zaterdag 5 januari 2013

Lijnzaadcrackers


Omdat ik tijdens het Fris&Fruitig-project granen en dus brood wil vermijden, maak ik als vervanging deze crackers.

Ik maakte een mengsel van:
70 g lijnzaad (tot meel gemalen in de koffiemolen)
20 g lijnzaad gebroken
10 g zonnebloempitten, kort gemalen
2 tl wit sesamzaad
halve tl karwijzaad
halve tl zout
ongeveer 100 ml water

Meng alle ingrediënten en laat het minimaal een uur staan om in te dikken. Wat langer is nog beter, het lijnzaad neemt alle water op en wordt geleiachtig. Of doe het de avond tevoren.
Smeer het dan uit op een vlak bedekt met bakpapier. Verdeel het geheel in vlakken, dan kun je ze straks makkelijk  breken.
Hoe dunner en gelijkmatiger, hoe sneller klaar.

dit gaat in de magnetron
dit gaat in de oven
Ik heb deze crackers op twee manieren gemaakt.
Een derde van het mengsel volgens het recept op deze site in de magnetron, 8 minuten op 900 watt, 
en van tweederde van het mengsel volgens een site van rauwe voeding in de oven, zo'n vier uur op 65°C, dus ze worden langzaam gedroogd en niet gebakken. Op die site ook een duidelijke video:




Het voordeel in de oven is dat je een groter vlak kan maken, het voordeel van de magnetron is dat ze snel klaar zijn.
Uit de magnetron zijn ze brosser geworden, uit de over iets zachter, ik had juist omgedraaid verwacht, maar beide zijn erg lekker!

linksboven de ovenversie, onder de magnetronversie

Je kunt allerlei variaties bedenken, met andere zaden, met kruiden, sojasaus of stukjes gedroogde tomaat. Op youtube kwam ik zelfs tegen dat de groentepulp uit de sapcentrifuge bruikbaar is!
Echte raw-foodies hebben een 'dehydrator', een apparaat dat voedsel heel langzaam droogt. 

2 opmerkingen:

  1. Petje af hoor,dat je zo consequent bezig bent.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekkere crackers hoor! Ik wil je andere recept ook nog proberen en dan in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen