen)

Cosa empanizada (Gepaneerd ding)

Salade van verse en gedroogde rode en gele kerstomaatjes uit eigen tuin, met limabonen en kalamata olijven

Lemoncurd met Cashewcréme 




maandag 19 augustus 2024

Paella, geen Paella, Arroz con Cosas


Ergens op internet las ik dat je je gerecht geen Paella mag noemen als het niet volgens het juiste recept gemaakt is. De originele Paella Valenciana bestaat uit kip, konijn en Garrofon bonen, een lokale Valenciaanse boon en Spaanse rijst.

Natuurlijk mag je rijst maken met wat je maar wilt, maar noem het geen Paella, maar bijvoorbeeld Arroz con Cosas (rijst met dingen). 

Dat vind ik leuk, dus die houden we er in. Ik gebruik wel echte Spaanse paellarijst, er is 1 soort verkrijgbaar bij de supermarkt en die is prima, van Antonio Sotos:

Arroz con Cosas,  voor 8-10 personen

1 pak Spaanse rijst (500 g)

1 liter groentebouillon (ik had zelfgemaakte bouillon van groenteresten plus een gemalen norivel)

2 rode uien, gesnipperd

2 rode en 1 gele paprika, in stukjes gesneden

1 blik tomatenblokjes

400 g snijbonen, in schuine stukjes gesneden (eventueel eerst geblancheerd)

250 g doperwten (diepvries)

1 blikje limabonen

3 el olijfolie

5 teentjes knoflook, uit de knijper

3 plukjes saffraan, geweekt in heet water

2 tl (gerookt) paprikapoeder

½  tl chili vlokken

peper en zout

2 takjes rozemarijn

potje gegrilde artisjok in olie


Verwarm de bouillon.

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui een aantal minuten en voeg dan de paprikastukjes toe.
Roerbak enkele minuten. Voeg knoflook toe, paprikapoeder en de tomatenblokjes, laat even inkoken.

Voeg de snijbonen en erwten toe, saffraan met weekwater en chilivlokken. Strooi de rijst erbij en roer goed door. Giet ongeveer de helft van de bouillon erbij, zet het vuur hoog en breng aan de kook. Zorg dat alle rijst onder het vocht verdwijnt. Laat ongeveer 10 minuten koken.

Zodra het meeste vocht is opgenomen, voeg je de rest van de bouillon toe, en de uitgelekte limabonen, laat op laag vuur ongeveer 10 minuten koken. Leg de takjes rozemarijn erin.

Als de rijst gaar is, verwijder de rozemarijntakjes en proef of er nog peper en zout bij moet.

Snij de artsjokken uit het potje in kleinere stukken en verdeel over de pan. Dek af en laat vijf minuten rusten.

Als grapje had ik het gegarneerd met gefrituurde vegan ‘garnalen’, die best lekker smaakten.


zondag 18 augustus 2024

Lemoncurd met cashewcréme

Ik vond hier een recept van een heerlijk toetje met lemoncurd.


Lemoncurd is typisch Engels. Het is een dikke crème van boter, eieren en citroenen. Dit is een veganistische variant en het smaakte geweldig!

Ik maakte het voor 10 personen en serveerde het bij het Eet Lekker Mee diner van augustus.

Lemoncurd:

300 ml sojamelk
300 g suiker
3 el maizena
5  biologische citroenen
1/4 tl kurkuma (vooral voor de kleur)

Rasp de schil van de citroenen zonder het wit en pers ze uit.
Meng melk, suiker, rasp, sap en kurkuma in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Ik vond het korrelige citroenrasp niet lekker in de mond, dus dat heb ik er weer uitgezeefd.
Voeg maizena toe en roer goed, zodat er geen klontjes inzitten. Doe vuur uit bij de juiste dikte.
Schenk in een schaal en laat afkoelen.

Cashewcréme:

375 g cashewnoten, minstens 4 uur geweekt, of de hele nacht.
sap van 1 citroen
1 beker kokosyoghurt (400 g)
suiker naar smaak
snufje zout
1 pakje speculoos
besjes om te garneren

Spoel de cashewnoten af en pureer ze met de staafmixer en citroensap. Voeg kokosyoghurt en zout en eventueel suiker toe. Pureer tot een glad mengsel.

Maal of stamp de koekjes tot kruimels. Schep een laagje koekkruikels in de dessertglazen.
Schep daarop dan een laagje cashewcréme en bovenop een laagje lemoncurd.
Garneer met de besjes.


woensdag 14 augustus 2024

Pink smoothie bowl

Een lekker, gezond en eiwitrijk ontbijt. Een smoothiebowl is niet verdund en is dus met een lepel te eten. Recept van diëtiste Lobke Faasen.

Ingrediënten voor twee schaaltjes:

2 bananen

100 g rode biet

150 g tofu 

300 g sojayoghurt


in de blender en mix tot een gladde massa


topping:

1 banaan in schijfjes

blauwe bessen

hennepzaadjes

eetbare bloemen



dinsdag 18 juni 2024

Eet Lekker Mee (61)

Een gezellige avond weer!

Menu:

Pittige Watermeloen


Gebakken daikon, Pasta met Oost Indische kers, spinazie en walnoten

Dubbel gedopte eigen Tuinboontjes


Bessentaart met bodem van dadels en verschillende noten.








zaterdag 15 juni 2024

Pensionado

Sinds we naar Groningen verhuisden en ik daar mijn baan voor opzegde, had ik geen inkomen meer. Nu hebben we hier niet zoveel meer nodig en lukte het de afgelopen zes jaar prima. Maar ik ben nu toch wel heel erg blij met mijn AOW. Ik  maakte een high tea om dit te vieren met leuke vrouwen uit mijn dorp. Hartige en zoete hapjes.






