Vegetariërs/veganisten willen toch geen op vlees lijkende voedingsmiddelen? Waarom is er zoiets als een vegetarische slager? Dat vinden ‘jullie’ toch ook belachelijk?
Niet-vegetariers vragen dat vaak aan mij. Ja, er zijn ook mensen die vegetariër worden, juist omdat ze geen vlees lusten.
Hoewel ik nooit van grote lappen vlees hield, van een tournedos waar het bloed uitloopt als je je mes erin zet werd ik altijd een beetje onpasselijk, maar gehaktballetjes, kroket of bitterbal, rookworst en spekjes vond ik toch wel lekker. Ik wil het dus niet meer, niet omdat ik het niet lust, maar omdat ik geen dood dier meer wil eten.
Ik ben daarom blij dat er plantaardige alternatieven zijn. Die ook steeds beter worden, sommige zelfs beter dan het origineel!
Als je vegetarisch kookt of, zoals ik steeds vaker veganistisch, dan laat je het principe van aardappels, vlees en groente als gauw los. Je gaat creatiever, avontuurlijker koken.
Toch heb je soms zin in Hollandsche pot … dan ligt de uitdaging in het ‘veganiseren’ van gerechten.
Zoals deze Boeuf Bourguignon, gevonden op de site van de plantaardige webshop Veggiedeli. Ik had van mijn bestelling de benodigde ingrediënten in huis, en besloot dit vanavond te maken.
Het oorspronkelijke recept staat hier.
Omdat ik maar een pakje plantaardige rundvlees had, heb ik de hoeveelheden gehalveerd.
Als je hier niet aan kunt komen, kun je denk ik ook seitan gebruiken.
Als je hier niet aan kunt komen, kun je denk ik ook seitan gebruiken.
Het vlees moest 24 uur marineren, dat had ik gisteren gedaan:
300 g runderfilet
4 teentjes knoflook, kleingesneden
1 laurierblad
takje tijm
rode wijn, zoveel dat het geheel onder staat (ik gebruikte iets meer dan een halve fles)
2 kaasworstjes (vegetarische spekjes kan ook)
1 winterwortel
4 rode uien
2 stengels bleekselderij
250 g champignons
1 eetl. bloem
olijfolie
1 eetl. tomatenpuree
peper en zout
250 ml bouillon van blokje
peterselie
Snij de kaasworstjes in kleine stukjes en bak ze knapperig in olijfolie. Schep uit de koekepan in een schaaltje en zet apart.
Snij de uien fijn, de wortel en bleekselderij in kleine blokjes, de champignons in vieren.
Zeef het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en bak het vlees in dezelfde koekenpan met wat olijfolie op hoog vuur bruin, voeg de ui toe en peper en zout.
Zet het vuur laag, voeg bloem toe en schep goed om. Laat even garen. Schenk er dan de bouillon en een gedeelte van de marinade bij (ook de tijm en laurier), blijf goed roeren.
Voeg de champignons, wortel en bleekselderij toe, roer de tomatenpuree erdoor en laat het geheel een uurtje stoven, roer zo nu en dan even door. Indien nodig nog wat marinade toevoegen.
Eventueel naar smaak nog zout en peper toevoegen, wat fijngesneden peterselie en de ‘spekjes’ erover verdelen.
Wij aten dit met verse rode kool met appel en kruimige aardappels. Lekker hoor en griezelig echt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten