woensdag 15 oktober 2014

Vreemde vogel

Toen ik gistermorgen naar het werk fietste en vanuit m'n ooghoek een vogel spotte, dacht ik even wat een rare ooievaar, reiger of wat zie ik nu eigenlijk?
Ik stapte af en pakte snel mijn fototoestel om hem op de foto te zetten wat lastig was, want het miezerde behoorlijk en m'n lens werd nat. Zodoende heb ik geen duidelijke foto's, maar duidelijk genoeg om te zien dat het een rare vogel is. Een ibis dacht ik en later op de terugweg was de vogel gevlogen.


Thuisgekomen zocht ik het op en het blijkt een heilige ibis te zijn (Threskiornis aethiopicus). Hij is wit met een zwarte nek, een kale zwarte kop en zwarte staartveren.
Hij komt voor in wetlands ten zuiden van de Sahara. Als je ze ziet zijn ze vaak ontsnapt uit vogelparken of dierentuinen en er zijn er die zich hier in het wild kunnen handhaven.
Ze eten kikkers, insecten en diverse waterdieren. Hij liep daar rustig te foerageren, verbaasd nagestaard door de schapen en ook door mij.
Zijn snavel ziet er vervaarlijk uit, misschien komt hij ons helpen met de rivierkreeften?


Vogelpark Avifauna is hier niet zover vandaan, dus ik vraag via FB of ze er een kwijt zijn. Dat was niet zo, ze hebben geen heilige ibissen meer en ik kreeg het advies om het te melden bij de dierenambulance. Interessant vond men het daar niet, getuige het antwoord: ‘Reeuwijk valt onder Dierenambulance Woerden’. Het was in Gouda en het was maar een mededeling, ik verwachtte niet dat ze op stel en sprong met hun ambulance er naar toe zouden scheuren. Maakt verder niet uit, hij was toch al weg.


De heilige ibis heet zo omdat hij in het oude Egypte vereerd werd als een symbool voor de god Thoth, de god van o.a. de schrijfkunst. Ah, misschien zag ik hem daarom? De afgelopen dagen heb ik al drie keer gehoord dat ik eigenlijk een kookboekje zou moeten schrijven, haha.


1 opmerking:

  1. Enkele jaren geleden waren we op vakantie in het zuiden van Bretagne, en daar bezochten we een moeras waar we er heel veel gezien hebben. De ibissen zijn daar al een ware plaag geworden (ettelijke duizenden) en ze verstoren er het ecosysteem vermits ze concurrenten voor nestplaats en voedsel zijn van de "inheemse" reigerachtigen ... En nu blijken ze al tot in kikkerland uit te zwermen.

    BeantwoordenVerwijderen