zaterdag 3 augustus 2013

Gefladder, gezweef en gezoem

Boomblauwtje
Ik dacht laat ik ook eens meedoen met het vlindertellen dit weekend. Nu zie ik op mijn dakterras niet zo vaak vlinders. Ik heb ze blijkbaar niet zoveel te bieden. Dit jaar heb ik vooral tomaten, courgettes en bonen, daar komen volgens mij geen vlinders op af. Ik hoopte nog dat de bloeiende munt een lokkertje zou blijken, maar alleen de hommels wisten hem te vinden.
Omdat ik toch wat vlinders wilde hebben voor de vlindertelling, plukte ik onderweg bloemen voor op de tuintafel, o.a. met kattestaart, koninginnekruid en vlinderstruik.
Daar kwam wel van alles op af, maar toch weinig vlinders.


Gamma-uiltje
Mijn totale score bleef dan ook hangen bij drie. Een Koolwitje, een Boomblauwtje en een Gamma-uiltje.
Vorig jaar had ik nog een Muntvlindertje en een Atalanta en dat jaar daarvoor kwam een Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) m'n terras bezoeken, dat was wel spectaculair, maar hij liet zich niet fotograferen.

Muntvlinder op Dropplant, augustus 2012
Atalanta, september 2012
Ik heb wel weer veel hommels en zweefvliegen, kan ik ook uren naar kijken. En schitterende libellen. Ik weet alleen geen namen van deze beauty's.





Planten op mijn dakterras moeten sinds dit jaar nut hebben, dus voedsel voor mij of voor insecten. Barbieplanten, die dus alleen voor het mooi zijn heb ik steeds minder.
Zoals de hortensia van vorig jaar met mooie blauwpaarse bloemen. Steriele bloemen hebben wel een functie om insecten te lokken, maar ik zag er nooit wat opzitten. Tot ik opeens vanuit m'n ooghoek er iets op zag landen. Wat doet dat beest daar? Nu pas zag ik dat de hortensia piepkleine fertiele bloempjes had met inderdaad stuifmeel. Ik had ze blijkbaar nooit goed genoeg bekeken.



Onderweg zag ik gelukkig wel wat meer vlinders, maar die mochten niet meetellen. Ik zag behalve wat Koolwitjes ook een Gehakkelde aurelia, een Kleine vos en een Dagpauwoog.


Gehakkelde aurelia
Toch is het makkelijker om hommels en aanverwanten op de foto te zetten, die willen nog wel eens stil blijven zitten, zoals hier in de Heemtuin op een zonnebloem.



Ik zag hier hetzelfde aparte gedrag dat me ook op m'n dakterras was opgevallen. Hommels die bijna dood leken. Ze zaten diep in de bloem en als ik ze voorzichtig aanraakte bewoog er een pootje langzaam. Toch niet dood. Gingen ze sterven? Na een paar uur vloog hij gewoon weer weg.
Wij besloten lachend dat ze zeker stoned waren, gevalletje overdosis stuifmeel.


In de pompoenbloemen zaten ze met z'n allen zweverig te zijn. Hadden ze dat een tijdje geleden maar wat meer gedaan in mijn courgettebloemen, dan waren er misschien niet zoveel onbevruchte vruchtjes vanaf gevallen.

1 opmerking: