donderdag 30 juli 2015

Eet Lekker Mee (32)


Ik hoopte zo op buiten-eten-weer, maar vandaag was het nog te fris om op het dakterras te eten. Een beetje proppen dan maar in de eetkamer ... maar wat was het weer gezellig met acht fijne gasten!
Menu:
  • Amuse: hummuschips met spread van pompoenpitten, cashewnoten en nori
  • Salade van sperziebonen, tomaat, olijven en tofu-feta
  • Wortel en gepofte rode biet met kruidencouscous
  • Aardbeientaart met vlierbloesemgelei

De gebruikte courgettes, rode bieten, sperziebonen en uien waren allemaal van eigen oogst uit mijn Rotterdamse moestuin!


vrijdag 24 juli 2015

Plantaardige boter


Ik ben erg enthousiast over deze boter, ik vind het een goede vervanger voor roomboter.
Ik heb er wat kurkuma aan toegevoegd voor de kleur. Het recept vond ik bij Vegetus.

125 ml sojamelk (ongezoet)
2 theelepels appelciderazijn
1/2 theelepel zout

200 g kokosolie, gesmolten
2 eetlepels koolzaadolie
4 theelepels sojalecithine
1/2 theelepel xanthaangom
1/8 theelepel kurkuma

Deze hoeveelheid past precies in m'n botervloot.

Bereiding
Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.

Smelt de kokosolie in de magnetron en doe samen met de koolzaadolie in een hoge mengbeker. Laat de kokosolie indien nodig op kamertemperatuur komen.

Doe het melkmengsel, kurkuma, de sojalecithine en xanthaangom bij het oliemengsel in de mengbeker. Staafmixer het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Zorg dat alles gelijkmatig gemixt wordt.

Voeg eventueel kruiden en/of bloemen toe.


Schep de dikke massa in een vorm (ik gebruik dus m'n botervloot). Plaats minstens een uur in de vriezer om op te stijven. 
Zet het daarna in de koelkast.
In de vriezer blijft het een jaar goed en in de koelkast ongeveer een maand.


Kruiden- en bloemenboter:
peterselie
jong paardebloemblad
goudsbloemblaadjes
komkommerkruidbloemetjes
muntblad
oostindische kersbloem
kaapse knoflookbloem
viooltjes
teunisbloem
tijm blaadjes en bloemetjes
snufje Herbamare
peper uit de molen

donderdag 16 juli 2015

Aquafaba


Kikkererwten … ik hou ervan en gebruik ze regelmatig. Meestal lekker makkelijk uit een potje. Het vocht gooide ik altijd weg, wist ik veel wat ik voor bijzonders door de gootsteen spoelde!

Op facebook kwam ik de rage aquafaba tegen. Bonenwater. Het vocht zit vol eiwitten van de kikkererwten en dus kan je het net als kippe-eiwit opkloppen.
De meest schitterende gerechten die je normaal met eiwit maakt komen langs op facebook: meringues, pavlova's, macarons, chocolademousse, ijs, taart.
Ideaal voor veganisten, maar ook als je geen rauw ei wil gebruiken met het oog op salmonella e.d.

Neem wel biologische kikkererwten, en liever niet uit blik. Giet de erwten af. Ik heb het vocht in de koelkast bewaard en pas drie dagen later gebruikt. Het is ook prima in te vriezen.



Ik begin met het basisrecept, volgens filmpjes op youtube.
Hier en hier.

Ik heb 120 ml vocht. Nieuwsgierig kijk ik steeds in de mengkom. Mijn eenvoudige standmixer is geen Kitchenaid, maar het gaat prima. In totaal 20 minuten is het beige, muffige vocht veranderd in prachtig wit schuim.



Ik voeg er dezelfde hoeveelheid poedersuiker toe (120 g) en een theelepel vanille-extract.
Van zo'n klein beetje vocht krijg je een flinke hoeveelheid schuim. 
Dat is al heerlijk op sorbetijs!
Ik doe ook een proefje om schuimpjes te maken. 



Ik spuit een gedeelte in kleine rondjes op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif het de oven in. Volgens het youtubefilmpje moet het op 77 °C, ik moet gokken, ik heb geen oventhermometer, mijn (oude) oven begint bij 60 graden, dus ergens tussen de 60 en de 100.



