maandag 31 december 2012

Nog een Fris & Fruitig proefje: Raw-food


Dit zijn een soort koekjes, maar dan ongebakken van gedroogd fruit, zonder noten. Raw-food.
Eerst maar eens in een kleine hoeveelheid gemaakt om te kijken wat het is.

Voor vier stuks:
4 verse dadels, ontpit
40 g gedroogde moerbeibesjes, daarvan de helft tot poeder fijnmalen (doe ik in koffiemolen)
20 g donkere rozijnen (4 apart houden)
4 gedroogde goudbesjes (physalis, ook wel Inca-bes genoemd, ze geven een frisse citroensmaak)
1 mespuntje anijszaad, fijngemalen

Alles, behalve het moerbeipoeder, in de keukenmachine fijnmalen.
Van dit mengsel koekjes vormen.
Door het moerbeipoeder wentelen, een rozijn op drukken, in de koelkast wat op laten stijven … klaar. 
Ik vind ze lekker!


Moerbeibesjes vond ik op de markt bij een notenkraam, ze schijnen ook bij de superfood te horen, met hun eiwitgehalte en uitstekende bron van ijzer, calcium, vitamine C en vezels en anti-oxidanten.

Ook de Goudbesjes (physalis, ook wel Inca-bes genoemd), vond ik bij die notenkraam. Deze besjes zijn echt heerlijk fris, zoet, maar toch ook wat citroenachtig.
Dat frisse zuur maakt het in deze 'koekjes' wat minder zwaar.

links moerbeibesjes, rechts goudbesjes


zondag 30 december 2012

Dagje Vlaardingen

Op bezoek bij Vriendin in Vlaardingen, waar ik 22 jaar geleden woonde. Vanaf het station lopen we door de straat waar we gewoond hebben en waar onze zoon is geboren.
Altijd erg gezellig bij V.

Ook gingen we naar een lezing met muziek, georganiseerd door Kronoz, met Wim Kerkhof van de Amazing Stroopwafels.
Wim vertelt aan de hand van voorbeelden over zijn eigen muziek. Hij groeide op in Vlaardingen en geeft ons een kijkje in zijn leven, in zijn onnavolgbaar boeiend en humoristische manier van vertellen en zingen.


Ook al zijn we al zo lang weg uit Vlaardingen, veel bekende gezichten gezien, waarvan een van de organisatoren een studiegenoot van Man was. Bijzonder leuke middag!

Daarna weer terug naar Vriendin, en meehelpen aan een nog geheim werk van haar dochter (modeontwerpster). Was weer een fijne dag.



zaterdag 29 december 2012

Fris & Fruitig - voorbereiden


Nog even en het Fris & Fruitig-project begint.

Fris en Fruitig ... een eerbetoon aan alles wat leeft op onze planeet.
Van 2 t/m 21 januari doe ik mee met het derde Fris&Fruitig project.
21 Dagen eten zonder levende wezens te doden, te hinderen of te beschadigen, alleen maar gebruiken wat je van bomen en planten kunt plukken. Dus ook geen planten. Alleen maar eten wat je kunt plukken. Alle fruit dus. En vruchtgroenten zoals tomaten, komkommer, courgette. Noten en zaden. Volkoren granen mogen ook.
Ik heb inmiddels zes sponsors, die een bedrag per dag dat ik het volhoud toezeggen.
Het totale bedrag is bestemd voor Wakker Dier.
De komende drie weken is dit avontuur hier op mijn blog te volgen.

Ik doe elk jaar een sapvastenkuur van ongeveer een week, ik weet dus dat ik makkelijk allerlei voedingsmiddelen kan laten staan.
Bij dit project begin ik ook met sapvasten, met dat verschil dat ik nu minder keus uit groenten heb. Maar ik heb er nu al zin in, want door ervaring weet ik hoe fit en energiek je je weer voelt.

