zondag 25 maart 2018

Schots toetje: Cranachan


Om bij de Schotse ELM met het toetje in stijl te blijven zocht ik op internet naar een traditioneel nagerecht. Ik vond Cranachan, dat vond ik er wel lekker uitzien en niet te ingewikkeld om te maken.

Traditioneel wordt het gerecht gemaakt met een mengsel van room en een Schotse roomkaas genaamd ‘crowdie’, Jamie maakt het wat minder machtig met yoghurt en ik volg een deel van zijn recept, maar maak het geheel plantaardig. 
Ik gebruik Soy Whip, die is zo ongelofelijk lekker!

Ik maakte het voor 10 personen op deze manier:

500 g diepvriesframbozen
2 takjes rozemarijn
3 el maplesiroop
sap en rasp van 1 (biologische) sinaasappel
60 g havervlokken
20 g amandelschilvers
1 tl vanille-extract
2 pakjes Soy Whip
1 el whisky
225 g verse frambozen

Breng diepvriesfruit, rozemarijn, 2 eetlepel van de maple siroop, sinaasappelsap en -rasp, en vanille-extract aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder de rozemarijn en laat de siroop afkoelen.

Rooster de havervlokken in de oven tot goudbruin. Meng er de whisky door.

Bak de amandelschilvers in een droge koekenpan met 1 el maplesiroop tot goudbruin en kleverig en zet apart (ik was de siroop vergeten).

Als je de pakjes Soy Whip flink schudt is de inhoud al voldoende geklopt.  
Doe in een schaal, dek af met plasticfolie en zet koel weg tot gebruik. 

Ik las dat in Schotland de componenten apart op tafel worden gezet en dat iedereen zelf pakt.
Ik heb het voor mijn gasten in glazen geserveerd, de laagjes in deze volgorde:

1. Havervlokken
2. Room
3. Frambozensiroop
4. Verse frambozen
5. Room
6. Frambozensiroop
7. Verse frambozen
8. Geroosterde amandelschilfers









Geen opmerkingen:

Een reactie posten