 Krijg ik ook nog cadeautjes! Heel gezellig allemaal.


dinsdag 21 mei 2024

Eet Lekker Mee (60)

Weer een fijn gezelschap en mooie gesprekken.


-Chipje met komkommerspread


-Pittige watermeloen


-Courgettebakje met rode ui confituur en pesto van lavas en basilicum


-Gebakken daikon, Witlofgratin en Pasta primavera


-Bessentaart






dinsdag 30 april 2024

Brownies



Deze heerlijke brownies zijn van havermout en zoete aardappel gemaakt.

Snij een middelgrote zoete aardappel in twee helften, kwast de gesneden kanten in met wat olie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat, snijzijde naar onderen.
Bak ong. 25 min. op 190°C tot ze zacht zijn. 
Sla de helf van het bakpapier erover en laat zo 5 min. nastomen. Verwijder dan de schil en prak de zoete aardappel fijn.

250 g zoete aardappelpuree

150 g suiker

125 g pindakaas

1 tl vanille extract

25 ml avocado- of koolzaadolie

40 g cacaopoeder

1/8 tl zout

1 tl bakpoeder

60 g gemalen havermout

40 g walnoten, grof gehakt


Doe in een mengkom suiker, pindakaas, vanille en olie en spatel door elkaar.

Voeg cacao, zout, bakpoeder en havermoutmeel toe en meng het geheel weer goed door elkaar. Spatel de zoete aardappelpuree er door.


Bekleed een ovenschaal van ong. 20x20 cm met bakpapier en verdeel het beslag in een gelijkmatige laag. Strooi de gehakte walnoten erover en duw lichtjes aan.


Bak op 175°C in ongeveer 30 min. Controleer met een sateprikker in het midden, deze moet er schoon uitkomen, dan is het gaar. Laat helemaal afkoelen en snij in stukken.


Ook heerlijk met een bollletje Aquafaba-ijs.

dinsdag 16 april 2024

Eet Lekker Mee (59)

Een erg gezellige, volgeboekte ELM!


Het menu was:

Chipje met kikkererwt-nori dip

Rillettes met zoetzuur van komkommer en dilledressing

Pasta Primavera (met zevenblad, daslook, zwartmoeskervel, spinazie en groene asperges)

Rabarbertaartje



maandag 15 april 2024

Gebakken Daikon


Rettich, ik vind het zo'n fantastische groente. 
Veel, veelzijdig en betaalbaar. Ik had er al eens eerder mee geëxperimenteerd.

Ik was op zoek naar een bijzonder gerecht voor ELM en zag de rettich weer eens liggen bij de groenteboer.

Daikon is de Japanse naam voor rettich en ik maakte deze klaar zoals in veel Japanse recepten, als Daikon ‘steak’.

Ik had het eerst als proef gemaakt, maar daar was ik niet zo tevreden over. De tweede poging was goed. Mijn gasten waren aangenaam verrast, door de vorm en de smaak.

Zo maakte ik het voor tien personen:

2 stuks rettich

stukje kombu

4 kleine maggi blokjes bouillon

water


2 el sojasaus

2 el coconut aminos

2 el mirin


olie

plantaardige boter


Schil de rettich met een dunschiller.

Snij in stukken van ongeveer 2-3 cm dik.

Snij de randen iets bij. Maak met een mesje een ruitpatroon aan boven- en onderkant.


Leg de stukken in een pan en giet zoveel water bij dat ze onder staan. Voeg de bouillonblokjes en de kombu toe. Breng aan de kook en laat zacht koken tot de rettich gaar, maar nog stevig is.
Dat kan tussen de 30 en 50 min. duren.

Voeg dan de smaakmakers toe, ik nam sojasaus, aminos en mirin. Niet eerder, want dan duurt het langer voordat de rettich gaar wordt. Laat dit zo een paar uur afgedekt staan, of de hele nacht.

Haal de stukken uit de bouillon en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenrol. Bewaar de bouillon.


Bak ze in olie bruin en voeg steeds wat boter toe. Draai om. Ze mogen goed donker, want de  kleur wordt minder als de bouillon er bij komt.


Verhit de bouillon weer. Als de rettichstukken aan beide zijden goed bruin zijn, giet er wat  bouillon bij. Laat 4 min. koken met deksel op de pan, dan zonder deksel in 5 min. iets in laten koken.


Leg de steak op een bord en lepel er wat van het bakvocht over. Bestrooi met vegan Furikake.


De bouillon die over is niet wegdoen. Dat is een heerlijke basis voor soep. Ik heb het ingevroren.



Dit was het hoofdgerecht van ELM 59: De gebakken Daikon met pasta en witlofgratin.

dinsdag 19 maart 2024

Eet Lekker Mee (58)

De maandelijkse Eet lekker Mee avond: in afwachting van onze gasten:

Menu

Bouillon van courgette, bieslook, zwartmoeskervel en peterselie en een Chipje gevuld met Kikkererwt-cashewdip

Courgette bakje met Rode ui confituur en Peterselieroom

Portobello uit de oven, Witlofgratin en Pasta Primavere

Bessentaart met slagroom