Ik ga eerst drie dagen sapvasten, daarna steeds meer van de geoorloofde voedingsmiddelen toevoegen.
Ik ben al aardig aan het voorbereiden, in november begon ik al de schillen van biologische appels te drogen, ook schillen van sinaasappel, citroen en mandarijn heb ik gedroogd, allemaal om theemengsels van te maken, want echte thee en kruidenthee kan niet, dat zijn blaadjes en bloemetjes. Wie weet ontdek ik wel een fantastische thee ...


Ook heb ik gedroogde bessen zoals bosbes, rozebottel, goudbes of Incabes (physalis), moerbeibes en jeneverbessen aangeschaft.
Allemaal dingen die nieuw in mijn keuken zijn, dat wordt lekker experimenteren. Rijststroop en dadelstroop mogen ook, nooit eerder geproefd. De rijststroop lijkt wat op honing, maar minder zoet, eigenlijk lekkerder.


Op 6 januari is er een 'Potluck' van Fris&Fruitig en ik heb besloten snoeperijtjes mee te nemen. Eerst wel experimenteren. Een eerste probeersel zijn deze 'bonbonnetjes', gevonden op de site van Vegetus.
Ik begin met een kleine hoeveelheid, maar het is wel wat!

Zo maakte ik het:
75 gram rauwe noten, ik had een mengsel van amandelen, walnoten en cashewnoten
1 eetlepel kokosolie, gesmolten
2 theelepels rijststroop
1 lepel geraspte kokos
1 lepel cacao

De noten een uurtje in water geweekt, afgegoten en fijngemalen, de kokosolie en rijststroop toevoegen en nog even goed pureren.
Acht balletjes van gevormd, 4 door de kokos gerold en 4 door de cacao. Smaakt goed, erg gezond en ziet er ook mooi uit, toch?


woensdag 26 december 2012

Kerst of Yule 2012

Kerst als christelijk feest en de geboorte van Jezus heb ik niet zoveel mee. Voorchristelijke tradities zoals midwinter of winterzonnewende, dus van voor de kerstening, spreken me
meer aan, waarbij het terugkerend licht werd begroet. 
Ik hou van heidense gebruiken zoals kussen onder de maretak.
De kortste dag en de langste nacht hebben we weer gehad.
Wat je ook vind of geloofd: joel staat voor levensvernieuwing!

Normaal ga ik dit soort dagen iets met mijn lief doen. Meestal samen weg, lekker rustig.
Dit jaar besloot ik mijn huis weer eens open te stellen voor een familiebijeenkomst. Omdat de vrouw van mijn vorig jaar gestorven broer uit Duitsland graag hier wilde zijn, omdat mijn moeder toch steeds ouder en krakkemikkiger wordt en je maar nooit weet of er voor haar nog wel een volgende kerst zal zijn. Omdat de neefjes zo groot zijn geworden. Omdat nichtje zo'n mooi meisje is.
Er staat van alles te pruttelen op kookplaat en in oven, tussendoor nog even snel dweilen, met kerstschort voor, want nieuw rokje moet wel schoon blijven, en dan de tafel dekken.



Dat wil niet zeggen dat er een tig-gangen diner komt. Of dat ik me ongans koop aan kerstprullaria. Dat Nederlanders met kerst 2,4 miljoen dieren eten wil niet zeggen dat wij aan die marteling meedoen.
In totaal heb ik vijf euro uitgegeven aan mooie cedertakken en wat eucalyptustakken. Dat is onze 'kerstboom', less is more nietwaar?


We zullen met z'n elven zijn, het gekkengetal, en een gekke, vrolijke middag en avond werd het ... met mijn toch wel prettig gestoorde familie.


Wat aten we, niet zo ingewikkeld. Omdat ik in het nieuwe jaar streef naar vleesloos, is de diepvries leeggemaakt. De laatste plofkippepoot verdween in een heerlijk kippesoepje voor de vleeseters, maar er was ook een grote pan vegetarische pompoensoep met mijn onvolprezen homemade gebakken pompoenbrood.

