maandag 31 augustus 2020

Tomatensaus


Van de royale tomatenoogst maak ik ook een pastasaus.

1250 g ossehart- en trostomaten
500 g kerstomaten
4 sjalotjes
1 rode ui en 1 rode paprika (moesten op)
takjes tijm en rozemarijn
2 tl gedroogde oregano
4 el olijfolie
peper en zout

Snij alles grof en doe in een met bakpapier bedekte ovenschaal.
Zet de schaal in de oven (180°C) voor ongeveer 45 min.
Daarna door de roerzeef en weer aan de kook brengen en iets in laten koken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.
In brandschone potten gieten, deksel erop en ondersteboven zetten.



zaterdag 29 augustus 2020

Bezoek Brabant

Naar Brabant ... wij durven hè? Maar overal netjes anderhalve meter afstand. De showroom van het houtgestookt fornuis dat op mijn verlanglijstje staat zit in Cuijk, een rit van drie uur. Na het bezoek aan de showroom gaan we naar mijn broer die daar vlakbij woont en we gaan met z’n drietjes lekker uiteten. In het restaurant moeten we anderhalve meter van mijn broer afzitten, want ze weten daar dat we niet in hetzelfde huis wonen. Strenge maatregels, maar begrijpelijk. We blijven bij mijn broer overnachten.

De volgende dag zou ik vrienden ontmoeten in Appeltern, dat ook op de route ligt, maar het weerbericht was van dien aard dat het niet erg aantrekkelijk was om daar rond te lopen. Voor zoiets moet het toch wel een zonnige, warme dag zijn, dus we besluiten een andere keer af te spreken.


Op de terugweg brak toch de zon door en we besluiten nog even naar de Levenstuinen van het Groot Hontschoten bij Teuge te gaan, dat ligt op de route.

De tuin is in 1993 ontworpen door Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman. Door middel van uiteenlopende beplanting, follies, bouw- en kunstwerken is een bijzondere wereld vol westerse en oosterse symbolen gecreëerd. Deze wereld vertelt op filosofische en symbolische wijze het leven van de mens.
Vijfentwintig verschillende tuinen op zintuigen, op kleur en fraaie gebouwtjes.

‘De Huiskamer in het Groen’, buiten
‘De Huiskamer in het Groen’, binnen
Zo’n twintig jaar geleden was ik daar al eens eerder en ik vond het toen al een prachtige tuin, vooral de kapel vond ik toen zo mooi. Alle religies zijn daar vertegenwoordigd en je zit er heerlijk rustig met mooie muziek op de achtergrond. We kwamen er hier achter dat Hans IJzerman in 2010 is overleden.
Ik herinnerde me dat er destijds een prent met een spreuk van Juliana hing, die me wel aansprak, en die hing er nog steeds:


De rondgang door de Levenstuinen vertelt een verhaal, waarbij je de belangrijkste facetten uit een mensenleven zult tegenkomen en herkennen.
Een levensverhaal dat je meeneemt vanaf de tuin van de bevruchting tot en met de tuin van de dood. Op de website vind je de beschrijving van de Levenspad wandeling





Er was een expositie van glasobjecten, van Truus Rothengatter


Deze vond ik erg mooi, circle of live genaamd:


Wensboom



We hebben de hele wandeling zonneschijn gehad. Tot slot nemen we koffie met een taartje en als we daarna naar de auto lopen begint het te regenen.

Het was een inspirerend bezoek aan deze 1,7 ha grote, bijzondere tuin. Ondertussen nadenken over de aanschaf van de houthaard.




woensdag 26 augustus 2020

Ovenschotel met aardappel, groente en kerrie


Deze schotel kun je met allerlei (restjes) groenten maken. De courgette, sjalotjes en knoflook komen uit eigen moestuin.
Voor ongeveer vier flinke porties.

Aardappels
1 kilo aardappels schillen, in plakjes snijden en 10 min. voorkoken.

Verwarm de oven voor op 200° C

Groente
olijfolie
3 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook , fijngesneden
1 rode paprika, in stukjes 
1½ courgette, in blokjes 
1 flinke prei, in halve ringen
restje spinazie, in reepjes
zwarte peper
zout
1 pakje vegan gehakt
1 potje kikkererwten (vocht bewaren!)

Verhit de olie in een hapjespan en fruit de sjalot, voeg knoflook en paprika toe en roerbak enkele minuten.
Courgette erbij, vervolgens prei, spinazie en gehakt en laat zachtjes 10 min. pruttelen.
Roer er tot slot de kikkererwten door. Maal er wat zwarte peper over en naar smaak zout.
Zet apart.


Saus
30 g bloem
30 g vegan boter
2 el curry madras 
1/2 liter groentebouillon
100 ml sojacuisine

1el kikkererwtvocht (Aquafaba)
75 g cashewnoten, geweekt
2 el edelgist
paneermeel

Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer door elkaar, laat de roux op laag vuur garen, zonder te kleuren. Voeg kerriepoeder toe en in gedeeltes de bouillon en laat de saus indikken.
Schenk de sojacuisine erbij. De saus moet ongeveer schenkdikte hebben.


Leg de helft van de plakjes aardappel op de bodem van een ovenschaal. Doe hierop het groente-gehaktmengsel. Schenk tweederde van de saus gelijkmatig uit over de ovenschaal.
Pureer met de staafmixer de cashewnoten met het restant van de saus, kikkererwtvocht en edelgist tot een romig geheel. Indien nodig scheutje water toevoegen.
Leg de andere helft van de aardappels in de ovenschaal en schenk er de cashewnotensaus over. Strooi er een dun laagje paneermeel over en zet in de over, ongeveer 30-40 min. tot de bovenkant goudbruin is.