Je ziet het steeds meer, eten uit de natuur, er verschijnen diverse nieuwe boeken, hoewel de oude het ook nog goed doen.
Er komen steeds meer organisaties die wildpluk wandelingen organiseren, het lijkt een trend te zijn.
Je kunt verschillende redenen hebben om het te doen zoals nieuwsgierigheid, pure ingrediënten willen gebruiken, onafhankelijk zijn van het aanbod van de supermarkt, gezondheid, culinaire hoogstandjes.
Ik pluk al heel lang wild, vooral brandnetels, maar ik vind het nog steeds leuk om met een groepje en een begeleide wandeling mee te gaan. Omdat het inspirerend is om medeplukkers te ontmoeten en je steeds weer wat leert. Het is ook geweldig om het enthousiasme en de verbazing van mensen die er voor het eerst mee in aanraking komen te zien. Maar ik doe het ook heel graag in m'n eentje, dat is weer een heel andere beleving.
Hop |
Het roept bij mij ook een soort verlangen op, om terug te gaan in de tijd, naar de tijd van kruidenvrouwtjes, die overal wel een remedie voor of tegen hadden.
Wilde, vaak onooglijke plantjes die, ondanks heksenvervolging en brandstapels, nog steeds, of misschien weer, hun bijzondere culinaire of medicinale kwaliteiten met ons willen delen.
Het wandelen en weer stilstaan, het plukken, proeven en allerlei weetjes met elkaar delen, de verhalen die loskomen, dat is waar ik vooral van geniet.
Vandaag ga ik met een vriendin de Foodwalk Goudse Hout* maken onder leiding van Maurice Kruk van bureau Mens & Groen. In het gebied De Goudse Hout kom ik regelmatig, maar heb er nog nooit een wandeling met begeleiding gedaan. Naast de kruiden die ik goed ken en regelmatig gebruik, heb ik toch weer nieuwe zaken opgestoken. Het summum was de tip dat de zaden van de reuzenbalsemien eetbaar zijn, ze smaken licht notig.
Ik ben nog op zoek naar wat de voedingswaarde precies is, blijkt het straks zomaar een superfood!
Die reuzenbalsemien is een exoot, is prachtig, maar neemt wel de natuurlijke vegetatie over.
Grote waterweegbree (niet eetbaar) |
Het was een heerlijke dag. Het begon met wat bewolking, maar al gauw werd het stralend mooi weer.
Er is kortgeleden gemaaid in de Goudse Hout en sloten zijn uitgebaggerd, dus ligt er een dikke lag zwarte drab op ons voedsel (haha). Maar onze gids weet nog genoeg plukplekken te vinden.
Iets kan er heel aantrekkelijk uitzien, zoals deze besjes van de Bitterzoet, maar die zijn dus giftig. Maar wel erg mooi. Belangrijk is om zeker van je zaak te zijn. Bij twijfel, dus niet doen! Dat leer je dus ook op zo'n wandeling, welke planten niet eetbaar zijn.
Bitterzoet (Solanum dulcamara), niet eetbaar
|
De Goudse Hout is ook geliefd als hondenuitlaatgebied. Dat roept dan de vraag op of het niet vies is om de planten te eten. Nu heb ik altijd het idee dat wat in de supermarkt ligt vele malen smeriger is en je dat er niet goed af kunt wassen. Goed wassen, weg hondeplasje, denk ik maar. En niet gelijk naast het voetpad plukken. Ook de angst voor vossen (-lintworm) lijkt mij hier wat overdreven.
We plukken gangbare soorten voor de salade en de kruidenboter: brandnetel, veldzuring, smalle weegbree, witte en paarse dovenetel, vogelmuur, watermunt, paardebloem, hondsdraf, rode klaver en madelief.
We kunnen in het clubhuis van de Herdershondenvereniging de gerechten klaarmaken. Het smaakt geweldig!
Daarna is nog tijd om de Heemtuin te bezoeken, hier mag dus niet geplukt worden. Ik kon het alleen niet laten iemand een bloem van de oost-indische kers te laten proeven.
Ik ben weer nog meer geïnspireerd door deze wandeling, en heb plannen om voor Eet Lekker Mee een wilde proeverij te organiseren! Meer info volgt.
*FOODWALKS is een landelijk initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap. In Zuid-Holland wordt de foodwalk georganiseerd door De Groene Motor, een provinciaal programma, uitgevoerd door Landschap & Erfgoed Zuid-Holland, dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt, in samenwerking met Stichting Vrienden van de Goudse Hout.
De foodwalk over de Goudse Hout wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, met als doel: Natuurbeleving als dagelijkse kost!