Zus had een heerlijke hartige paddestoelentaart meegenomen, schoonzus maakte ter plekke een Iraanse omelet met schapenkaas en munt.
Ik had Griekse bladerdeeghapjes gemaakt, kerriekoekjes, bonensalade en wraps met roomkaas, tapenade en gerookte zalm. Is die ook weer op.
Allemaal vrij simpele gerechtjes, lekker en meer dan genoeg.


Zoet toe bestond uit gebakken fruit, chocolade koek en mini-appelflapjes.
Mijn laatste fles Vlierbloesemsiroop had ik voor deze kerst bewaard, een scheutje in de prosecco werd een vrolijkstemmende, heerlijk geurende bloemendrank ... die een groot verlangen naar de lente veroorzaakte.


Duitse schoonzus, die koorleidster en zangeres is en zich liet begeleiden door Henny en Zwager die met z'n tweeën samen de gitaar bespeelden, ze zong een prachtig lied, ondanks dat we het van het lachen bijna niet droog hielden. Veel te laat vertrok ze richting Noord-Duitsland, de volgende morgen moest ze gewoon weer werken.

Ja, roken moet wel buiten … maar echt koud was het niet.
Al met al een fijne kerst, gelukkig voor alle generaties en nadat we de laatsten uitgezwaaid hadden, gingen we toch nog even de kroeg in, Zoon moest namelijk nog werken, hij doet de muziek aldaar.


Zodoende was de volgende dag vooral bestemd voor de kerstkater, pfff.






zondag 23 december 2012

Groentespaghetti


Een nieuw apparaatje aangeschaft: de Spiralschneider Spirelli.
Het is een soort puntenslijper voor groente.
Je maakt er spaghetti mee van courgette, wortel en komkommer.
Handig voor als ik volgende maand Fris en Fruitig ga doen.
Vandaag heb ik het uitgeprobeerd met een courgette.
Er zijn twee standen, dun en wat dikker. De dunne braken snel, de dikke slierten werden bijna twee meter lang.

Een simpele pastasaus gemaakt, de courgetteslierten in een vergiet overgoten met kokend water, uit laten lekken, pastasaus erover, wat vegaspekjes en geraspte kaas (daar moet ik nog een vervanging voor bedenken).
Leuk en lekker.


Hier vind je de vegan-versie.

donderdag 13 december 2012

Zuurkoolschotel met vegan-worst

Vandaag maakte ik m'n tweede versie voor bij deze simpele vegetarische zuurkoolschotel, waar geen pakje aan te pas komt en voor iedereen makkelijk te maken. Easy peasy zou Jamie zeggen. Ik zal het stapsgewijs illustreren met foto's.


Zuurkoolschotel
vegetarisch, voor vier personen, of in ons geval voor twee personen voor twee dagen

500 g verse zuurkool
1 kilo aardappels
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 sjalot, fijngesnipperd
olijfolie
half bakje vegan spekjes
wat paneermeel
paar eetlepels geraspte vegankaas
plantaardige boter
plantaardige melk
1 tl (gerookte) paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200° C
Kook de geschilde aardappels gaar.
Bak de sjalot en de paprika in wat olie, schuif wat opzij en voeg de vega-spekjes toe en bak knapperig.

Doe de zuurkool in een ovenschaal en verdeel het paprika-spekjesmengsel over de zuurkool.

Als de aardappels gaar zijn stamp ze dan tot een grove puree met een klontje boter en wat plantaardige melk. Breng in een laag aan op de ovenschaal, strijk glad.



Maak een mengsel van paneermeel, geraspte kaas en het paprikapoeder. Verdeel dat over de ovenschotel. Nog wat kleine stukjes boter toevoegen en dan de oven in.
Ongeveer een half uurtje, tot de bovenlaag mooi goudbruin is.