Na een uur stop ik een pollepel tussen de ovendeur, ik stel me voor dat ze dan beter drogen. Tussendoor nieuwsgierig proeven, maar ze zijn nog kauwgomachtig. Na nog ongeveer een uurtje zijn ze goed. Af laten koelen in de oven, ze schijnen snel zacht en kleverig te worden, door luchtvochtigheid (?), dus gelijk luchtdicht bewaren.



dinsdag 14 juli 2015

Busbrood en boter


Een brood gebakken, uit het boek van Levine van Dooren. Diverse workshops heb ik met plezier bij haar gevolgd en natuurlijk kocht ik haar boek.


Ik maakte deze keer een busbrood met een deel speltmeel en een deel tarwemeel.
Hij was goed gerezen, tijdens het bakken deukte 1 kant een beetje in. Geeft niks, het is een heerlijk brood geworden met knapperige korst.



En wat is het allerlekkerste op versgebakken brood? Boter!

Maar dan wel boter waar geen kalfje voor heeft hoeven leiden. En nee, ik bedoel geen margarine.

Ik heb plantaardige boter gemaakt, volgens het recept van Vegetus, en het is heel lekker geworden. Mijn Architect keurt het goed.
Eindelijk kan ik roomboter loslaten ... dit is geweldig.


De volgende dag maak ik er weer een, en die is gelijk beter!





zondag 12 juli 2015

Spicy courgettesoep


Kom ik na anderhalve week vakantie op de moestuin, vind ik deze jongens … oeps het zijn natuurlijk meisjes, geleerd in de cursus … en wat doe je daar mee? Samen ruim een kilo, echt lekker zijn ze in deze maat niet meer, maar voedsel weggooien is tegen m'n principes.


Er kan nog prima soep van gemaakt worden!
Heb je ook zulke joekels, snij dan wel de zaden eruit, bewaar deze voor volgend jaar of spaar ze voor Zaden voor voedsel.


1 kilo courgette, in blokjes gesneden
1 preitje, in stukken gesneden
2 uien, gesneden
1 bosui, gesneden (groen bewaren voor garnering)
2 teentjes knoflook, kleingesneden
1 flinke eetl Vadouvan specerijen 
1 eetl kokosolie
1 pot kikkererwten
1,5 l groentebouillon (ik gebruikte vegan gistvrije bouillonpoeder, maar van blokje kan ook)
50 cashewnoten (ongezouten, ongebrand), een uurtje geweekt in water

Giet de kikkererwten door een zeef in een kan of schaal (gooi het vocht niet weg, dit is toverspul, binnenkort meer hierover, vries het tot zolang in!)

Verhit de kokosolie, voeg de Vadouvan toe, roerbak kort en voeg dan de uien, prei en knoflook toe, laat het al roerende zachtjes fruiten. Voeg de courgette toe en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat een half uurtje zachtjes koken. Doe de laatste 10 minuten de kikkererwten erbij.

Spoel de cashewnoten en pureer in de blender tot gladde room.

Pureer de soep met de staafmixer en giet het geheel voor de zekerheid door een zeef (de grote courgettes kunnen vezelachtig zijn). Warm zo nodig weer op en roer er de cashewroom door. Schep de soep in kommen en garneer met het in ringetjes gesneden groen van de lentui en/of peterselie.






maandag 6 juli 2015

Koken op locatie


Tijdens onze vakantie in Groningen mocht ik bij vrienden een vegan verjaardagsbuffet voor elf personen verzorgen in de schitterende tuin van Jan Wilde een Tuin.


Even omschakelen ... koken in andermans keuken, maar wel een hele fijne keuken met een supermooi fornuis! Ik vond het geweldig leuk om te doen.


De gastheer had zelf al heerlijk brood gebakken. Lieve A. was mijn zeer gewaarderdeerde rechterhand.

De keuze was o.a. op de volgende gerechten gevallen:





Ik heb wel gesjoemeld bij de taart, die heb ik namelijk niet zelf gemaakt maar gekocht bij Denise's Foed, een jonge onderneemster in Groningen die fantastische vegan taarten maakt!