zaterdag 8 oktober 2022

Nog een brood zonder kneden

Ik bak dagelijks een zonder-kneden-broodje. Hoewel ik van stevig brood hou, vond ik mijn brood de laatste tijd wat tè compact. Ik vond een ander recept en probeerde dat eens uit. Deze was wat luchtiger, wel met knapperige korst en toch van binnen zacht. Met een overheerlijke smaak!

Ik maakte het volgens dit recept, hier de video van dit brood. Ik heb alleen de ingrediënten aangepast naar wat ik in huis had:

Dag 1

500 g tarwebloem 
200 g speltbloem 
100 g gierstvlokken
575 ml warm water
1 tl droge gist (3 g)

16 g zout

1 el ahornsiroop
1 el olijfolie
2 tl appelciderazijn


Doe  bloem en gist in een grote kom en meng. Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot egaal deeg.
Dek de kom af en laat het deeg 1 – 2 uur bij kamertemperatuur rusten. Dek vervolgens de kom af en zet een nacht in de koelkast (15 tot 18 uur).


Dag 2

Haal de kom uit de koelkast, leg het deeg op het met bloem bestoven werkblad en werk het tot een ronde vorm door de randen van buiten naar het midden om te vouwen. Bestuif een rijsmand goed met rijstmeel, plaats het deeg met de gladde kant naar beneden in de rijsmand en laat 1,5 uur rusten.
Verwarm de oven na een uur voor op 220 ° C boven-/onderwarmte.

Leg het deeg op een stuk bakpapier en til het met het bakpapier op in een ovenvaste pan. Snij een kruis, doe de deksel erop en zet in de oven.


Haal na 30 minuten de pan uit de oven en verwijder het bakpapier. Til hiervoor het  brood met het pakpapier uit de pan ( Pas op HEET! ), leg het terug in de pan zonder bakpapier, dek af met het deksel en bak nog eens 20 minuten. Verwijder na 20 minuten het deksel en bak het brood 10 minuten zonder deksel. Hou het wel in de gaten!

Laat afkoelen voordat je het brood aansnijdt.



Even proeven met wat plantaardige boter en ZeekraalZilt ... oh, je hebt niet veel meer nodig!