Vegan-worst
Bij deze schotel heb ik ook weer vegan-worst gemaakt, experiment 2.
Ik heb dezelfde ingrediënten als bij experiment 1 gebruikt, maar heb deze keer de bloem vervangen door quinoa, dat ik tot poeder heb gemalen in m'n koffiemolen. daar heb ik ook een gedroogd chilipepertje meegemalen.
Verder heb ik een eetlepel gemalen lijnzaad met water tot papje geroerd, als bindmiddel i.p.v. ei.
Ook heb ik nog fijngesneden stukjes tomaat op olie en geweekte gedroogde paddestoelen extra toegevoegd.
Deze worst was ook weer lekker geworden en goed pittig.
Binnenkort experiment 3 met rookaroma en glutenpoeder.






zondag 9 december 2012

Fris en Fruitig


In januari 2013  ga ik meedoen met het project Fris en Fruitig
Dat betekent dat ik drie weken lang leef zonder dieren of planten te hinderen, beschadigen of te doden. Dat doe ik om aandacht te vragen voor onze westerse eetgewoonten en stil te staan bij de gevolgen van ons consumptiegedrag. Omdat wij het zo goed hebben en alles voor het grijpen ligt, is het zo vanzelfsprekend om dagelijks dingen te eten die we eigenlijk niet nodig hebben, waar andere levende wezens en onze medemensen in ontwikkelingslanden de prijs betalen.


Nu is het een beetje onhandig om dit in januari te plannen, er zijn dan geen vruchtgroenten, behalve pompoen. De winter is de tijd van de kolen, maar die mogen in dit project niet. 

Mijn instelling van 'Eet groente van het seizoen, koop biologisch, bij voorkeur uit Nederland' moet ik dus even loslaten.Toch ga ik de uitdaging aan. Omdat de achterliggende gedachte me aanspreekt en ik gewoon van interessante experimenten hou wat betreft eten. Ik zal hierna geen fruitariër worden, daarvoor woon ik op de verkeerde plek op aarde. Als ik nou in Californië zou wonen. Maar hier in onze streken is het een beetje mal. Alsof een Inuit-kind tegen z'n moeder zegt, ik wil fruitariër worden.

Op 2 januari starten we met een groep van -op dit moment- zo'n zeventig deelnemers. We eten alleen dingen die je kunt plukken van bomen, struiken en planten. Drie weken lang bijna fruitarisch leven, op vruchtgroenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden en granen is niet gemakkelijk. Geen vlees, melk, boter, kaas, eieren, suiker, brood. Geen koffie, thee, wijn, geen blad- en wortelgroenten. 

Ik zal hier uitgebreid schrijven over wat ik die dagen zal eten en hoe het gaat.
Wat zal ik het meeste missen? Yoghurt, kaas, eieren en uien denk ik. O, en kruiden!

Je kunt me sponsoren met een bedrag per dag dat ik mijn fruitige levensstijl volhoud. Na 21 dagen is het maximum sponsorbedrag bereikt en zamelen we het geld in en gaat het bedrag dat ik en de andere deelnemers inzamelen naar Wakker Dier. Deze stichting streeft naar een samenleving waarin de dieren uit de veehouderij met respect worden behandeld en zet zich daarvoor in met campagnes, voorlichting en juridische procedures.

Ik zoek mensen die mij en daarmee Wakker Dier willen steunen. Voor elk bedrag dat je wilt. Bij vijf cent per dag, als ik het 21 dagen volhoud, komt je bijdrage op ruim een euro. Of tien euro per dag (haha), alles daartussen is welkom. Je bijdrage gaat voor honderd procent naar het goede doel. 


Het zal even doorbijten (!) zijn. Maar als het makkelijk was, zouden jullie mij natuurlijk nooit willen sponsoren!

Het is maar drie weken en ik ben heel benieuwd hoe het me bevalt en welk proces het oproept. Hoe ik eventuele veranderingen in mijn leven ga inpassen.

Ik heb er wel al heel veel zin in om met de beperkte mogelijkheden lekker creatief te kokkerellen.



donderdag 6 december 2012

Knipselbonenschotel met vega-worst en vegan-jus


In Nieuweschans hebben we voor het eerst kennisgemaakt met Knipselbonen.
Ik heb een pakje besteld bij Knipselbonen.nl, en voor deze maaltijd een derde van de hoeveelheid gebruikt.
Een heerlijk winters recept, maar hoort origineel wel met spek en worst, want dat maakt juist de smaak.
Omdat wij geen vlees eten bedacht ik een plantaardige versie.
Vegan-jus heb ik vaker gemaakt, daar ben ik inmiddels zeer tevreden over, zelfs lekkerder dan echte jus! De worst was nog wel een uitdaging. Ik heb weleens vegetarische worst gekocht, maar vond het niet lekker.
Het wordt een spannend experiment om zelf vegan-worst te maken, ik heb een vrije dag, dus alle tijd om te kokkerellen.

Ik kom bij het zoeken op internet nieuwe, mij onbekende ingrediënten, tegen zoals liquid smoke (vloeibare rook)edelgist en glutenpoeder.

Edelgist vond ik maar liqued smoke en glutenpoeder niet. I.p.v. de liqued smoke nam ik gerookte tofu.
Ik heb lang getwijfeld wat ik als vervanging van dat niet verkrijgbare glutenpoeder zou doen. Het is tarwemeel waar het zetmeel aan onttrokken is en dus een heel hoog percentage aan gluten heeft. Het wordt gebruikt om brood elastischer te maken en om seitan te maken. De toko hier had het niet, natuurwinkel ook niet. Misschien kon ik het vervangen door boekweitmeel? Maar dat had ik ook niet. 
Uiteindelijk nam ik maar speltmeel, dus het resultaat zal wel anders zijn dan in het recept.

In het recept werd ook nog amandelmeel gebruikt, dat had ik ook niet in huis. Ik maakte mijn versie met de ingrediënten die voorhanden waren.
Ik heb van het recept de hoeveelheid van de meeste ingrediënten gehalveerd, ik dacht als we het niet lekker vinden, hoeven we niet zoveel met lange tanden te eten, want voedsel weggooien, dat komt in huize Engelwortel niet in frage.

Vega worst
5 stuks

Specerijenmengsel: een half tl mosterdzaad, korianderzaad en karwijzaad, de zaadjes uit 1 kardamonpeul, 1 tl zwarte peperkorrels, een klein stukje foelie en een mespuntje gedroogde tijm, alles fijnmalen (doe ik altijd in mijn oude koffiemolen);
hier voegde ik een tl zout, een mespuntje komijnpoeder en 1 tl paprikapoeder toe

125 g tofu (Viana real smoked tofu) met
een sjalotje en een teentje knoflook
gepureerd in de hakmolen, in een mengkom gedaan en daar voegde ik achtereenvolgens toe:

het gemalen specerijenmengsel
1 el olijfolie
1 el sesamolie
2 eetlepels sojasaus
1 1/2 el edelgist
75 g speltmeel
1 el maizena


Na alles goed omgeroerd te hebben, begon ik te kneden. 


Na zo'n vijf minuten goed kneden vormde ik er vijf worstjes van. Deze strak in aluminiumfolie verpakt, de uiteinden goed vastgedraaid en in een vergiet boven een pan kokend water, in een klein uurtje gaar gestoomd.


Knipselbonenschotel
voor twee personen

60 g gedroogde knipselbonen, in stukjes geknipt en 24 uur geweekt in water
500 g aardappels in dobbelstenen gesneden
1 groentebouillonblokje
een half bakje vegan spekjes

De geweekte knipselbonen hebben ondertussen bijna drie uur zachtjes gekookt, omdat het nu zonder spek en worst van het gangbare recept gaat, heb ik een groentebouillonblokje toegevoegd. Dan de aardappels in dobbelstenen erbij.

Als de aardappels gaar zijn, het vocht niet afgieten, volgens de handleiding schep je met een schuimspaan het geheel in een dekschaal.
De vegaspekjes knapperig bakken in wat olie en over de knipselbonenschotel strooien.

Vegan jus
Laat wat gedroogde paddestoelen weken in warm water. Na tien minuten de paddestoelen afgieten, weekwater bewaren!
Dit weekwater door een koffiefilter schenken om eventueel zand te verwijderen.
Snij de geweekte paddestoelen in kleine stukjes.

Smelt een klont kokosolie, laat een gesnipperd sjalotje goudbruin worden, voeg de stukjes paddestoel toe en een theelepel tomatenpuree.
Voeg een eetlepel bloem toe, goed roeren en voeg het weekwater van de paddestoelen toe.
Voeg een paddestoelenbouillonblokje in stukjes, peper, zout en een scheut sojasaus toe. Zachtjes laten sudderen, zo nu en dan roeren. Ik heb er nog even de staafmixer in gezet.


Heel erg benieuwd pakte ik ze uit en sneed er een in plakjes. Dat ging goed.
Toen proeven … helemaal niet verkeerd, wat droog, ze hadden wat pittiger gemogen, iets meer zout misschien ook wel, maar voor dit eerste experiment was ik niet ontevreden. Misschien zou het nog lekkerder worden als de specerijen eerst geroosterd worden?


Mijn Architect bracht later uitsluitsel, hij is erg kritisch en vind de meeste ‘vleesvervangers’ niks. Hij vond ze lekker, vooral met jus erover en hij was het met me eens dat ze wat pittiger mogen.
Het was een heerlijke maaltijd, toch goed gelukt, zonder dat er een diertje voor gedood hoefde te worden.

De liquid smoke lijkt me een interessant ingrediënt (merk Colgin schijnt de beste te zijn)
en is te koop in Amsterdam en Utrecht. Ik heb inmiddels gevraagd of iemand daar het voor me wil kopen. Op internet is het ook wel te vinden, maar daar komen dan weer hoge verzendkosten bij. Voor glutenpoeder moet ik nog even verder zoeken.

Update: Glutenmeel heb ik inmiddels gevonden ... gewoon te koop bij de molen. Liquid smoke heb ik ook, maar als je dat niet hebt: gerookte paprika doet ongeveer hetzelfde.





woensdag 5 december 2012

Groente-ovenschotel



Als er nog allerlei resten in de koelkast liggen is het altijd weer een uitdaging om daar een lekkere en voedzame maaltijd van te maken. Zeker als er geen tijd/zin/geld is om boodschappen te doen. Vanavond werd het een simpele groenteschotel met deze ingrediënten:

2 sjalotjes, kleingesneden
1 teentje knoflook, kleingesneden
een halve rode paprika, kleingesneden
drie wortels, grof geraspt (ik had witte wortels uit het Odinpakket)
een halve stronk chinese kool, fijngesneden
een half bakje vegetarisch gehackt
geraspte kaas
olie, cayennepeper, peper en zout

een kleine pompoen, in stukken gesneden

Verwarm de olie en fruit de sjalot en knoflook, voeg de groenten toe, peper en zout, een klein scheutje heet water en laat het ongeveer een kwartiertje smoren.
Schep in ovenschaal, verdeel het gehackt erover en bedek met een laagje geraspte kaas. Zet in oven, 200 °C, tot de kaas een mooi goudbruin kleurtje heeft.

Ik had nog een stuk pompoen, dat in stukken gesneden en met olie (over van een bakje olijven) roosteren in een andere ovenschaal naast de groenteschotel. Als het te hard gaat met aluminiumfolie bedekken. Ik vind het zo lekker, geroosterde pompoen, het wordt een beetje zoetig en knapperig.

Ik maak vaak dit soort gerechten, je kunt met allerlei restjes variëren.

En daarna -omdat het sinterklaas is- een blok pure chocolade aan een stokje laten smelten in hete mmmelk.


zaterdag 1 december 2012

Op het eerste gezicht (12)


De laatste 'Op het eerste gezicht'. Wel een sombere op deze natte decemberdag.
Het had een leuke afsluiting geweest als het gesneeuwd had. Hoewel het wel in de lucht zat, op sommige plaatsen wat natte sneeuw, hier alleen veel regen.



Met spanning zal ik de kruisbes volgen. De knopjes naast de stekels zien er goed uit!
Maar van zo'n dakterras word ik niet echt vrolijk. Gelukkig fleuren de vogeltjes het nog wat op. 


Het laatste groen is van de klaver als groenbemester en (on)kruid wat vanzelf opkomt.



De korianderplantjes hebben goed dienst gedaan, zo makkelijk was het om dat te kweken. Helaas houdt Mijn Architect niet van de smaak.


Zo'n rondje over het terras roept wel gedachten op over hoe en wat ik volgend jaar wil. Plannetjes wel gelijk in het notitieboekje schrijven, anders vergeet ik ze. Ik krijg er gelijk zin in!
Hier vind je alle twaalf maanden van dit jaar van 'Op het eerste gezicht'.

Twee dagen later was het zover!

vrijdag 23 november 2012

Het Kookboek van de Vegetarische slager


Soms MOET ik een boek hebben. Maar in het kader van de bezuiniging en plek in de boekenkast heb ik voor mezelf een erg strikt en kritisch aankoopbeleid bedacht.
Een boek zò graag willen hebben, maar er niet het volle pond voor willen (kunnen) betalen, hoe doe je dat?
Bibliotheek is geen optie, die loopt meestal achter hier.
Kijken bij Boekwinkeltjes.nl of iemand het al weer kwijt wil.
Of bij de Slegte of op MP … en ja hoor, bingo … een nieuw boek, bijna voor de helft van de prijs.

Helemaal happy ben ik met m'n nieuwe aanwinst: Het Kookboek van de Vegetarische Slager.
Lekker in bed lezen. Plakkertjes daar bij wat ik wil gaan maken. Er staan fantastische, feestelijke recepten in.
Maar vandaag een simpel gerecht. Niet helemaal volgens het boek, maar maken met wat er in huis is. 

Quiona wordt het (oer)graan van de Inca's genoemd. Het is geen graan, maar bestaat uit minuscule kleine zaadjes, van een plant van de Ganzevoetfamilie.  Het is rijk aan magnesium, koper, fosfor en vitamine B1,bevat alle eesentiële aminozuren en is een bron van ijzer, zink en kalium. 

Nasi van Quinoa

In het recept van de Vegetarische slager (blz. 90) wordt 'teriyaki' gebruikt, maar helaas niet te koop bij mijn natuursuper.
Ik heb nog een half pakje vegaspekjes en genoeg groente.


Dit werd mijn versie van de Nasi van Quinoa (voor 2 personen):

150 g quinoa
300 ml water
1/2 bakje gerookte vega-spekjes
olijfolie
een halve stronk Chinese kool
een halve groene paprika
een bakje Shiitake
een kleine prei
1 sjalot
1 tl sambal
2 el ketjap manis
1 el nasikruiden
zout en peper

Spoel de quiona goed en kook dan zachtjes in water, in ongeveer een kwartiertje gaar.
Bak de spekjes knapperig in wat olie en laat afkoelen op een bord met keukenpapier.
Snij de sjalot, prei en chinese kool fijn en snij de Shiitake in plakjes.
Roerbak alle groente in hete olie in een wok en voeg de nasikruiden, sambal en ketjap toe, en wat peper en zout.
Voeg tenslotte de gare quinoa toe en de spekjes. Schep goed door elkaar. 
Simpel, lekker, gezond en vegetarisch!